• Uutiset
  • Vuodenvaihde vei Kuusamosta käräjäoikeuden kanslian ja Hotkun

Vuodenvaihde vei Kuusamosta käräjäoikeuden kanslian ja Hotkun

Julkaistu: 04.01.2019

Kuusamolaiset ajavat jatkossa käräjöimään Ouluun
ja vain rikosistuntoja voidaan pitää yhä Kuusamossa

Vuodenvaihde vie Kuusamosta kaksi paikkakunnan kivijalkaa, kun käräjäoikeuden kanslia lakkautetaan ja legendaarinen Hotku sulkee ovensa. Kuusamolaiset asioivat oikeusasioissa vastedes Oulussa ja Kuusamossa voidaan pitää jatkossa vain käräjäoikeuden istuntoja. Hotkun loppubileitä vietetään perjantaina.


Kuusamon käräjäoikeuden kanslian ovi suljettiin viimeisen kerran uudenvuodenaattona. Jatkossa käräjäoikeuden asiakaspalvelut ovat tarjolla Oulussa ja Kuusamon virastotalolla järjestetään tarvittaessa vain oikeuden istuntoja. Istuntopaikkana aiemmin toiminut Pudasjärvi sulkee ovensa lopullisesti.
Kanslian sulkeminen tarkoittaa sitä, että rikosasiat istutaan todennäköisesti jatkossakin Kuusamossa, mutta riita-asioiden hoito siirtyy Ouluun. Kuusamosta käräjille Ouluun matkustavat nyt kantaja, vastaaja, asianajajat sekä mahdolliset todistajat.

Osa käräjäuudistusta

Kuusamon käräjäoikeuden kanslian sulkeminen on osa valtakunnallista käräjäoikeusuudistusta, jossa käräjäoikeuksien määrä vähenee 27 käräjäoikeudesta 20 käräjäoikeuteen.
Yhdistyvän käräjäoikeuden nimi on ollut vuoden alusta lähtien Oulun käräjäoikeus ja sen tuomiopiiri on koko Pohjois-Pohjanmaan maakunta. Uuden Oulun käräjäoikeuden tuomiopiiri kattaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueen, jossa on asukkaita yli 400.000. Pohjoisin kunta rannikolla on Ii, koillisessa Kuusamo, idässä Vaala, etelässä Pyhäjärvi ja Reisjärvi ja rannikolla Kalajoki.
Yrityssaneerausasioissa ja ulosottovalitusasioissa käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluu Pohjois-Pohjanmaa lisäksi Lapin alue.

Asiointimatkat pitenevät

Oulun käräjäoikeuden laamanni Antti Savelan mukaan uudistus näkyy konkreettisimmin asiointimatkojen pidentymisenä.
– Toisaalta on huomattava, että käräjäoikeuspalvelut eivät ole esimerkiksi terveyskeskuspalveluihin rinnastettavia lähipalveluja. Enemmistö suomalaisista tai Suomessa asuvista taikka oleskelevista ei todennäköisesti asioi käräjäoikeudessa kertaakaan elämänsä aikana, hän kirjoittaa blogissaan.

Kanslia toimi määräajalla

Nyt tapahtunut käräjäoikeuden kanslian sulkeminen Kuusamossa on jatkumoa aiemmalla Kuusamon käräjäoikeuden yhdistämiselle Oulun käräjäoikeuteen.
Kun Kuusamo käräjäoikeus yhdistettiin Oulun käräjäoikeuteen vuonna 2015, sai Kuusamo hyvityksenä oman kanslian kolmen vuoden määräajaksi, joka on nyt kulunut umpeen. Kokeiluaikana kanslian asiakasmäärät eivät kehittyneet niin, että kanslian aukipitämistä olisi voitu jatkaa.
Käräjäoikeuden kanslia on työllistänyt tuomarin lisäksi puolenkymmentä muuta henkilöä.

Vuodenvaihteen muita muutoksia

Vuodenvaihde toi myös muita suurempia ja pienempiä muutoksia. Vuoden alusta lisätään työttömien mahdollisuutta opiskella, kun 25 vuotta täyttäneet työttömät voivat halutessaan opiskella enintään kuusi kuukautta kestäviä opintoja työttömyysetuutta menettämättä. Lukiolaiset ja ammatillisen koulutuksen opiskelijat saavat elokuusta lähtien tukea oppimateriaalien hankintaan. Alle 20-vuotiaan opiskelijan tuki on vajaat 50 euroa kuukaudessa.
Vuodenvaihde toi käyttöön myös tulorekisterin sekä nosti tupakan, alkoholin ja limsojen hintoja. Uuden auton ja vähäpäästöisten autojen vero alenee ja takuueläkkeen määrä nousee 784,52 euroon kuukaudessa
Uuden vuoden myötä vanhemmat voivat antaa lapselleen jatkossa kolmen sijasta neljä etunimeä. Etunimen ei tarvitse vastata kotimaista nimikäytäntöä, vaan se voi olla myös muusta nimikulttuurista peräisin. Vaatimuksena kuitenkin on, että nimi on vakiintuneesti Suomessa käytössä. Myös sukunimiyhdistelmien valinnanvapautta lisätään. Jatkossa lapselle voi antaa vanhempien sukunimiyhdistelmän ja myös avoliitossa asuvat saavat ottaa käyttöönsä yhteisen sukunimen.

Loppubileissä musisoivat kuusamolaiset soittajat

Ravintola Hotkun päättäjäisbileissä perjantaina 4. tammikuuta musisoivat kuusamolaiset soittajat. Kello 20 alkavissa loppubileissä kuullaan Tukkijätkiä, Tarmo Raatikaista, Matias Lumia, Kepa Salmirinnettä ja 45 astetta -yhtyettä. Ilta jatkuu aamu kahteen.
– Seisovasta pöydästä saa syötävää kahdeksalla eurolla ja sitä on tarjolla niin kauan kuin ruokaa riittää, lupaavat Ravintola Hotkun ravintoloitsijat Margo Isokoski ja Jari Iivari.
Sekä Hotkun ravintola että hotelli sulkevat ovensa lopullisesti lauantaina 5. tammikuuta. Viimeiset majoittujat luovuttavat huoneensa puoleenpäivään mennessä. Siihen asti hotellissa on täysi tohina, sillä vieraina on tällä hetkellä muun muassa ulkomaalaisia matkailijoita.
Tunnelma on vähän haikea, yrittäjät myöntävät.
– Mutta tällaista tämä elämä on. Vuokrasuhde päättyy ja ravintolan toiminta lakkaa. Olisimme jatkaneet, jos olisimme saaneet pitää nykyiset tilamme, mutta uuden yrittäjän suunnitelmissa ravintolan tila meni niin pieneksi, että toimintaedellytyksiä ei ole, Isokoski kertoo.
Ravintola Hotku on työllistänyt keskimäärin 13 henkilöä ja sesonkiaikoina parisenkymmentä. Yrittäjäkaksikko kiittää lämpimästi henkilökuntaansa, jonka kanssa ”töitä tehtiin yhdessä loppuun asti”.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala