Uhasta tuli mahdollisuus

Julkaistu: 27.11.2014

Kuusamon kaupungin ensi vuoden talousarvio rakennettiin ennakoivaksi poliittisella ohjauksella

– Talousarvion valmistelu ensi vuodelle on ollut täysin poikkeuksellista. Olemme joutuneet ennakoimaan valtionosuuksien merkittävän laskun ja tehneet budjettiesityksen yhdessä valtuustoryhmien nimeämän talouden tasapainottamistyöryhmän kanssa. Vaikuttaa sitä, että tapa toimia on onnistunut, kommentoi kaupunginjohtaja Timo Halonen. Hän esitteli Kuusamon ensi vuoden talousarvion yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hännisen ja talousjohtaja Anu Helinin kanssa. Talousarvio ennakoi eli säästää, mutta myös investoi.

Talousarviovalmistelut menivät Kuusamossa uusiksi alkusyksystä, kun tuli tieto valtionosuusuudistuksesta. Kuusamolle se tarkoittaa reilun kahden miljoonan euron pudotusta nykyiseen.

– Tilanne vaati nopeita toimia. Kokosimme talouden tasapainottamistyöryhmän, jonka esitykset ovat tämän budjettiehdotuksen taustalla, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hänninen.

Hallinto- ja talousjohtaja Anu Helinin mukaan lopullinen ennuste valtionosuuksien määrästä ensi vuodelle saadaan joulukuussa, mutta pudotus tulee joka tapauksessa olemaan merkittävä.

 

Aiempaa syvempää ymmärtämystä

 

Kaupunginjohtaja Timo Halosen mukaan uhasta tuli Kuusamossa mahdollisuus. Säästöt löydettiin poliittisella yhteistyöllä.

– Talousarvioesityksen taustalla on nyt ehkä aiempaa syvempää ymmärtämystä siitä, missä tilanteessa ollaan. Uskon, että talousarvion käsittely myös valtuustossa on kivuttomampaa, kun suurista linjoista ollaan yhtä mieltä.

Tasapainottamistyöryhmä ei toki ollut yksimielinen kaikista päätöksistään. Äänestyksiä ja eriäviä mielipiteitä jätettiin muun muassa omaishoidontuesta ja sakkomaksuista.

– Täysin yhtä mieltä ei varmasti voida olla koskaan, mutta ryhmä on tehnyt hyvää työtä, Halonen kiitteli.

20 virkaa jää täyttämättä

Kuusamon kaupunki säästää ensi vuonna merkittävästi muun muassa henkilöstömenoistaan. Noin 20 virkaa jätetään täyttämättä, sijaisia palkataan vain äärimmäisessä hädässä, henkilöstöä kannustetaan palkattomille vapaille ja työterveyshuollon kuluja jaetaan uudelleen.

Halosen mukaan säästölistalla on pysyviä ratkaisua, mutta myös sellaisia, joiden vaikutus on vain hetkellinen. Oleellisinta on se, että tärkeimmät palvelut saadaan turvattua.

– Viime kädessä meidän on miettivä sitä, mistä saadaan lisää tuloja. Ei kaupunki voi säästää itseään hengiltä, kaupunginjohtaja muistuttaa.

Investointeihin kuusi miljoonaa

Talouden sopeuttamisen ja ennakoinninrinnalla mietitään koko ajan tulevaa. Halosen mukaan kesämatkailun kehittäminen, puurakentaminen sekä virtuaalinen yrityspuisto on esimerkkejä asioista, joita on kehitettävä aktiivisesti.

Ensi vuoden investointeja ovat muun muassa terveyskeskuksen ja uimahallin remontit, koulun piha-alueiden saneeraukset, urheilukentän uusi pinnoite, erilaiset ympäristöhankkeet ja reitistöt sekä keskustan kaupunkiympäristö kehittäminen. Investointeihin varataan reilut kuusi miljoonaa euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala