• Uutiset
  • Yritysgurut unohtaisivat kesän

Yritysgurut unohtaisivat kesän

Julkaistu: 03.12.2014

Menestyjien ohje on yksinkertainen: erottaudu ja pitäydy oleellisessa

Erottautukaa ja pitäytykää oleellisessa, korostivat toimitusjohtaja Pentti Patosalmi, yritysjohtaja Timo Rapila ja kauppaneuvos Rabbe Grönblom Riipisen riistaravintolaan kokoontuneita kuusamolaisia yrittäjiä Rukan kisahulinassa. Matkailuyrittäjää he neuvoivat keskittymään tuottoisaan talveen ja kehittämään syöttöliikennettä Oulun ja Rovaniemen lentokentille.

Hissipuheita-idealla valtakunnallisen yrityselämän troikka pohti kolmen kuusamolaisen yrittäjän haasteita: lopputulemana oli ohje tehdä kaikki vielä vähän paremmin.

– Kun teet toisin kuin muut, teet yleensä paremmin, kommentoi Ferroplanin yrittäjä Pentti Patosalmi Ruka Adventuresin Liisa Vihermaan haastetta ohjelmapalveluyrityksen kehittämisestä.

Myös kaksi muuta yritysgurua neuvoivat Vihermaata keskittymään oleelliseen. Rabbe Grönblomin mielestä ei ole järkevää laittaa paukkuja tuottamattomaan kesään, vaan takoa tulosta talvella, jolloin liikkeellä on paljon ja hyvin maksavia kansainvälisiä asiakkaita. Ruka Adventuresin liikevaihdosta 80 prosenttia tulee talvesta.

– Miksi kehittää sesonkia, jolloin asiakas jättää yritykseen 30 euroa sen sijaan, että tekisi talvesta ja sen vieraiden jättämistä 300 euron tuotoista entistä parempaa, ihmetteli puolestaan Vihreä Keiju -tuotteiden takana oleva salaatinkasvattaja Timo Rapila.

Kallista ja vaikea tulla

Vihervaaran hissipuhe nostatti keskustelun myös ikuisuusaiheesta eli Kuusamon saavutettavuudesta.

– Tämä on inhorealismia mitä nyt puhun, mutta yhteydet tänne ovat huonot. Kuusamoon on vaikeaa ja kallista tulla, kiteytti Grönblom.

Patosalmen mielestä 400 euron edestakainen lentolippu Helsingistä ei houkuttele viikonlopun viettoon.

– Jos sen saisi 150 eurolla, niin tulisimme aina kun on mahdollista.

Grönblomin mielestä kuusamolaisten kannattaisi lähteä kehittämään syöttöliikennettä Oulun ja Rovaniemen lentokentille sen sijaan, että katsottaisiin vierestä, kuinka pohjoisemmat tunturikohteet vievät matkailijat hinnoillaan ja saavutettavuudellaan.

– Omnibussin hintaiset reitit lentokentiltä Kuusamoon voisivat auttaa saavutettavuudessa, hän neuvoi.

Pentti Pajulampi ei ollut aivan yhtä jyrkkä näkemyksissään kesän ja talven suhteesta. Innokkaansa marjastajana hän lähtisi kehittämään kesää luomalla uudenlaisia marja- ja kalastusmatkailupaketteja.

Tärkeintä on hyvin tekeminen

Konkariyrittäjät kehottivat myös Kero Hirsitalojen Jukka Mursua keskittymään markkinointi- ja tuotantotyössä oleelliseen: pois turhat hörsöt ja markkinoille lisää tuotetta, jolla on kysyntää ja hyvä kate.

– Kaikkein tärkeintä on hyvin tekeminen ja oman osaamisen korostaminen. Harva autokauppa myy moottoripyöriä, miksi siis teidän kannattaisi tuottaa jotain muuta kuin jo hyvän markkinaosuuden saanutta muovitonta lämpöhirttänne, Grönblom kysyi.

Nuoret osaavat paremmin

Kolmantena sparraajat haastoi muikunperkuukoneen keksijä Leevi Suonnansalo. Häntä ohjeistettiin etsimään koneen lopputuotekehittelyyn nuoria, innovatiivisia yrittäjiä, joiden avulla koneen viimeiset pulmakulmat kyllä ratkeavat. Pajulampi neuvoi Suonnansalon LinkendIn -palveluun ja Grönblom kehotti kirjautumaan Facebookin.

– Nuoret osaavat nämä asiat paljon paremmin kuin me. Kaikkea ei kannata yrittää tehdä itse, kolmikko alleviivasi.

Tapaamisesta ehkä pysyvää

Hyvä tilaisuus, kommentoivat osallistujat kahta tuntia myöhemmin. Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan tapaamisesta voisi tehdä säännöllisesti järjestettävän: tavoitteena on virittää uutta yhteistyötä kuusamolaisten ja Kuusamossa vapaa-aikaansa viettävien yrittäjien kanssa. Ensimmäisen tapaamiseen kutsui koolle Kuusamon mökkiläistyöryhmä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala