• Uutiset
  • Tavoitteena kiinnostava urheiluseura

Tavoitteena kiinnostava urheiluseura

Julkaistu: 26.05.2020

Eräveikot päivittää toimintastrategiansa

Kuusamon Erä-Veikot haluaa tietää, mitä sen jäsenet ja yhteistyökumppanit ajattelevat seuran toiminnasta tällä hetkellä ja mitä siltä odotetaan tulevaisuudessa. Tätä asiaa selvittämään seura on palkannut Suomen Hiihtoliiton entisen toiminnanjohtajan Mika Kulmalan. Selvitys valmistuu lokakuuhun mennessä.

Kuusamon Erä-Veikkojen puheenjohtaja Matti Heikkilä haluaa selvittää kyselyn avulla jäsenten ja yhteistyökumppaneiden mielipiteen seuran toiminnasta.
– Aloitettuani eräveikkojen puheenjohtajana tammikuussa 2019 huomasin, että seura on loistava ja hyvin hoidettu, mutta toimintatavoissa voisi olla jonkin verran uudistamista.
Heikkilä päätti päivittää seuran toimintastrategian, jota tekemään hän halusi ulkopuolisen henkilön.
– Halusin tehtävään henkilön, joka ymmärtää huippu-urheilua ja on perillä maailmancupin järjestelyistä. Saimme tehtävään parhaan mahdollisen vaihtoehdon, hiihtoliiton entisen toiminnanjohtajan Mika Kulmalan, jolle myös FIS:n organisaatio on äärimmäisen tuttu.
Toimintastrategian laatimisen yhtenä työkaluna käytetään seuran jäsenille, henkilöstölle sekä yhteistyökumppaneille laadittua kyselyä.
– Kyselyn avulla saamme muodostettua suuntaviivat strategiatyön painopisteitä valittaessa. Kysely lähtee liikkeelle kesäkuun alussa ja toivon, että mahdollisimman moni siihen vastaa. Sen avulla selvitämme, mitä mieltä jäsenistö on seurasta ja mitä he haluavat tulevaisuudelta. Toinen iso asia on sidosryhmät, joilta kysytään mielipidettä myös Ruka Nordicin suhteen, summaa Kulmala.

Kiinnostavuus puntarissa

Kulmala on ehtinyt tehdä jo alkukartoituksen seuran hallitukselle ja henkilöstölle.
– Sen mukaan seuraa arvostetaan ja sitä pidetään menestyksekkäänä, mutta samalla nousi esiin kysymys, onko seura pysynyt kehityksen mukana ja kiinnostaako se nuoria, toteaa Kulmala.
Myös Heikkilällä on samansuuntaisia näkemyksiä.
– Jonkin verran olen kokenut, että eräveikot ei ole tällä hetkellä kauhean houkutteleva, vaikka olemme menestynyt ja arvostettu seura ja tähän meidän on syytä puuttua, toteaa Heikkilä.
Kulmala kannustaa kiinnittämään huomion myös lajeihin, jotka eivät ole tällä hetkellä sidoksissa seuratoimintaan.
– Lajivalikoima muuttuu koko ajan ja on tullut paljon uusia, seuratoiminnan ulkopuolisia lajeja, joissa lapset ja nuoret ovat mukana. Mielestäni olisi hyvä pohtia, miten tällaisten lajien edustajat saataisiin mukaan seuratoimintaan. Vastakkainasettelua ei tule tehdä vaan portit on pidettävä auki.
Kulmala uskoo, että menestyksen kautta voidaan saada nostetta ja uusia harrastajia myös yksilölajeihin.
– Jokkeri Elevaara toi omalla menestyksellään Posiolle maastojuoksubuumin. Susijengin menestymisen myötä oli eteläsuomalaisten koripalloseurojen ovilla pitkät jonot. Minna Kauppila innosti tyttöjä suunnistuksen pariin ja Kaisa Mäkäräinen ampumahiihtoon. Esikuvat innostavat edelleenkin nuoria.

Suuntaviivoja maailmancupiin

Heikkilä uskoo, että uuden toimintastrategian myötä myös Ruka Nordic saadaan entistä paremmaksi tapahtumaksi.
– Maailmancupin luonne on muuttunut. Alkujaan se painottui pelkästään urheiluun, mutta nykyään se on kansainvälinen, iso tapahtuma, joka vaatii järjestäjiltä koko ajan yhä ammattimaisempaa otetta. Uskon, että tapahtuman koordinoinnissa olisi vielä parantamisen varaa. Ja kun maailmacup saadaan taloudellisesti onnistumaan, niin sitä kautta voimme toteuttaa tätä perustyötä eli lasten, nuorten ja aikuisten liikuttamista sekä kilpaurheilutoimintaa.

Ruka Nordicin järjestäminen kysymysmerkki

Koronatilanteesta johtuen Rukan maailmancupin järjestäminen on vielä epävarmalla pohjalla.
– Viimeisimmässä palaverissa saimme Kansainväliseltä Hiihtoliitolta terveisiä, että mitään varmuutta kisojen järjestämisestä ei tällä hetkellä ole. Kuusamo on kyllä valmis järjestämään kisat ja sellaisen viestin haluamme maailmalle välittää, toteaa Kuusamon Erä-Veikkojen puheenjohtaja Matti Heikkilä.
Heikkilän mukaan seura valmistautuu maailmacupiin eri vaihtoehtojen kautta.
– Yksi vaihtoehto on, että kisat viedään läpi ilman yleisöä. Tällöin seura saisi tuloja televisioinnin kautta. Sekin on otettu huomioon, että vaikka yleisölle sallitaan pääsy tapahtumaan, voi olla, että koronan vuoksi ihmiset eivät sinne tule. Joka tapauksessa varmistamme, että missään tilanteessa taloudellinen vastuu ei tule jäämään eräveikoille ja tämä on myös meille luvattu.
Rukan maailmancupin peruuntuminen tarkoittaisi kulujen karsimista.
– Jo nyt olemme lomauttaneet henkilökuntaa koronakriisistä johtuen ja jos maailmancup perutaan, joudumme silloin miettimään lomautusten jatkamista. Mutta ei seuran toiminta tähänkään kaadu, kyllä tästäkin vaihtoehdosta yli päästäisiin.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala