• Uutiset
  • Tavallista komeammat kutsunnat

Tavallista komeammat kutsunnat

Julkaistu: 26.08.2015

Lapin Sotilassoittokunta saatteli viitisenkymmentä kuusamolaista nuorukaista kutsuntalautakunnan eteen

 

Lapin sotilassoittokunnan apulaiskapellimestari Tuomo Leppilampi nostaa puikkonsa ja Karl Collanin säveltämä Hurtti-Ukko, Kainuun prikaatin kunniamarssi, täyttää Kuusamo-opiston juhlasalin. 55 kuusamolaisnuorukaista tervehtii seisaaltaan ja asennossa, kun everstiluutnantti Kimmo Rajala astuu saliin ja avaa Kuusamon kutsuntojen toisen päivän. Kutsuntalautakunnan eteen astuivat tiistaina vuonna 1997 syntyneet nuorukaiset.

 

Hetkeä aikaisemmin yliluutnantti Keijo Kallunki on käskyttänyt nuorukaiset. Kutsuntatilaisuus on virallinen, juhlallinen ja lakisääteinen eli kännykät kiinni, purkat pois ja mehupullot piiloon.

– Teette täällä tänään niin kuin käsketään. Tulette muistamaan tämän päivän loppuelämänne ajan, ohjeistaa Kallunki nuorukaisia.

Kutsuntatilaisuuden poikkeuksellisen juhlavan ja sotilaallisen alun jälkeen Kallunki riisuu takkinsa ja heittäytyy epämuodollisemmaksi. Nimenhuudon jälkeen vuorossa on kahvitus ja enne lounasta vielä tietoisku varusmiespalveluksesta. Iltapäivä kuluu henkilökohtaisissa haastatteluissa.

– Tilaisuuden tarkoitus on kertoa nuorukaisille siitä mitä armeija on ja löytää jokaiselle sopiva palveluspaikka ja -ajankohta, hän kertoo.

Mielenkiintoinen ja mukava tilaisuus

 

Takarivissä tilaisuuteen osallistuneet Tomi Ronkainen ja Janne Ojala eivät alun kurinpitoa säikähtäneet, vaan kommentoivat kutsuntoja mukavaksi ja mielenkiintoiseksi tapahtumaksi.

Tomi Ronkainen mielii varusmiespalvelukseen Sodankylään, Janne Ojala toivoisi palveluspaikkaa Kajaanista.

– Isoveli on kertonut, että se on siisti paikka, Ojala kommentoi.

Sodankylän Jääkäriprikaatin ja Kainuun Prikaatin lisäksi kuusamolaisia ohjataan Rovaniemelle Jääkäriprikaatiin. Tänä vuonna kutsuntoihin osallistui yhteensä noin 100 nuorukaista, jotka aloittavat palveluksensa vuosina 2016–18.

 

Asenne ratkaisee kuinka hyvin pärjää

 

Sekä everstiluutnantti Kimmo Rajala että Kuusamon kaupunkia kutsuntalautakunnassa edustanut Martti Turunen kehottivat nuorukaisia ottamaan varusmiespalveluksesta kaiken hyödyn irti.

Martti Turunen neuvoi nuorukaisia lähtemään armeijaan positiivisella mielellä.

– Asenne ratkaisee sen, kuinka hyvin varusmiespalveluksesta suoriutuu. Tehkää parhaanne, se riittää, Turunen neuvoi.

Rajalan mukaan hyvin suoritettuna varusmiespalvelus on kokemus, josta saa eväitä myöhempään elämään.

– Armeija opettaa kurinalaisuutta ja ryhmässä työskentelyä. Se kohentaa fyysistä kuntoa ja tarjoaa onnistumisen kokemuksia mutta myös haasteita, kiteytti Puolustusvoimien Pohjois-Pohjanmaan ja Kajaanin aluetoimiston päällikkö Rajala.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla järjestetään tänä syksynä 33 kutsuntatilaisuutta, joihin osallistuu noin 3.500 kutsunnanalaista nuorukaista.

Sotilassoitto yhä harvinaisempaa

 

Kuusamossa tämän syksyn kutsunnat järjestettiin kaksipäiväisenä. Tiistain tilaisuudesta tuli poikkeuksellisen juhlallinen, kun Pohjois-Suomen ainoa ammattipuhallinorkesteri, Lapin Sotilassoittokunta osallistui tapahtumaan. Hurtti-Ukon lisäksi kuultiin muun muassa Porilaisten marssi, jonka aikana tilaisuuden kutsuvieraat ja kutsunnanalaiset seisoivat.

– Sotilasmusiikki tuo tilaisuuteen erilaista maanpuolustushenkeä. On hienoa, että saimme soittokunnan tänne, kiitteli Kimmo Rajala.

Kuusamosta soittajat jatkoivat matkaansa Kajaaniin, jossa oli tiedossa kutsuntojen lisäksi myös muita esiintymisiä.

Lapin Sotilassoittokunnan noin 30 soittajaa jatkavat yksin sotilasmusiikin arvokasta perinnettä Pohjois-Suomessa, kun Oulun ja Kajaanin sotilassoittokunnat lakkautettiin muutamia vuosia sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala