• Uutiset
  • Veteraanin hiukset juhlakuntoon

Veteraanin hiukset juhlakuntoon

Julkaistu: 30.11.2017

Elina Ylitalo leikkasi Aino Luokkasen hiukset Tervaskoivussa
osana partureiden Juhlatukka 100 -hyväntekeväisyyskampanjaa

– Aina minulla on ollut lyhyet hiukset, sanoo 92-vuotias kuusamolainen sotaveteraani Aino Luokkanen. Hän on topakkana ja toivoo, että Tervaskoivuun saapunut parturi-kampaaja Elina Ylitalo leikkaisi hiukset mahdollisimman lyhyeksi. Talkoovoimin sotaveteraanien ja lottien hiuksia leikkaava Ylitalo tekee työtä käskettyä ja molemmille jää kohtaamisesta hyvä mieli.


Ollaan Tervaskoivussa, Seviset Oy:n ylläpitämässä ja Maaseläntien varrella sijaitsevassa ympärivuorokautista hoivaa tarjoavassa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Äitiyslomalla oleva espoolainen parturi-kampaaja Elina Ylitalo on vierailemassa puolisonsa kotiseudulla ja päätti samalla ilahduttaa kuusamolaisia sotaveteraaneja osana valtakunnallista Juhlatukka 100 -kampanjaa.
Kyseessä on valtakunnallisen Hiuksilla hyvää -yhdistyksen hyväntekeväisyyskampanja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
Ensimmäinen asiakas on Aino Luokkanen ja hänen jälkeensä Ylitalo laittaa vielä kahden muun rouvan hiukset juhlakuntoon.
– Päällimmäisenä mielessä on tietysti kiitollisuus siitä, että nämä ihmiset ovat mahdollistaneet meille vapaan maan. Tämä on meidän tapamme osoittaa kiitollisuuttamme. Ilman heitä ei olisi meitä, kahden lapsen äiti sanoo.
Hän vastaa yhdistyksen haasteeseen Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi ja on leikannut muotoon jo useiden sotaveteraanien ja lottien hiukset. Kuusamon jälkeen vuorossa on Vantaa ja sitten Kaunialan sairaalan sotaveteraanit, minne Ylitalo kollegoinaan suuntaa tämän viikon lopulla.
– Ideana on, että sotiemme veteraanien ja lottien hiukset olisivat kunnossa ennen itsenäisyyspäivän juhlia. Haluamme tukea työllämme heitä, jotka ovat velvollisuutensa maatamme kohtaan jo tehneet.

Sota-aika oli erilainen

Aino Luokkanen on 11 lapsen äiti. Purnusta kotoisin oleva 92-vuotias nainen muutti keväällä Tervaskoivuun ja sanoo, että nyt on hyvä olla.
– En minä sodasta enää paljoa muista. Sen nyt ainakin, että silloin oli kovin erilaista, hän sanoo.
Itsenäisyyspäivää Luokkasen perheessä on vietetty aina ja nyt sitä odotetaan myös Tervaskoivussa.
Tervaskoivuun tuotu palvelu on selvästi vanhuksen mieleen. Kampaamo rakennetaan Luokkasen omaan, avaraan huoneeseen ja juuri suihkusta tullut nainen nauttii hiustenhoidosta silminnähden.
Parturi-kampaajat vierailevat talossa aika ajoin ja myös henkilökunta leikkaa asukkaidensa hiuksia. Harvempi lähtee palvelun perään keskustaan.

Vierailivat ovat aina tervetulleita

Paitsi palvelua veteraaneille, Elina Ylitalon vierailu on tervetullutta vaihtelua talon arkeen.
Hoitajat Anne Törmänen ja Eeva-Liisa Kämäräinen kertovat, että Tervaskoivussa vierailee säännöllisesti muun muassa vapaaehtoisia ulkoiluttajia, laulattajia ja esimerkiksi hartauksia pitävä seurakunnan ryhmä sekä tietysti asukkaiden omaisia.
– Myös päiväkotilapsia käy meillä aika ajoin. Kaikki vieraat ovat sydämellisesti tervetulleita, kaksikko sanoo.
He toivovat, että kynnys tulla vierailulle ja piristämään vanhuksia olisi mahdollisimman matala. Talossa asuu myös heitä, joiden lapset ovat muuttaneet toiselle puolelle maata ja juttuseuralle on kova kysyntä.
– Haluamme tarjota asiakkaillemme elämänmakuista arkea, naiset korostavat.
Kuusamon keskustassa Maaseläntiellä sijaitseva Palvelukoti Tervaskoivu on 16-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö. Vuodesta 2004 toiminut palvelutalo työllistää vakituisesti kymmenen henkilöä. Henkilökunta on paikalla ympärivuorokautisesti.

FAKTAT

#juhlatukka100 -kampanja

#juhlatukka100-kampanjan on ideoinut Hiuksilla Hyvää ry ja se on tarkoitettu nöyräksi kunnioitukseksi heille, jotka ovat maamme itsenäisyyden edestä taistelleet.
Kampanja toteutetaan valtakunnallisesti täysin vapaaehtoisvoimin, hyvää tahtoa ja nöyrää kunnioitusta noudattaen. Kampanjan nimissä tehdyistä leikkauksista ei peritä mitään.
Jokainen kampanjassa mukana oleva vapaaehtoinen kampaaja operoi hiustenleikkaukset omalla paikkakunnallaan itsenäisesti ja omatoimisesti joko omassa liikkeessään tai jalkautuen veteraaninen pariin.
Hiuksilla Hyvää ry on hiusalan ammattilaisten voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarkoituksena on tuottaa hyvää mieltä ympärilleen – oman alansa ammattitaitoa hyödyntäen.
Yhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, joten jokainen mukana oleva jäsen voi osallistua toimintaan täysin omien resurssiensa sallimissa rajoissa. Alkuperäisen ajatuksen mukaan pienillä teoilla saadaan aikaan isoja asioita.
Hyväntekeväisyyden lisäksi yhdistys haluaa parantaa hiusalan yleisiä olosuhteita edistämällä alalla toimivien ammatinharjoittajien välistä yhteistyötä sekä parantamalla ammattikunnan imagoa suuren yleisön silmissä.
Viime keväänä Hiuksilla hyvää -ryhmä keräsi hiustenleikkaustempauksella rahaa Ensi- ja turvakotien perheväkivallan vastaiseen työhön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala