• Uutiset
  • Tuuliruuvista vaihtoehto myllylle

Tuuliruuvista vaihtoehto myllylle

Julkaistu: 25.11.2015

Käylässä keskustellaan tiistaina Maaningan 71 tuulivoimalan puistosta

 

Olisiko äänettömistä, pystysuorista, välkkymättömistä ja lintuja häiritsemättömistä tuuliruuveista vaihtoehdoksi tuulimyllyille? Koillismaalle on suunnitteilla useita tuulivoimapuistoja ja nyt halutaan keskustelua siitä, voitaisiinko ainakin osa niistä korvata tuuliruuveilla. Seuraavan kerran tuulivoima on esillä Käylän Korpihovilla tiistaina, missä esitellään Kuusamoon Maaningan alueelle suunniteltua 71 tuulivoimalan puistoa.

 

Pystysuoria tuulivoimaloita valmistetaan Suomessa Pihtiputaalla. Windside-yhtiön perustaja ja tuuliruuvin kehittäjä Risto Jousiniemi sanoo, että tuuliruuvin etuna on äänettömyys, välkkymättömyys ja se, että ne eivät häiritse maisemaa eivätkä lintuja massiivisempien tuulimyllyjen tavoin.
Yhtiö on valmistanut turbiineita on vuodesta 1982 ja niitä on toimitettu ympäri maailmaa yli 40 maahan. Tällä hetkellä Suomen suurinta, yli sadan metrin korkuista tuuliruuvia suunnitellaan Valkeakoskelle.  Toistaiseksi pääosa ruuveista on kuitenkin tehty pienempään, lähinnä yksityistalouksien käyttöön sekä erityisen haastaviin olosuhteisiin kuten etelänapamantereelle.

Sopii hyvin
sisämaahan

Yrityksen mukaan tuuliruuvi soveltuu erityisen hyvin sisämaan vaihteleviin tuuliin.
– Windsiden etuna on se, että tuulen suunnan vaihtelu ei vaikuta tuottoon. Se voi sisämaassa olla jopa viisinkertainen samalta pinta-alalta. Rannikolla ja siellä olevissa suoremmissa virtauksissa etumatkamme kapenee, siellä emme ehkä tuota kuin puolet enemmän, sanoo Jousiniemi.
Tuuliruuvi pystyy ottamaan energiaa talteen hyvällä hyötysuhteella myös hitaissa tuulissa. Turbiinia voidaan hyödyntää myös myrskyssä, koska sitä ei tarvitse pysäyttää toisin kuin potkurimyllyjä.
Kuusamoon
sopiva ruuvi
Kuusamolainen Pentti Kurvinen haluaa keskustalla tuuliruuveista tuulimyllyjen vaihtoehtona myös Kuusamossa. Hän sanoo, että tuuliturbiinin arvona on ennen kaikkea luontoystävällisyys ja se, että ropelli lähtee pyörimään sisämaassa pienestäkin tuulesta.
– Minusta meidän kannattaisi kokeilla ennakkoluulottomasti näitä uusia vaihtoehtoja. Tuulimyllyt jakavat mielipiteitä vaikka yhtä mieltä ollaan siitä, että energian tuottaminen tuulivoimalla on kannatettava asia, Kurvinen sanoo.
Kurvisen mielestä tuulimyllyjen suurimmat paheet ovat niiden ruma ulkomuoto ja meluhaitta. Siksi esteettisempi ja äänettömämpi tuuliruuvi sopisi paremmin Kuusamon luontokaupungin imagoon.
– Olen vakuuttunut siitä, että toimittajat olisivat kiinnostuneita rakentamaan tuuliruuveja myös Kuusamoon. Olisiko tässä projektin paikka vaikka kaupungille, Kurvinen ehdottaa.
Hän aikoo ottaa asian esille Käylässä tiistaina järjestettävässä Maaningan tuulipuiston keskustelu- ja kuulemistilaisuudessa.

Yli 30 tuuli-
voima-aluetta

Parisen vuotta sitten valmistuneen Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan manneralueen tuulivoimaselvityksen mukaan pelkästään Kuusamossa on noin 30 tuulivoiman tuottamiseen soveltuvaa aluetta.
Soveltuvimmat alueet sijaitsevat Kuusamon länsi- ja pohjoisosissa. Myös Taivalkoskella on lukuisia potentiaalisia kohteita tuulivoimaloiden sijoittumiselle.
Kuusamon työn alla olevassa strategisessa yleiskaavassa tuulivoimalle on merkitty tiettyjä alueita.

Maaningalla 
3 vaihtoehtoa

Maaningalle Kuusamon ja Posion rajalle suunniteltu tuulivoimahankkeen taustalla on EPV Tuulivoima Oy.  Hankkeella on toistaiseksi kolme vaihtoehtoja, joiden ympäristövaikutuksia nyt arvioidaan.
Ensimmäinen vaihtoehto on, että tuulivoimapuistoa ei rakenneta, toisessa vaihtoehdossa puistoon toteutettaisiin enintään 71 ja kolmannessa vaihtoehdossa 61 tuulivoimalaa.
Tuulimyllyt olisivat jopa 240 metrin korkuisia ja lavanpituudeltaan enintään 80-metrisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala