• Uutiset
  • Venäläisiä tulee vähemmän

Venäläisiä tulee vähemmän

Julkaistu: 18.12.2014

Ruplan romahtaminen näkyy selvästi myös Kuusamon katukuvassa

 

Ruplan kurssin romahtaminen ja Venäjän epävakaa poliittinen tilaa näkyy myös Kuusamon joulukaupassa ja vuodenvaihteen matkailijamäärissä. Venäläisten matkailijoiden määrä on vähentynyt ja tänne tulevat kuluttavat selvästi aiempaa harkitummin, sanoo Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen. Ennakkoon maksettuja varauksia on yritetty perua, mutta toisaalta uusiakin on tullut, kiteyttää tilanteen Virpi Pirttijärvi ProLomasta.

 

Rukalla joulua ja uutta vuotta odotetaan toistaiseksi luottavaisin mielin. Ruka-Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindforsin mukaan varauksia on tehty viime talven verran ja valtaosa niistä on maksettu etukäteen.

– Ilman muuta ruplan tilanne huolestuttaa ja on selvä, että tulijat todennäköisesti käyttävät vähemmän oheispalveluja kuin aikaisemmin. Olemme Rukalla ja Kuusamossa kuitenkin selvinneet tähän asti muuta maata paremmin, sillä viime vuotiseen verrattuna venäläisten matkailijoiden määrä on kasvanut syyskuun loppuun mennessä 18 prosentilla. Se on hyvä luku, toimitusjohtaja sanoo.

Venäläisten matkailijoiden osuus Rukalla on erityisen suuri vuodenvaihteessa. Lindforsin mukaan kotimaan matkailijoille on myyty jo monena vuonna eioota eli jos venäläiset nyt jäävät tulematta, yritetään tilannetta paikata kotimaan myynnillä.

 

Vähintään 25 charteria

 

Venäjältä tulee tänä talvena Kuusamoon ainakin yksi charter, sillä Samaran lento on Lindforsin mukaan varmistunut. Kahta muuta viritellään vielä.

Englannista tulee kahdelta kentältä yhteensä 24 charteria, joista ensimmäinen on jo laskeutunut. Toinen ryhmä matkailijoita saapuu lauantaina.

– Pitkässä juoksussa meidän on vahvistettava markkinointia Eurooppaan. Venäjällä tehty työ kantaa nyt hedelmää, mutta ruplalle mekään emme voi mitään, hän sanoo.

 

Peruutuksia ja varauksia

 

Majoituspalveluita välittävä ProLoma sai tiistaina ja keskiviikkona muutamia puheluita, joissa jo maksettu varaus haluttiin perua. Se ei kuitenkaan ole enää mahdollista, sanoo Virpi Pirttijärvi.

– Asiakkaat kertoivat, että heillä ei tässä tilanteessa ole mahdollisuutta matkustaa. Mutta samaan aikaan saimme myös uusia varauksia, jotka maksettiin saman tien.

Pirttijärven mukaan varauksia Venäjältä on tehty hyvin myös kevättalvelle.

 

Yritykset ovat varautuneet

 

– Ei tilanne mukava ole, mutta Koillismaalla venäläisten matkailijoiden vähenemiseen on tiedetty varautua lähes kaikilla toimialoilla, sanoo Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Ruplan romahtaminen on vähentänyt venäläisten asiakkaiden määrää ja pienentänyt näiden keskiostoksia. Karvosen mukaan on mielenkiintoista nähdä, miten kuluttavat ne venäläiset, jotka ovat maksaneet majoituksensa ennakkoon ja tulevat alueelle heikosta kurssista huolimatta.

Karvosen mukaan kotimaisesta kulutuksesta ei tänä talvena ole korvaamaan venäläisten jättämää aukkoa. Joulukauppa on käynyt hyvin, mutta merkittävä piirre on se, että se keskittyy päivittäistavaramyyntiin.

– Ostaminen on selvästi muuttunut. Käyttötavarakaupassa rahaa käytetään huomattavasti edellisvuosia vähemmän eli lahjoja ei osteta niin paljon kuin aikaisemmin. Toisaalta ruoan hinnan lasku on tuonut hyvän lisän päivittäistavaramyyntiin, sanoo Karvonen.

 

Uusi market Kemijärvelle

 

Karvosen mukaan kaupan ala on oppinut elämään muuttuvat kulutuskäyttäytymisen kanssa. Myös Osuuskauppa on keventänyt rakenteitaan ja hintatasoa on sopeutettu vastaamaan kysyntää.

Keskiviikon uutinen oli Osuuskaupan ilmoitus uuden marketin rakentamisesta Kemijärvelle. Noin 5,3 miljoonan euron hanke käynnistyy helmikuussa.

– Nyt on oikea aika painaa kaasua. Rakennamme marketin aikana, jolloin on järkevä investoida, toimitusjohtaja sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala