• Uutiset
  • Turvapaikan jo saaneista moni jäänyt Kuusamoon

Turvapaikan jo saaneista moni jäänyt Kuusamoon

Julkaistu: 26.05.2016

 

Kuntapaikkoja tarvitaan kipeästi lisää eri puolille Pohjois-Suomea

 

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneista noin kymmenkunta on jäänyt Kuusamoon ainakin toistaiseksi. SPR:n Kuusamon vastaanottokeskuksen johtaja Sanna Vääräniemi sanoo, että Kuusamo on monelle ainoa paikkakunta Suomessa, jossa heillä on edes jonkinlainen turvaverkosto. Paikkakunnalla on parhaimmillaan ollut yli 300 turvapaikanhakijaa odottamassa päätöstä. Nyt toimintoja supistetaan.

 

SPR:n Kuusamon vastaa­not­to­keskuksessa on tällä hetkellä odottamassa joko turvapaikkapuhuttelua tai päätös mahdollisesta turvapaikasta noin 210 asiakasta. Määrä pienenee kesän aikana noin sadalla. Samaan aikaan ajetaan alas Kuusamon toinen, Coronarian ylläpitämä 100-paikkainen vastaanottokeskus.

– Todennäköistä on, että luovumme suurimmasta osasta kaupungin vuokra-asuntoja ja keskitämme toimintamme tänne rajan tiloihin, SPR:n vastaanottokeskuksen johtaja Sanna Vääräniemi kertoo. Osa asunnoista halutaan kuitenkin pitää edelleen perheiden käytössä.

Kuusamoon sijoitetuista turva­pai­kan­ha­ki­joista noin puolet on yksinäisiä miehiä ja toinen puoli perheellisiä.

Vääräniemen mukaan suurin osa turva­pai­kan­ha­ki­joiden puhutteluista on tehty ja nyt odotetaan päätöksiä. Osa niistä on myönteisiä, osa kielteisiä. Kielteisen päätöksen saaneista valtaosa on poistunut maasta. Päätöksestä voi kuitenkin valittaa ja näitä prosesseja on kesken myös Kuusamossa

– Myönteisen turva­paik­ka­pää­töksen saaneista osa on muuttanut muualle Suomeen, esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Kuusamoon on jäänyt noin kymmenen yksinäistä ihmistä. Heidän ainoa turvaverkostonsa on tällä, joten päätös jäämisestä on ollut varmasti helppo tehdä.

 

Pakolaisesta kuntalaiseksi

 

Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita eli noin 30.000. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen Hanna Määtän mukaan turvapaikanhakijoiden virta on ainakin toistaiseksi tyrehtynyt.

– Sitä vastoin myönteiset oleskelulupapäätökset alkavat näkyä lisääntyneenä kuntapaikkojen tarpeena, hän sanoo.

Kuntapaikalla tarkoitetaan sitä, että kunta ottaa vastaan oleskeluluvan saaneen pakolaisen ja auttaa häntä kotoutumisen polulla asunnon hankinnasta lähtien.

– Tässä vaiheessa ei siis puhuta enää vastaanottokeskuksessa asumisesta vaan siitä, että pakolainen muuttaa kuntaan kuntalaiseksi.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskusten alueella arvioidaan tarvittavan 1.078 kuntapaikkaa kuluvana vuonna.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa päätöksiä vastaanotosta on kuitenkin tehty toistaiseksi huomattavan vähän. Määtän mukaan osan kuntien kanssa neuvottelut ovat käynnissä ja niissä on edetty, mutta alueella on kuntia, joissa asia ei ole edennyt lainkaan luottamuselinten käsittelyyn.

– Kantamalla vastuuta yhteisesti mahdollisimman monen kunnan kesken varmistamme sen, että alueellemme muuttavat pakolaiset saavat kotoutumisensa mahdollisimman hyvin käyntiin, vältymme asumisen keskittymiseltä ja kotoutumispalveluiden ylikuormittumiselta yksittäisissä kunnissa, Määttä sanoo.

 

Kuusamoon nuorten perheryhmäkoti

 

Kuusamo vastaa kysyntään perustamalla perheryhmäkodin alaikäisille, ilman perhettä maahan tulleille ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille nuorilla.

Kuusamossa on tällä hetkellä kaksi alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikköä: Nuorten ystävien ylläpitämä 14-paikkainen ryhmäkoti ja SPR:n ylläpitämä 20-paikkainen tukiasumisyksikkö. Arvion mukaan suurin osa ilman huoltajaa tulleista lapsista tulee saamaan myönteisen oleskelulupapäätöksen.

Kuusamoon sijoitettavat lapset ja nuoret tulevat paikkakunnalla sijaitsevista ryhmäkodista ja tukiasumisyksiköstä. Perheryhmäkodin paikkaluku on 7-14. Sen lisäksi itsenäisemmin pärjääville nuorille järjestetään kaupunginvaltuuston päätöksellä tarjolla tuettua asumista.

 

Ravintolapäivä oli menestys

 

Rajan vastaanottokeskuksessa lauantaina järjestetty ravintolapäivä onnistui yli odotusten.

Paikalle odotettiin alun perin noin 200 ruokailijaa, mutta jo kolmen ensimmäisen tunnin aikana eksoottisista ruoista kävi nauttimassa yli 250 henkilöä. Päivän lopullinen saldo oli noin 300 ruokailijaa. Iltapäivästä myytiin jo eioota.

Kuusamolaiset nauttivat vastaanottokeskuksen avointen ovien päivänä muun muassa herkullista linssikeittoa, viinin­leh­ti­kää­ry­leitä, pinaatti- ja lammas­pas­teijaa, irakilaista paellaa sekä kamerunilaisittain hiillostettua siikaa. Jälkiruokana oli somalialaisia leivonnaisia.

Yhteistyössä KAO Kuusamon, Koillismaan Pesulan, Kasvisravintola Karpalon sekä Palvelutukku Pohjoisen kanssa järjestetyn päivän tuotto käytetään vastaa­not­to­kes­kuksen asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseen. Toiveissa on muun muassa kalastusvälineitä ja vene Leskeläjärven rantaan. Turvapaikanhakijat ovat hyvin innostuneita kalastamisesta.

Kairolainen ammattikokki Youssef toivoo vastaanottokeskukseen myös yrttimaata. – Kuusamosta saa kohtuullisen hyvin tuttuja raaka-aineita, mutta tuoreita, afrikkalaisia yrttejä täällä ei ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala