• Uutiset
  • Yksityistämisen ehdot huolettavat

Yksityistämisen ehdot huolettavat

Julkaistu: 15.02.2018

Lähihoitajat juhlivat Kuusamossa 40-vuotista toimintaansa ja

70-vuotiasta valtakunnallista Superia komeille pullapitkoilla

Kuusamon Superin ammattiosasto juhlii tänä vuonna 40-vuotistaivaltaan periaatteessa hyvillä mielin. Töitä riittää, asiakkaat ovat ihania ja alalle on tulijoita. Yksityistämisen ehdot sen sijaan pohdituttavat, sanoo yhdistystä vuoden verran luotsannut Tiina Haataja. Esimerkiksi Kuusamoon avattava uusi päiväkoti tarkoittaa kuuden kaupungin ylläpitämän yksikön alasajoa ja yt-neuvotteluja henkilökunnalle.


Lähinnä lähihoitajien, mutta myös sairaanhoitajien ja lastenhoitajien asioita ajava Super tempaisee näinä päivinä Kuusamossa lahjoittamalla jokaiselle superilaisten työpaikalle komean, Kuusamossa leivotun pullapitkon.
– Pullapitkoilla juhlistetaan 70 vuotta täyttävää Superia, valtakunnallista lähihoitajapäivää ja omaa, kohta 40-vuotiasta yhdistystämme, kertoo puheenjohtaja Tiina Haataja.
Varsinainen juhla järjestetään syksyllä ja siihen kutsutaan mukaan myös osaston perustajajäseniä.

Kuusamossa 380 superilaista

Kuusamossa työskentelee tällä hetkellä 380 superilaista, joista valtaosa on kaupungin palkkalistoilla.
– Töitä riittää ja koemme, että tulemme kuulluiksi. Voimme aidosti vaikuttaa omaan tekemiseemme ja työoloihimme, Haataja sanoo.
Erityisen iloisia Superissa ollaan nuorista, alalle tulevista hoitajista. Lähes kaikki liittyvät ammattiliittoon ja useimmat valitsevat Superin.
– Yhteistyö myös muitten ammattiliittojen kanssa on hyvää ja sujuvaa, Haataja kiittelee.

Omistajuus muuttaa usein työehtoja

Huolena niin Kuusamossa kuin muuallakin maassa ovat terveyden- ja sosiaalialan suuret valtakunnalliset toimijat, jotka ovat uutterasti viime vuosina ostaneet pienempiä yksiköitä.
– Usein käy niin, että työehdot muuttuvat, kun omistaja vaihtuu. Meidän periaatteemme on, että henkilökunnan pitäisi näissä yrityskaupoissa siirtyä uudelle toimijalle vanhoina työntekijöinä ja vanhoilla eduilla.
Esimerkiksi nyt Kuusamoon rakennettava uusi päiväkoti tarkoittaa kuuden ryhmäperhepäiväkodin lakkauttamista ja yt-neuvotteluja yksiköiden henkilökunnalle.

Uusi päiväkoti lukion tontille

Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunta on valinnut uuden, vanhan lukion tontille rakennettavan päiväkodin toimijaksi norjalaistaustaisen Norlandia Päiväkodit Oy:n.
Kun se aloittaa toimintansa, lakkautetaan Kuusamossa kaupungin tuottamien Pikkurillin, Nuppusen, Murusen, Käpymetsän, Taaperoisen ja Peukaloisen toiminnat. Vanhemmat saavat valita uuden hoitopaikan. Tarjolla on palveluseteli, jolla päivähoitoa voi ostaa myös uudesta, yksityisestä yksiköstä.
Norlandia Päiväkodit Oy:llä on toimintaa 24 kunnassa Suomessa. Lisäksi heillä on toimintaa myös muissa Pohjoismaissa.
Uuden päiväkodin rakennuttaminen toteutetaan lautakunnan päätöksen mukaisesti yhteistyössä kuusamolaisten urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden kanssa. Rakennuttajan on Norlandia Päiväkodit Oy:tä lähellä oleva Siklatilat Oy, joka käy tontin osalta maanvuokraneuvottelut yhdyskuntatekniikan toimialan kanssa.
Päiväkotirakennuksesta halutaan ekologinen, joka tehdään päiväkoti suomalaisesta hirrestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala