• Uutiset
  • Uusia pakolaisia odotetaan Kuusamoon vuodenvaihteessa

Uusia pakolaisia odotetaan Kuusamoon vuodenvaihteessa

Julkaistu: 11.10.2018

Kansainvälinen klubi on yhteinen kohtaamispaikka kaikille

kuusamolaisille ja Kuusamoon muuttaneille ulkomaalaisille

Kuusamo on kaupunginvaltuuston helmikuisella päätöksellä edelleen vastaanottamassa kiintiöpakolaisia. Sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläisen mukaan noin 30 kiintiöpakolaisen odotetaan saapuvan Kuusamoon joko tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Kuusamoon jo tulleet pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat löytäneet paikkansa uudesta kotikunnastaan. Punaisen Ristin Kansainvälinen klubi on viikoittainen kohtaamispaikka.


Syksyllä 2015 toimintansa aloittanut Kuusamon Kansainvälinen klubi kokoontuu maanantaisin ja useimmiten Nuorisotalo Winssillä. Toimintaan koordinoivat Heidi Moilanen kertoo, että klubi-iltoihin osallistuu yleensä 20–30 vierasta, maahanmuuttajien lisäksi myös kuusamolaisia ja erityisesti lapsiperheitä.

Klubin toiminta on Suomen Punaisen Ristin Kuusamon osaston koordinoimaa ja se perustettiin syksyllä 2015, kun Kuusamoon tuli ensimmäinen kiintiöpakolaisten ryhmä Kongosta ja heti perään satoja turvapaikanhakijoita, jotka sijoitettiin Kuusamon kahteen vastaanottokeskukseen.

Paikka kysymyksille ja kohtaamisille

– Klubi perustettiin kohtaamispaikaksi, missä tuttavuutta tehdään puolin ja toisin. Toivomme silloin ja toivomme edelleen, että kuulopuheiden sijasta asioista otetaan itse selvää. Maahanmuuttajat kertovat hyvin mielellään kulttuureistaan ja kokemuksistaan täällä Kuusamossa. Myös meidän tapamme ja kulttuurimme kiinnostaa heitä, kertoo SPR:n Kuusamon osaston puheenjohtaja Pertti Hekkala.

– Ennen kaikkea kansainvälinen klubi on kohtauspaikka eri kulttuureista tuleville ihmisille. Vuosien aikana on opittu paljon ja luotu ystävyyssuhteita, sanoo puolestaan Heidi Moilanen.

Kuusamoon syksyllä 2015 tulleista kongolaisista kiintiöpakolaiusista valtaosa on edelleen Kuusamossa ja kotiutunut paikkakunnalle hyvin. Kuusamossa asuu sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläisen mukaan tällä hetkellä kaikkiaan noin 50 pakolaisstatuksen omaavaa henkilöä.
Myös turvapaikanhakijoina maahan tulleet ovat löytäneet työ- ja koulupaikkoja. Osa heistä odottaa edelleen päätöstä turvapaikan saamisesta.

Uusia tulijoita vuodenvaihteessa

Seuraavia tulijoita odotetaan vuodenvaihteessa.

Kaupunginvaltuusto päätti helmikuussa ottaa Kuusamoon noin 30 uutta kiintiöpakolaista. Kuusamon tulevat pakolaiset valitaan yhdessä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kanssa Suomen tämän vuoden 750 kiintiöpakolaisen joukosta.

– Tulijoiden tarkka määrä ja tuloaika eivät ole vielä varmentuneet, mutta olemme valmistautuneet siihen, että he tulevat joko tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa, kertoo Hämäläinen.

Aloitteen uusien pakolaisten sijoittamisesta Kuusamoon teki viime syksynä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus. Sen mukaan Kuusamo on onnistunut hyvin niin kongolaisten kiintiöpakolaisten kuin paikkakunnalle saapuneiden ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten sijoittamisessa.

– Olen ylpeä palvelujärjestelmästämme, joka pystyi kolme vuotta sitten tiukassa paikassa vastaamaan haasteelliseen tilanteeseen. Ensin tulivat kongolaiset kiintiöpakolaiset ja sen jälkeen meille sijoitettiin satoja turvapaikkapäätöstä odottavia maahantulijoita, Hämäläinen kertasi tapahtumia valtuuston kokouksessa.

Kansainvälinen Klubi kokoontuu Nuorisotalo Winssillä joka maanantai klo 17.30–20. Klubi on avoin kaikille kansainvälisyydestä kiinnostuneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala