• Uutiset
  • Yksimielinen tuki uudelle koululle

Yksimielinen tuki uudelle koululle

Julkaistu: 16.08.2018

Nilon alakoulu puretaan ja Nilon kouluun liitetään Törmäsen ja Noukavaaran koulut
– kaupunginvaltuustolle esitetään 13 miljoonan euron suuruista kouluinvestointia

Mikäli valtuusto on likikään yhtä yksimielinen kuin maanantaina koolla ollut Kuusamon kaupunginhallitus, Nilon koulu puretaan lähivuosina ja tilalle rakennetaan uusi. Samassa yhteydessä lakkautetaan Törmäsen ja Noukavaaran koulut. Kaupungille uuden koulun rakentaminen on noin 13 miljoonan euron investointi.


Sisäilmaongelmista kärsivä Nilonkankaan alakoulu on tullut tiensä päähän. Joidenkin arvioiden mukaan se voitaisiin remontoida kuntoon noin kolmella miljoonalla eurolla, mutta kaupunginhallitus päätyi yksimielisesti esittämään valtuustolle uuden rakentamista. Uuden koulun alustavaksi hinnaksi on arvioitu 13 miljoonaa euroa.
Nilonkankaan koululle viime talvena tehty kuntotutkimus osoittaa, että koulun ulkorakenteissa on mittavaa kunnossapidon ja saneerauksen tarvetta. Selvityksen mukaan koululla havaitut sisäilmaongelmat ovat tähän mennessä johtuneet pääosin koulun ilmastoinnissa esiintyneistä ongelmista ja puutteista.
Nilonkankaan koulun liikuntasaliin tehtiin vuoden 2017 aikana mittava saneeraus salissa esiintyneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Koulun käyttöön rakennettiin vuonna 2010 uudet teknisen työn tilat.
Kaupunginvaltuustolle tehdyn esityksen mukaan Kuusamon kaupungin talousarvion ensi vuoden investointiosaan varataan määrärahaa uudenkoulun suunnittelua varten ja investointiohjelman suunnitteluvuosille määräraha sen rakentamiseksi.

Pikkukoulujen kohtalo ratkeaa joulukuussa

Jo vuosia lakkauttamispuheiden alla olleet Noukavaara ja Törmäsen koulu liitettäneen samassa yhteydessä Nilonkankaaseen. Kouluverkkoratkaisusta päätetään lopullisesti joulukuussa talousarviokäsittelyn yhteydessä.
Törmäsen koulun oppilasennuste osoittaa, että koulun oppilasmäärä on vuoteen 2024 ulottuvan ennustekauden alle 20 oppilasta. Kaupungin koulutoimen mukaan suurin osa koulun oppilaista asuu lähempänä Nilonkankaan koulua kuin Törmäsenvaaran koulua.
Myös Noukavaaran koulun oppilaista merkittävä osa asuu lähempänä Nilonkankaan koulua kuin Noukavaaran koulua – osa kävelymatkan päässä. Koulussa on tänä vuonna 41 oppilasta mutta ennusteen mukaan vuonna 2024 enää 28 oppilasta.
Koulun oppilaaksiottoalueen lapset käyvät jo nyt esiopetuksessa Nilonkankaan koulussa.
Koulun lakkauttamisen puolesta puhuu myös se, että Noukavaaran koulurakennuksen lämmitysjärjestelmä ja jätevesijärjestelmä ovat välittömän uudistamisen tarpeessa.

FAKTAT

Kaksi vaihtoehtoa

Nilonkankaan koulun tila ratkaisuksi on esitetty kaksi vaihtoehtoa. Kaupunginhallitus päätyi maanantaina omana kantanaan jälkimmäiseen eli uuden koulun rakentamiseen.
Nilonkankaan koulun peruskorjaus
Kouluun liitetään Törmäsen koulu ja Noukavaaran koulu.
Suunnitelmissa varaudutaan 2 luokan lisätilaan.
Investointikustannukset kolme miljoonaa euroa.
Säästöt: Törmäsen ja Noukavaaran koulujen ylläpitokustannukset ja 2 opettajan viran ja 2 koulunkäynninohjaajan henkilöstömenot yht. noin 200 000 €/vuosi
Vaikutus kaupungin tulokseen + 50.000 euroa.
Alaskirjaukset: Noukavaara 115.000 euroa, Törmänen 200.000 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala