Valtuuston koko pienenee

Julkaistu: 14.12.2016

Uuteen kaupunginvaltuustoon äänestetään huhtikuussa 39 kuusamolaista

Kuusamon kaupunginvaltuuston koko pienenee 43 valtuutetusta 39 valtuutettuun ensi kevään vaaleissa. Nykyinen kaupunginvaltuusto äänesti asiasta vuoden viimeisessä kokouksessaan tiistaina ja päätyi vilkkaan keskustelun jälkeen ”kosmeettiseen” pienennykseen. Kokoomus ja Perussuomalaiset olisivat pitäneet valtuuston koon toistaiseksi nykyisellään, mutta moni valtuutettu olisi rysäyttänyt valtuuston kerralla pienemmäksi.

Kesäkuun alussa toimikautensa aloittavassa Kuusamossa uudessa kaupunginvaltuustossa on 39 valtuutettua nykyisten 43:n sijaan. Uudet valtuutetut valitaan 9.huhtikuuta käytävissä vaaleissa.

Nykyinen kaupunginvaltuusto äänesti uuden valtuuston koosta vuoden viimeisessä talousarviokokouksessaan. Se päätyi vilkkaan keskustelun jälkeen ja äänin 29–12 Mika Flöjtin äänestäessä tyhjää pienentämään valtuuston kokoa neljällä valtuutetulla.

 

”Pienten ryhmien äänten päästävä esiin”

 

Kokoomuksen Hannu Ervasti mukaan siirtymävaihe soteen ja maakuntahallintoon vuonna 2019 tuo valtuustolle vielä niin paljon asioita, että demokratian toteutumiseksi myös pienten ryhmien äänten on päästävä esiin.

Myös perussuomalaisten Kimmo Karjalainen vetosi demokratiaan: uudistukset vaativat leveitä hartioita ja kaupunginhallituksen esittämä vähennys on hänen mielestään vain kosmeettinen viilaus.

Keskustan Heikki Härkönen kertoi ryhmänsä kannattavan kaupunginhallituksen esitystä.

– Kyseessä on maltillinen vähennys, joka ottaa huomioon myös pienryhmät, hän totesi.

Saman puolueen Kirsti Karvonen totesi vaalien hiostavan jo päälle ja tunnelmien olevan sen mukaisia.

– Tosiasia on, että pienellä porukalla tehdään parempia päätöksiä. Tämä salikin alkaa käydä meille pieneksi.

Karvosen mukaan 35 valtuutetun koko olisi Kuusamossa hyvä, mutta hän ei halunnut poiketa ryhmänsä päätöksestä esittämällä toista vaihtoehtoa.

– Reilusti olisi pitänyt pienentää ja myös lautakuntatyöskentelyssä meillä on tehostamisen varaa.

 

”Vaalityö ratkaisee miten vaalissa pärjää”

 

Demareiden Leena Mustosen mukaan ryhmälle sopii oikein hyvin esitetty 39 valtuutettu.

– Vaalityö ratkaisee, miten vaaleissa pärjäätte. Muuten olen kyllä vähän samalla aaltopituudella kuin Kirsti, väkimäärä vähenee ja sen pitäisi näkyä myös lautakuntatyöskentelyssä.

Kokoomuksen Matti Ervasti mukaan nyt tehtävä pienennys ei ole mikään säästö mutta hän ilmoitti kannattavansa ryhmänsä esitystä.

 

Mika Flöjt haluaisi Koillismaan valtuuston

 

Mika Flöjt penäsi puheenvuorossaan kaupunginhallitukselle luvattua kokonaisselvitystä ”koko systeemin uudelleen organisoimisesta”. Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan sellainen on l uvassa alkuvuodesta.

Flöjtin mielestä nyt ei mietitty kokonaisuutta, vaan raposteltiin yhtä pientä osaa.

– 43 olisi hyvä luku koko Koillismaan valtuustolle, hän esitti.

Kuntaliitokset ja vapaakuntakokeilu kuitenkin tyrmättiin kuitenkin muissa puheenvuoroissa, joissa vedottiin muun muassa siihen, että yhdistyminen on mahdotonta, jos toiset osapuolet eivät sitä halua.

 

”Lautakuntiin vain valtuutettuja”

 

Vasemmistoliiton Tuija Karjalainen vitsaili, että luku pitäisi nostaa 45:een, jotta puolueen kaksi paikkaa säilyisivät.

– Kannatan kuitenkin pienennystä vaikka kosmeettistahan tämä on.

Hän esitti, että myös lautakuntien koko pitäisi tulevaisuudessa pienentää ja niihin valita ihmisiä, joita kuntalaiset ovat äänestäneet eli valtuutettuja.

– Lautakunnissa päätetään paljon tärkeitä asioita, jotka eivät tule valtuustoon, hän muistutti.

 

”Marginaaliryhmät voivat kärsiä”

 

Kokoomuksen Martti Turunen kiitteli salissa käytyä ”analyyttistä pohdintaa”.   Hän oli huolissaan kuntalaisten aktivoimisesta päätöksentekoon ja sen valmisteluun, jos valtuuston koko merkittävästi pienenee.

– Vaarana on, että marginaalityhmät kärsivät. Meillä on poikkeava valtuustokoostumus, ja jos leikataan kovasti, niin pienten rooli kapenee ja se on erittäin huolestuttava asia. Mentäisiin nyt seuraavat 1,5 vuotta nykyisellä ja sitten katsotaan tilanne uudestaan kun päätösten määrä ja pohdinta kunnassa vähenee, hän esitti.

Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmen mukaan valtuustossa on ”huudettu koko vaalikausi konsensuksen perään, mutta edes tästä asiasta ei ole päästy yksimielisyyteen”.

– Tätäkin prosessia kuvaa heikko valmistelu. Ensimmäinen esitys tuli kaupunginhallitukselle blankona eli siihen ei pystytyt valmistautumaan millään tavoin. Kun tehdään muutoksia, niin pitää tehdä sellaisia, joitten kanssa voidaan elää pitkään ja perustellusti. Toistaiseksi pitäisi mennä nykyisellä määrällä.

Myös Kokoomuksen Tuula Mustosen mukaan vähennys on poliittinen ja kosmeettinen.

– Maakuntauudistuksen myötä meidän kaikkien vaikutusmahdollisuudet vähenevät. Siirtymävaiheen aikana meille kaikille riittää töitä ja siksi vähennystä ei tarvita.

Keskustan Taisto Määttä sanoi olevansa valmis jopa 35 valtuutetun valtuuston, mutta kannattavansa pehmeää laskua. Timo Majavan mukaan valtuuston koko tulee laskemaan jossakin vaiheessa 35:een, mutta hän halusi edetä askel kerrallaan.

– Annetaan mahdollisimman monelle mahdollisuus olla mukana, hän perusteli.

Valtuuston pienentämisen puolesta äänestivät kaikki keskustan valtuutetut, demarit sekä kokoomuksen Pertti Ervasti ja Vasemmistoliiton Tuija Karjalainen. Nykyisellä kokoonpanolla olisivat halunneet jatkaa muut kokoomuslaiset, perussuomalaiset sekä Vasemmistoliiton Anne Murto. Mika Flöjt äänesti tyhjää.

Yleiskaava läpi toistamiseen

 

Myöhään iltaan jatkunut valtuuston kokous keskittyi ensi vuoden talousarvionsa hyväksymiseen.

Sitä ennen nuijittiin pöytään yksimielisesti Kirkonseudun asemakaavan laajennus Saunajärven ja Pölkyn alueella ja äänestettiin jo kertaalleen hyväksytystä yleiskaavasta. Asia tuotiin valtuustoon toistamiseen menettelytapavirheen vuoksi: yksi kaavamuistutus oli eksynyt toisen kaavan muistutuspinoon.

Kaupunginhallituksen esitys hyväksyttiin lopulta kahden äänestyksen jälkeen. Viimeisessä äänestyksessä vastakkain oli Joukamo Kortesalmen muutosesitys, jota kannattivat vain perussuomalaiset. Tyhjää äänestivät Keskustan Juhani Määttä, Hannu Poussu, Jarkko Tammi, Hannu Tuovila ja Tiian Tiermas. Jarkko Tammi jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala