• Uutiset
  • Velkataakka ja pienenevä asukasvirta
koettelevat Kuusamon Vuokrataloja

Velkataakka ja pienenevä asukasvirta
koettelevat Kuusamon Vuokrataloja

Julkaistu: 10.05.2019

Toimitusjohtaja Taito Takkinen: Osassa vuokrauskohteita asuntojen koko ja sijainti eivät vastaa kysyntää

Takavuosilta rasittava velkataakka ja hiljalleen pienenevä asiakasvirta koettelevat Kuusamon Vuokrataloja. Toimitusjohtaja Taito Takkinen mukaan osassa vuokrauskohteista asuntojen koko ja sijainti eivät vastaa nykyistä kysyntää. Takkinen on kuitenkin toiveikas: velkataakka on kuitattu parin vuoden kuluttua ja pääsääntöisesti yhtiön asunnot ovat hyvässä kunnossa. Suurin kohderyhmä ovat paikkakunnalle muuttavat uudet kuusamolaiset.

Kuusamon Vuokrataloilla on 864 huoneistoa Kuusamossa, Rukalla ja Käylässä. Toimitusjohtaja Taito Takkisen mukaan kaupungin kannalta on tärkeää, että Kuusamossa on riittävä ja monipuolinen asuntokanta ja tarjolla on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kaupunki osallistuu vuokra-asuntoliiketoiminnallaan myös sosiaaliseen asuntopolitiikkaan, jolla halutaan turvata erityisryhmien asuminen.
– Asuntoliiketoiminnan osalta keskeiset yhtiöille asetettavat tavoitteet ovat toiminnan kannattavuus, käyttöasteen parantaminen ja siten yhtiön toimintaedellytysten vahvistaminen. Paikkakunnan työpaikka- ja väestökehityksellä on olennainen merkitys yhtiön toimintaedellytyksiin, hän sanoo.

Asuntokuntien
määrä laskee

Haasteista suurin onkin kunnan asukasmäärän ja sen myötä hakijamäärän lasku. Hakijoiden määrä on vähentynyt kahden viime vuoden aikana noin 10 prosenttia. Kuusamon väkiluku vähenee noin 140 henkilön vuosivauhdilla ja myös asuntokuntien määrä laskee.
– Meillä on myös korjausvelkaa, joka johtuu kiinteistöjen iästä. On myös kohteita, joissa asuntojen koko ja sijainti eivät vastaa kysyntä´, Takkinen listaa.
Tilanne on tosin sama suurimmassa osassa Suomen vuokrataloyhtiötä.

Markkinatilanne
kiristynyt

Haastetta kunnalliselle vuokra-asuntotoiminnalle tuo myös asuntomarkkinatilanne. Kuusamossa on tällä hetkellä myytäviä käytettyjä asuntoja paljon, hintataso laskeva ja osa niistä tulee vuokramarkkinoille eli tarjonta lisääntyy samaan aikaan kun kysyntä pienenee.
– Uusia rakennettavia ja ennakkomarkkinoinnissa olevia asuntokohteita keskustassa on useita. Näistä myös osa tulee vuokrattaviksi. On arvioitu, että Kuusamon uudisasuntotarpeen tyydyttämiseksi riittäisi yksi kerrostalo vuodessa, mutta viime vuosina ja parhaillaan niitä on rakenteilla enemmän.
Takkisen mukaan eniten kysyntää on yksiöistä ja pienistä kaksioista hyvällä sijainnilla. Vuokratalojen uusin kohde Nuottatiellä eikä uusia rakennuskohteita ole juuri nyt suunnitteilla.
– Seuraamme tarkasti Kuusamon keskustan ja Rukan asuntotilanteen kehittymistä ja reagoimme, jos siihen on tarvetta, hän lupaa.

Investoinnit
kunnostuksiin

Kuusamon Vuokratalojen investoinnit kohdentuvat lähivuosina piha-alueiden kunnostuksiin, rakennusten maalauksiin sekä käyttövesiputkisto- ja kattoremontteihin.
– Kuluvan vuoden aikana on tehty ja tehdään kiinteistöjen tekniikkaan ja toimintaan liittyviä uudistuksia, joilla saadaan pitkäaikaisia toiminnallisia säästöjä. Piha-alueiden ja rakennusten yleiseen viihtyvyyteen kiinnitetään erityistä huomiota ja niiden parantaminen ja uusiminen alkaa tulevana kesänä. On tärkeää, että kohteet ovat houkuttelevia ja hyväkuntoisia.
Yhtiö käyttää korjauksiin vuosittain noin 400.000 euroa.
Yhtiössä tehtiin vuonna 2016 kiinteistösalkutus, jota päivitetään tilanteen mukaan. Kaksi kiinteistöä on myyty ja kolme vanhaa, huonokuntoista rakennusta on poistettu käytöstä. Tyhjillään ovat nyt Katekeetantien valkoinen kivitalo sekä Tolpanniemen Noitarummuntien talot. Niiden kohtalosta päätetään myöhemmin.

FAKTAT

Kaupungin omistama yhtiö

Kiinteistö Oy Kuusamon Vuokratalot on Kuusamon kaupungin omistama yhtiö, jonka toimialana on yhtiön omistamien huoneistojen isännöinti ja vuokraus.
Yhtiöllä on 864 vuokra-asuntoa, ryhmäkotitila, päiväkoti ja kaksi palveluasumisyksikköä.
Vuokrattavien tilojen pinta-ala on yhteensä 51.787 neliömetriä.
Vuokrauskohteita on yhteensä 44 kappaletta ja ne sijaitsevat Kuusamon keskustassa, Rukalla ja Käylässä
Yhtiön asunnoissa asuu noin 1.140 asukasta. Vanhimmat vuokrasuhteet ovat noin 40 vuoden mittaisia.
Vuokrausaste on 89.
Kuusamon Vuokratalot työllistää 10 vakituista ja 2-4 määräaikaista lähinnä kesäaikana. Työntekijöistä neljä työskentelee hallinnossa ja vuokrauksessa, kuusi henkilöä kiinteistönhuollossa ja siivouksessa.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala