• Uutiset
  • Vapaaehtoiset toimijat ovat mielenterveystyön tukijalka

Vapaaehtoiset toimijat ovat mielenterveystyön tukijalka

Julkaistu: 16.03.2018

Anneli Murtovaaran 15 vuoden mittainen toiminta Kuusamossa
palkittiin Mielenterveyden keskusliiton hopeisella ansiomerkillä

Työtä, joka palkitsee ja tuo sisältöä omaan elämään, kuvailee 74-vuotias Anneli Murtovaara toimintaansa Kuusamon Mielenterveyden Tuki ry:ssä. Murtovaara palkittiin maanantaina Mielenterveyden keskusliiton hopeisella ansiomerkillä 15 vuoden toiminnasta ja luottamustehtävistä vapaaehtoisen mielenterveystyön hyväksi. Yhdistyksen puheenjohtaja Tarmo Raatikaisen mukaan Murtovaaran kaltaiset toimijat ovat mielenterveystyön tukijalka.


Hyvän Mielen Palveluasemalla Kitkantiellä Kuusamossa tuoksuu maanantaina kahvi. Tupa on täynnä kuntoutujia ja heidän tukijoitaan. Keskiössä on 15 vuotta talon toiminnassa mukana ollut Anneli Murtovaara, jonka pikkutakin rintamukseen Mielenterveyden keskusliiton valtuuston puheenjohtaja Tarmo Raatikainen kiinnittää hopeisen ansiomerkin.
– Ilman vapaaehtoisia maamme 162:lla Mielenterveyden Keskusliiton jäsenyhdistyksellä olisi edessään saattohoito, Raatikainen sanoo.
Hän muistuttaa myös yhteiskunnan tuesta mielenterveystyölle. Jokainen toimintaan ohjattu euro tulee takaisin kuusinkertaisena: palveluina ja paremmin voivina ihmisinä.
– Vapaaehtoistyön aineellinen summa on valtava, mutta sitäkin tärkeämpää on toiminnan toinen puoli. Tässä ollaan ihmisiä ihmisille, kuljetaan rinnalla ja vertaisina.

Sukkia ja pottuja

Pitkän päivätyön kaupungin kotihoidon palveluissa ja myös politiikassa tehnyt Murtovaara kertoo lähteneensä mukaan mielenterveystyöhön tuttavien pyynnöstä.
– Koin tuolloin ja koen edelleen, että arkisella auttamisella on merkitystä. Tänä talvena olen neulonut noin 60 sukat ja lapaset edelleen myytäväksi.
Murtovaara on toiminut vuosiensa aikaan Mielenterveyden Tuki ry:n puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana. Hän on tuttu näky talkootöissä Löytölässä ja joka syksy Hyvän Mielen palveluaseman väki vierailee Anneli ja Matti Murtovaaran kotona Kemilässä. Siellä sijaitsee yhdistyksen oma perunamaa ja tukku marjapensaita, joitten satoa nautitaan läpi talven.

Jokaista tarvitaan

– Tässä ja kaikessa muussakin pärjää, kun muistaa, että puheet ja teot vastaavat toisiaan. Vapaaehtoistyö perustuu luottamukseen ja siihen, että jokainen kanta oman kortensa yhteiseen kekoon, Murtovaara sanoo.
Hän toivoo mukaan yhdistys- ja vapaaehtoistyöhön nuoria toimijoita varttuneempien rinnalle.
– Meitä kaikkia tarvitaan ja mukaan voi tulla juuri sillä panoksella, jonka haluaa työlle antaa. Tekemistä kyllä riittää, palkittu toimija lupaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala