• Uutiset
  • Ylilääkärin valinta lautakunnan käsiin

Ylilääkärin valinta lautakunnan käsiin

Julkaistu: 10.01.2014

Pirkko Vihko teki oikaisuvaatimuksen perusturvajohtaja Vesa Isoviidan Hanna Raittinen -päätöksestä

 

Kuusamon terveyskeskuksen uuden ylilääkärin valinta pitkittyy. Perusturvajohtaja Vesa Isoviidan 20. joulukuuta tekemästä Hanna Raittisen valinnasta oikaisupyynnön tehneen Pirkko Vihkon mukaan häntä on syrjitty valintatilanteessa muun muassa iän perusteella. Seuraavan kerran asiaan ottaa kantaa 28. tammikuuta kokoontuva perusturvalautakunta, joka käsittelee Vihkon oikaisuvaatimusta.

 

Lastentautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri Hanna Raittinen valittiin terveyskeskuksen ylilääkäriksi joulukuun 20. päivänä. Valinnan teki viranhaltijapäätöksenä perusturvajohtaja Vesa Isoviita. Ennen valintaa Kuusamossa haastateltiin neljää virkaa hakenutta, kokenutta lääkäriä.

Hanna Raittisen haastattelussa oli poikkeuksellisesti mukana koko perusturvalautakunta, sillä haastattelu osui keskelle kaupunginvaltuuston talousarviokokousta joulukuussa.

– Hän antoi itsestään hyvin asiantuntevan ja sympaattisen kuvan. Käsittääkseni myös muut lautakunnan jäsenet kokivat näin, kertoo perusturvalautakunnan puheenjohtaja Hemmo Heiskanen.

 

 Virkamies valitsee

 

Heiskasen mukaan ylilääkärin ja muiden terveyskeskuksen työntekijöiden valinnat on jo vuosien ajan tehty perusturvajohtajana virkamiespäätöksinä. Valintaa edeltävät aina haastattelut, joissa on kuluvalla kaudella ollut mukana myös lautakunnan edustaja. Aiemmin näin ei ollut, vaan edellisellä valtuustokaudella haastattelut teki ainoastaan viranhaltijoista koostuva työryhmä.

Heiskasen mukaan molemmissa tavoissa toimia on puolensa.

– Varsinkin johtavien viranhaltijoiden valinta lautakunnassa olisi paikallaan, mutta toisaalta sitä vartenhan toimitusjohtajat ovat. Meidän luottamusmiesten tehtävänä on vetää suurempia linjoja, Heiskanen sanoo.

 

 Virka voidaan täyttää

 

Lautakunnalla on aina otto-oikeus virkamiestensä tekemiin päätöksiin. Heiskasen mukaan sellaista ei todennäköisesti tässä tapauksessa olisi käytetty, mutta nyt tehty valitus Isoviidan päätöksestä tuo asian lautakunnan käsiteltäväksi.

– Me voimme joko hylätä tai hyväksyä muutosvaatimuksen ja päätöksestämme voidaan edelleen valittaa eri oikeusasteisiin. Ylilääkärin virka voidaan käsittääkseni kuitenkin täyttää virkasuhteisena, kunnes asiaan on saatu lopullinen ratkaisu.

Heiskasen mukaan Pirkko Vihkon valituksessa viitataan ikäsyrjintään ja siihen, että muutoksenhakijalla on muita hakijoita pitkäaikaisempi johtamiskokemus.

– Terveyskeskuksen ylilääkärinä ei kuitenkaan voi toimia enää sen jälkeen kun on täyttänyt 68 vuotta. Eli Vihko voisi toimia ylilääkärinä vain vajaan vuoden.

 

Pitkämäki sijaistaa

 

Perusturvalautakunta käsittelee Pirkko Vihkon oikaisuvaatimusta 28. tammikuuta pidettävässä kokouksessa. Kokouksen esityslista liitteineen tulee julki Kuusamon kaupungin nettisivuille viimeistään perjantaina 24. tammikuuta.

Nykyinen ylilääkäri Niilo Keränen jää eläkkeelle virallisesti tammikuun lopussa, mutta on jo siirtynyt vapaalle rästi- ja vuosilomiensa viettoon. Terveyskeskuksen vs. ylilääkärinä toimii toistaiseksi reilu vuosi sitten Kuusamoon muuttanut terveyskeskuslääkäri Keijo Pitkämäki.

 

 

Kuusamoon Kuusamon vuoksi 

Hanna Raittinen ja puolisonsa, hammaslääkäri Sami Raittinen ovat tuttu näky Rukan rinteillä ja hiihtoladuilla jo vuosikymmenten takaa. Paljon liikkuva ja yhdessä viihtyvä perhe harrastaa myös patikointia ja ratsastusta.

– Kuusamoon tulemme Kuusamon vuoksi. Luonto ja harrastusmahdollisuudet ovat aivan upeat ja kun tähän kaikkeen voi liittää työntekemisen, niin miksi ei, sanoo Hanna Raittinen.

Raittisen mukaan lääkäripariskunta muuttaa Kuusamoon joka tapauksessa ja hän itse joko yli- tai terveyskeskuslääkäriksi.

– Katsotaan nyt rauhassa, miten tämä asia etenee. Haluan kunnioittaa myös oikaisuvaatimuksen tehneen näkemystä.

Lopullista ajankohtaa muutolle ei ole vielä lyöty lukkoon. Talokaupat on kuitenkin jo tehty. Perheen kolme lasta ovat jo aikuisiän kynnyksellä ja nuorinkin 18-vuotias kevään abiturientti.

 

Haastatellut lääkärit

 

Pirkko Hyrynkangas-Järvenpää: lääketieteen tohtori, työskentelee Hailuodon vastaavana lääkärinä, väitteli lääkärin puhelinneuvonnasta Tampereen yliopistossa vuonna 2000.  Puoliso suomalaisen hotellibisneksen grand old man Juhani Järvenpää. Vapaa-ajan asukkaina Kuusamossa 1980-luvulta lähtien.

Pirkko Vihko (os. Määttälä): työskentelee Helsingin yliopistossa kliinisen kemian professorina. Kotoisin Kuusamosta. Väitteli eturauhassyövästä Oulun yliopistossa vuonna 1978. Puoliso Suomen Akatemian eläkkeellä oleva pääjohtaja Reijo Vihko. Mökkeilevät Rukalla.

Jaakko Kinnunen: radiologian dosentti Helsingin yliopistossa vuodesta 1991. Työskenteli Kuusamon terveyskeskuksen ylilääkärinä vuodet 2002–2008.

Hanna Raittinen: lastentautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri, työskentelee nyt Porvoon Lääkärikeskuksessa. Kokemusta lääkärintyöstä myös julkiselta sektorilta. Muuttaa hammaslääkäripuolisonsa Sami Raittisen kanssa Kuusamoon myöhemmin tänä vuonna.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala