• Uutiset
  • Tuulivoimalat myötäisessä

Tuulivoimalat myötäisessä

Julkaistu: 08.05.2014

 

Myös Kuusamon yhteismetsä suunnittelee tuulivoimaloita alueilleen

 

Myötätuuli puhaltaa voimalahankkeisiin Koillismaalla. Mikäli asiat etenevät suunnitellusta, aloitetaan Taaleritehtaan investoimat Mäkiahon ja Murtotuulen tuulivoimapuistojen rakentamiset jo tänä vuonna Kuusamossa ja Posiolla. Kuusamon yhteismetsä puolestaan kertoo huomenna perjantaina omista tuulivoimahankkeistaan. Kyseessä ovat miljoonien eurojen investoinnit.

 

Taaleritehtaan tuulivoimalapuistojen toteuttaminen alkaa yrityksen energia-asiantuntija Pauli Maaningan mukaan mahdollisesti jo tänä vuonna. Puistoalueet sijaitsevat Kuusamon ja Posion länsiosissa noin 60 kilometrin päässä toisistaan. Kuusamossa puisto sijoittuu pääosin yksityisten maille ja Posiolla rakennuttaja vuokraa maa-alueen Posion yhteismetsältä.
 – Mäkiahoon haetaan rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun perusteella jo tulevana kesänä, sillä ELY:n mukaan aluetta ei tarvitse kaavoittaa. Kaupungin suunnittelutarveratkaisun jälkeen teemme varsinaisen investointipäätöksen ja uskon, että rakentaminen alkaa vielä tämän vuoden puolella.
Mäkiahoon rakennetaan neljä tuulivoimalaa. Alun perin suunnitelmissa oli yhdeksän voimalan kokonaisuus, mutta puolustusvoimien vaatimuksesta suunnitelma puolittui. Puolustusvoimien mukaan tuulivoimalat häiritsisivät sen tutkajärjestelmiä.

Posion puistosta  yksi suurimmista

 

Myös Posion Murtovaarassa tingitään alkuperäisestä suunnitelmasta. Posion yhteismetsän Koron palstalle piti alun perin nousta jopa 50 voimalaa, mutta Puolustusvoimien ja alueen mökkiläisten vaatimuksesta tavoitteena on nyt 24 tuulivoimalan puisto. Pienennyksestä huolimatta puistosta tulee yksi Suomen suurimmista.  
– Posiolla odotetaan nyt osayleiskaavan valmistumista sekä viimeisiä Natura-lausuntoja, joita ELY-keskus valmistelee. Uskomme, että kaava valmistuu loppukesästä ja rakentaminen alkaa Kuusamon Mäkiahon tavoin vielä tämän vuoden puolella, sanoo Maaninka.

Miljoonien investointeja

 

Hankkeiden rahoittajana toimivalle Taaleritehdas Oy:lle Koillismaan tuulivoimapuistot ovat merkittäviä investointeja. Yhden voimalan hinta on Maaningan mukaan tehosta riippuen 4-5 miljoonaa euroa. Sekä Mäkiahon että Murtovaaran puistojen voimalat ovat rakenteiltaan samankaltaisia.
Kuusamon tuulivoimalat jauhavat sähköä verkkoon vuoden kuluttua rakentamisen aloittamisesta. Posiolla valmistuminen ajoittuu useammalle vuodelle.
– Koillismaa on tuulivoimarakentamisen suhteen riittävän hyvätuulista aluetta. Ihan joka paikkaan voimaloita ei kannata rakentaa, mutta Koillismaan vaaraiset maisemat tarjoavat toteuttamiskelpoisia kohteita.

Tasaista tuloa osakkaille

 

Posiolla odotukset Murtovaaran puistosta ovat suuret. Yhteismetsän osakaskokouksessa huhtikuun lopulla puhuneen toiminnanjohtaja Markus Laatikaisen mukaan Posion yhteismetsän tavoitteena on luoda tuulivoimahankkeen avulla uutta lisäarvoa osakkailleen. 
– Tuulivoima on hyvä esimerkki siitä, miten metsien käyttöä on mahdollista edelleen monipuolistaa. Vihreä energiantuotanto sopii yhteismetsän toimintaan hyvin, ja hanke tuo yhteismetsän osakkaille tasaista tulovirtaa, hän perusteli.
Jokaisesta voimalasta maksetaan kiinteää vuokraa, minkä lisäksi yhteismetsälle korvataan tietyn suuruinen prosenttiosuus voimalan tuottamasta sähköstä.

Koillismaalla tuulee hyvin

 

Myös Kuusamon yhteismetsä on kiinnostunut tuulivoiman tuottamisesta alueillaan. Se kertoo suunnitelmistaan osakkailleen huomenna heti varsinaisen osakaskunnan kokouksen jälkeen. Yhteismetsällä on merkittäviä maa-alueita seuduilla, jotka sopivat erinomaisesti tuulivoiman tuottamiseen.
Parisen vuotta sitten valmistuneen Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan manneralueen tuulivoimaselvityksen mukaan pelkästään Kuusamossa on noin 30 tuulivoiman tuottamiseen soveltuvaa aluetta. Soveltuvimmat alueet sijaitsevat Kuusamon länsi- ja pohjoisosissa. Myös Taivalkoskella on lukuisia potentiaalisia kohteita tuulivoimaloiden sijoittumiselle.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala