• Uutiset
  • Vain ajoissa aloitettu liuotushoito pelastaa

Vain ajoissa aloitettu liuotushoito pelastaa

Julkaistu: 05.04.2019

Kuusamon terveyskeskuksessa tarjolla ainutlaatuista kuvauspalvelua
mutta aivoinfarktipotilaat hakeutuva kuvaukseen usein liian myöhään

Kuusamon terveyskeskus on ainoa laatuaan monessa mielessä. Terveyskeskus on esimerkiksi Suomen terveyskeskuksista ainoa, jossa on ct-kuvauslaite. Sen avulla voidaan muun muassa selvittää, kärsiikö potilas aivoinfarktista. Jos kärsii, liuotushoito pelastaa, mutta vain silloin, kun se aloitetaan ajoissa. Kuusamossa kuvaukseen ja hoitoon hakeudutaan liian usein liian myöhään, sanoo asiaa selvittänyt terveyskeskuslääkäri Tuomo Väisänen.

Lääkäri Tuomo Väisänen on tehnyt tutkimusta Kuusamon terveyskeskukseen hankitun ct- laitteen käytöstä käytön aloittamisesta tähän päivään. Väisäsen mukaan laite on kuvannut uutterasti, mutta puolentoista vuoden mittaisella tutkimusjaksolla Kuusamossa on hoidettu liotushoidolla vain 11 potilasta.
– Päivystyskuvauksia tehdään vuosittain noin 700 ja kuvauksia kaikkiaan noin 1.600. Lisäksi Oulussa kuvataan vuosittain noin 500 potilasta. Luvut kertovat siitä, että aivoinfarktin oireita ei tunnisteta tai niitä ei oteta vakavasti. Kun oireet ilmenevät, hoitoon on hakeuduttava välittömästi, Väisänen korostaa.
Aivoinfarkti on neljänneksi yleisen suomalaisten kuolinsyy. Siihen sairastuvista viidesosa on työkykyisiä. Ajoissa aloitettu hoito pelastaa ja säästää potilaan pahemmilta vaurioilta.

Aikaa on 4,5 tuntia

Väisäsen mukaan aivoinfarktin aiheuttama tukos voidaan liuottaa, mutta aikaa on vain 4,5 tuntia oireiden aloittamisesta. Tämä oli yksi syy, miksi laite aikoinaan hankittiin Kuusamoon. Ambulanssimatka Kuusamosta Oulun yliopistolliseen sairaalaan TT-kuvauksiin kestää noin kolme tuntia, jolloin aivoinfarktipotilaiden hoidon aloittaminen viivästyy huomattavasti – usein ratkaisevasti.
– Hoidon tulos on sitä heikompi, mitä kauemmin odotetaan. Ensimmäisen 1,5 tunnin aikana miltei joka kolmas hoidettu potilas välttää vammautumisen oikea-aikaisen liuotuksen ansiosta, Väisänen sanoo.
Viime aikoina aivoinfarktipotilaita on hoidettu yhä useammin myös hakemalla tukos pois vaijeriavusteisesti. Tämä hoitomuoto antaa potilaalle hieman enemmän aikaa selviytyä.

Kaupunki vuokraa Coronarian laitetta

Kuusamon terveyskeskukseen ct-laitteen hankki vuonna 2016 Coronaria Oy, joka vuokraa sitä Kuusamon kaupungille 92.000 euron vuosihinnalla. CT-kuvauslaitteiden hintahaarukka on kokoonpanosta riippua 300.–450.000 euroa.
– Investointi on ehdottoman kannattava, sillä aivoinfarktipotilaan hoito maksaa yhteiskunnalle 50.–100.000 euroa, sanoo Kuusamon terveyskeskuksen ylilääkäri Hanna Raittinen.
Kuusamoon sijoitetulla laitteella kuvataan myös naapurikuntien asukkaita. Terveyskeskuksessa on kuvaus- ja hoitovalmius joka päivä kello 8–22 välisenä aikana ja tiukan paikan tullen myös öisin.
– Valtaosa infarkteista sattuu aamuyön ja aamun aikana, Väisänen tietää.
Hän antaa erityiskiitosta Kuusamossa työskenteleville ensihoitajille, jotka on koulutettu myös aivoinfarktin oireiden tunnistamiseen.
– Kun saamme tiedon mahdollisesta infarktipotilaasta, hoitoketju käynnistyy välittömästi. Terveyskeskukseen tuotu potilas kuvataan, kuvat lähetetään Meilahden sairaalaan Helsinkiin ja niistä konsultoidaan päivystäviä röntgenlääkäriä ja neurologia. Mahdollinen liotushoito aloitetaan välittömästi Kuusamossa ja potilas siirretään sitten ensihoidon toimesta Ouluun.

Soveltuu myös muun kehon kuvaamiseen

Tietokonetomografia eli CT-viipalekuvaus perustuu röntgensäteilyyn, jossa eri elimet ja kudokset sitovat röntgensäteitä eri tavoin. CT soveltuu laajasti myös muun kehon kuvantamiseen. Tavallisimmin kuvataan aivojen lisäksi keuhkoja, vatsaontelon elimiä ja verisuonia.
Kuusamon lisäksi kuvauslaitteita on Pohjois-Suomessa tällä hetkellä keskussairaaloiden lisäksi vain Raahessa ja Oulaskankaalla.

FAKTAT

Tunnista oireet

Aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen, ja oireet kehittyvät nopeasti huippuunsa muutamissa minuuteissa tai harvemmin tunneissa. Jos epäilet aivoinfarktia, soita hätänumeroon 112 heti, sillä nopea hoitoon pääseminen on erittäin tärkeää.
Sairastunut ei itse välttämättä edes tunnista oireitaan. Pyydä häntä
– nostamaan käsivarsia (käsien tai jalkojen voimattomuus tai tunnottomuus)
– toistamaan yksinkertainen lause (epäselvä puhe tai puhumisen vaikeus) tai
– hymyilemään (roikkuuko potilaan toinen suupieli, jääkö hymy toispuoleiseksi).
Mikäli jokin näistä ei onnistu, sairaalan päivystykseen on hakeuduttava välittömästi. Muista merkitä ylös myös kellon aika, jolloin oireet ilmaantuivat. Vaikuttavan hoidon aikaikkuna umpeutuu 4,5 tunnissa.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala