• Uutiset
  • Vappua juhlitaan virtuaalisesti

Vappua juhlitaan virtuaalisesti

Julkaistu: 29.04.2020

KauppaKuusamon äitienpäiväjuhla nähdään Kuusamo Nyt –kanavalla

Kuusamossa noudatetaan tiukasti sisäministeriön ja poliisin käynnistämää #virtuaalivappu –kampanjaa, joka kannustaa ihmisiä viettämään vappua perinteistä poiketen verkossa. Paikalliseen vapputunnelmaan voi virittäytyä verkon välityksellä ainakin kahden tapahtuman osalta. Myös muita kevään ja kesän tulevia tapahtumia voi seurata ruudun kautta.

Koronatilanteesta johtuen perinteiset poliittisten puolueiden vapputilaisuudet jäävät nyt järjestämättä. Paikalliseen vapputunnelmaan voi virittäytyä kuitenkin sosiaalisen median ja Youtuben välityksellä.
Virtuaalivapun avaa Kuusamossa Perussuomalaisten vappu perjantaina kello 10. Lähetystä voi seurata heidän Facebook-sivulta.
– Lataamme sivustolle nauhoitettuja lyhyitä eri teemoihin liittyviä videoita ja vastailemme ihmisten mahdollisiin kysymyksiin. Osallistujina ovat itseni lisäksi ainakin toiminnanjohtaja Tero Kokko ja kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi, kertoo Tapio Lämsä.
Kuusamon demareiden vappujuhla käynnistyy kello 12 ja sitä voi seurata suorana heidän Facebook-sivulta.
– Olimme jo ehtineet suunnitella vapputapahtuman torille, jonne pääpuhujaksi oli lupautunut AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen. Se jouduttiin ikävä kyllä perumaan, mutta koska vappua tulee kuitenkin aina juhlistaa, myös näin poikkeusaikana, päätimme järjestää tilalle virtuaalivappujuhlan, jota voi seurata meidän Facebook-sivulta. Näin tavoitamme ainakin ne ihmiset, joilla on mahdollisuus somen käyttöön, kertoo Päivi Käkelä.
Kuusamon Nuorkauppakamarin vapputapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä Youtubesta Kuusamo Nyt –kanavalta perjantaina kello 15.30.
– Ohjelmassa on Juuso-patsaan lakitus, musiikkiesitys, kaupunginjohtaja Jouko Mannisen sekä allekirjoittaneen vappupuheet. Pyrimme toteuttamaan kaiken niin, että paikalla olisi mahdollisimman vähän väkeä. Koronatilanteesta johtuen yleisöllä ei ole pääsyä tapahtumaan, kertoo Kuusamon Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Kaisa Määttä.
Koillismaan Vihreät suosittelee juhlimaan vappua Koillismaan luonnossa lähiretkeillen.
– Vielä on aika hyvät hiihto- ja pilkkikelit, mutta sulapaikkoja, jokisuita ja uvenavantoja tulee varoa. Lähiruokaa retkeillen. Lähiluonnosta löytyy virikkeitä koko perheelle tai omaa rauhaa hakevalle. Koillismaan Vihreät kannustaa myös kaikkia pitämään läheisistään hyvää huolta, olemaan yhteydessä ikäihmisiin, ystäviin ja tuttuihin sekä morjestamaan yhteisönsä naapuria, sanoo Mika Flöjt.

Keskustan Kuusamon kunnallisjärjestön puheenjohtaja Matti Heikkilä toteaa, että keskustaväellä ei ole tänä vuonna Kuusamossa omaa paikallisjuhlaa, mutta piirijärjestöjen järjestämiä vappujuhlia voi seurata verkon välityksellä.
Kuusamon Kokoomus jättää poikkeustilan vuoksi vappujuhlansa järjestämättä.
Kuusamon Vasemmiston edustajaa emme tavoittaneet.

Äitienpäivää juhlitaan Kuusamo Nyt –kanavalla

KauppaKuusamon järjestämä äitienpäiväjuhla muuttaa niin ikään muotoaan. Juhlasta tehdään videoesitys ja se lähetetään äitienpäivänä Kuusamo Nyt –kanavalla.
– KauppaKuusamon äitienpäiväjuhlalla on kuitenkin jo niin pitkä perinne, että emme halunneet katkaista sitä tässäkään tilanteessa. Ruusut ja halaukset jää nyt valitettavasti jakamatta, mutta juhlapuheita ja musiikkiesityksen tulemme tarjoamaan videoinnin välityksellä. Mielellään olisimme sen perinteisen juhlan järjestäneet, mutta emme halua nyt tässä tilanteessa riskeerata kenenkään terveyttä, sanoo yhdistyksen sihteeri Mika Haataja.
Myös perinteinen Peräkonttikirppis on peruttu, mutta Venetsialaisten järjestämiselle pidetään vielä ovea raollaan.
– Elokuussa järjestettävän Venetsialaisten osalta seuraamme tilannetta. Nythän hallitus on linjannut, että yli 500 ihmisen tilaisuuksien järjestämisen kieltoa jatketaan heinäkuun loppuun saakka. Toiveena kyllä olisi, että saisimme tähän pitäjään edes jonkun tilaisuuden ensi kesäksi.
Kesäkitara-festivaalin kohtalo on niin ikään auki.
– Tapahtuman piti olla heinäkuun alussa ja bändejäkin olimme ehtineet jo varata, mutta näillä näkymin joudumme siirtämään tapahtuman ajankohtaa myöhemmäksi. Katsotaan miten tilanne kehittyy, toteaa tapahtuman puuhamies Mikko Luikku.
Olutfestarit on peruttu kokonaan tämän kesän osalta.

Poliisi valvoo vapun juhlintaa

Poliisi painottaa muiden viranomaisten tavoin, että kaikkien fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissä vaikka laki niitä ei suoraan kieltäisikään.
Vapun osalta julkisten kokoontumisten kielto koskee kaikkia kokoontumislain yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, joissa olisi enemmän kuin 10 henkilöä. Tämän lisäksi poliisi arvioi erikseen enintään 10 henkilön yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, jos niistä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai terveydelle.
Valtioneuvosto on lisäksi antanut suosituksen välttää tarpeetonta oleilua yleisellä paikalla.
‒Mikäli poliisi tapaa vappuna juhlivia ryhmiä, ihmisiä ohjataan lähtökohtaisesti poistumaan paikalta, jos juhlinnasta aiheutuu vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Tietenkin toivomme, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita ja rajoituksia niin itsensä, läheistensä kuin koko yhteiskunnan takia, eikä poliisin tarvitsisi puuttua minkään tyyppiseen kokoontumiseen. Toimimme nyt kaikki saman päämäärän eteen eli olemaan levittämättä virusta ja suojelemaan riskiryhmiä. Seuraukset vastuuttomasta käyttäytymisestä voisivat olla kauaskantoisia, muistuttaa ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitoksesta.

FAKTAT

Vappuna on kiellettyä järjestää:

yli 10 henkilön mielenosoituksia, kulkueita, vappuparaateja, muita yleisiä kokouksia
sekä muita yleisötilaisuuksia.
Enintään 10 henkilön yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, jos kokoontumisen järjestämisestä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai vaaraa ihmisten terveydelle.

Yleisellä paikalla tapahtuvat järjestetyt tapahtumat sekä tilaisuudet ovat kiellettyjä. Näihin voidaan perustellusti katsoa kaikki vakiintuneet vappuperinteet niiltä osin, kun ne luokitellaan yleisiksi kokouksiksi, yleisötilaisuuksiksi tai väkeä kokoaviksi tilaisuuksiksi.
Kaupungeilla ja kunnilla on mahdollisuus rajoittaa perinteisten vappupaikkojen käyttämistä tai tehdä erilaisia muutoksia liikennejärjestelyihin vapun ajaksi.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala