• Uutiset
  • Valtuusto hyväksyi talousarvion

Valtuusto hyväksyi talousarvion

Julkaistu: 11.12.2013

Noin satasivuisen Kuusamon kaupungin ensi vuoden talousarvion läpikäyminen venytti maanantaisen kaupunginvaltuuston kokouksen kahdeksan tunnin mittaiseksi työrupeamaksi. Eniten valtuutettuja puhututti suurten urheilutapahtumien tukeminen sekä vanhustenhoito. Itse talousarvio hyväksyttiin kokouksessa ilman suurempia muutoksia.

Mikäli Joukamo Kortesalmen (ps) ja Vesa Ronkaisen (kesk) yhteistyöhön tai pikemminkin sen puutteeseen liittyvää keskinäistä nahistelua ei huomioida, sujui Kuusamon kaupungin talousarvion läpikäyminen valtuustolta ilman suurempaa dramatiikkaa.
Keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Heikki Härkönen totesi ensi vuoden talousarvion hyväksi aluksi seuraavien vuosien talouden tasapainottamistavoitteita silmällä pitäen.
– Talousarvioon kirjattu tuhannen uuden työpaikan tavoite vuoteen 2021 mennessä edellyttää myös kaupungilta uusia linjauksia, muistutti Hänninen.
Kortesalmen mukaan ensi vuoden talousarvio kertoo sen, kuinka valtion tukipolitiikan tie on loppuun kuljettu.
– Velkaannumme nyt lapsiemme nimiin niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin.
Talousarvioon kirjattua tuhannen uuden työpaikan tavoitetta Kortesalmi piti pelkkänä kangastuksena vailla todellisuuden pohjaa.
– Tavoitteen toteutuminen tarkoitaisi viiden uuden Pölkyn ilmaantumista Kuusamoon.
Kortesalmi oli myös huolissaan yritysmaailmassa vallitsevasta ilmiöstä, jossa vähenevän kuusamolaisomistuksen tilalle nousee koko ajan isoja kansainvälisiä ketjuja. Kaupunginjohtaja Timo Halonen vastasi Kortesalmelle, että tuhannen uuden työpaikan tavoite perustuu osittain paikallisilta yrityksiltä saamaan tietoon.

Vanhukset pois laitoksista

Hannu Ervasti (kok) kaipasi saliin enemmän positiivisuutta ja nosti talousarviosta esille niitä hyviä asioita.
– Laitospaikkojen purkaminen nollatasolle on hyvä juttu. Mitä pidempään ihminen saa asua kotonaan, sen parempi, totesi Ervasti viitaten talousarviossa kirjattuun tavoitteeseen, jonka mukaan vuoteen 2021 mennessä yli 92 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona tai kodinomaisissa olosuhteissa.
Ervasti toivoi Kuusamoon myös mallia, joka avittaisi nykyistä enemmän alkutaipaleella olevia yrityksiä.
– Uudet yritykset luovat niitä kaivattuja työpaikkoja, muistutti Ervasti.
Leena Mustonen (sd) painotti muun muassa menokurin tarkkaa seurantaa talousarvioraamissa pysymiseksi.
Mika Flöjt (vihr) totesi veronkorotuspäätöksen olleen tärkeä ratkaisu velkaantumiskierteen katkaisemisen suhteen. Talousarviota Flöjt piti kokonaisuudessaan oikeansuuntaisena.

Rakennemuutospaketti osittain jo täytännössä

Tarmo Raatikainen (vas) muistutti siitä, kuinka Kataisen hallituksen aloittama kunta- ja soteuudistus tulee ohjaamaan kuntapäättäjien linjauksia vielä pitkään. Rakennemuutospaketin osalta Raatikainen kehui Kuusamon olevan jopa muutaman askeleen etumatkalla.
– Omaishoidontukeen olemme jo tehneet merkittäviä parannuksia. Myös koti- ja perhehoidon sekä kuntoutuksen käytäntöjä ollaan vahvistamssa. Rakenteilla olevassa hoivayksikössä tehty ratkaisu, joka mahdollistaa rinnan julkisen ja yksityisenpalveluntuottajan toiminnan, on oikeansuuntainen.
Raatikainen piti keskustaajaman kouluverkon suhteen tehtyjä muutoksia ja investointeja niin ikään oikeina ratkaisuina.
Myös terveyskeskustoimintaan panostamista Raatikainen pitää talousarvioon asetettujen tavoitteiden toteutumisen kannalta välttämättömänä.
– Uusi teknologia, uudet hoidot, toimivat tilat ja pätevä henkilöstö ovat avainasemassa, kun tavoitteena on vähentää sairaanhoidon tarvetta ja turvata toimintakykyinen ja hyvä elämä ikääntyvälle väestölle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala