• Uutiset
  • Talvi haastaa matkailuväen

Talvi haastaa matkailuväen

Julkaistu: 09.10.2014

 

Finnair lisäsi lentoja Kuusamoon, mutta korkeat hinnat kierrättävät matkailijat muille kentille

 

Matkailun saralla edessä on haastava talvi, sanoo Kuusamon Yrittäjien puheenjohtaja Matti Pohjola. Venäjä-pakotteet ja ruplan alamäki näkyvät jo nyt venäläisten automatkailijoiden vähenemisenä, Moskovasta ja Ukrainasta tulevien charter-lentojen määrä on romahtanut eivätkä Finnairin lisälennot auta matkanjärjestäjiä, sillä lippujen hinnat ovat kohtuuttoman kovat. Pohjolan mukaan nyt tarvitaan uusia avauksia ja yhteistyötä enemmän kuin koskaan. 

 

Matkailu nousi keskiöön Kuusamon kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina, kun Kuusamon Yrittäjien puheenjohtaja Matti Pohjola ja Sari Reinikainen-Laine Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjistä kertoivat yritysmaailman kuulumisia valtuutetuille. Kaksikon ydinviesti oli päättäjien muistuttaminen pk-sektorin ja mikroyritysten merkityksestä myös Kuusamon hyvinvoinnille.

 

Kaupunki luottaa alueensa yrittäjiin

 

Matti Pohjolan mukaan yhteistyö kaupungin kanssa on kehittynyt hyvään suuntaan. Ilmapiiri on yrittäjämyönteinen, yrittäjiä kuullaan ja nämä kokevat tulevansa kuulluiksi.

– Monessa hankkeessa ollaan mukana, mutta aika näyttää miten esimerkiksi elinkeinostrategia konkretisoituu, Pohjola sanoo. Kuusamolaisten kunnianhimoisena tavoitteena on luoda paikkakunnalle vuoteen 2021 mennessä tuhat uutta työpaikkaa.

Pohjolan mukaan kaupunki toteuttaa esimerkillisesti monituottajamallia. Erityistä kiitosta hän antoi perusturvalle, jolla on noin 70 sopimusta eri palvelutuottajien kanssa.

– Ollaan hyvällä tiellä, Pohjola totesi.

 

Matkailun kasvu on pysähtynyt

 

Hyvällä tiellä yrittäjien nokkamiehen mukaan ollaan myös paikkakunnan elinkeinorakenteen suhteen. Pohjola kieltäytyy allekirjoittamasta hokemaa, jonka mukaan Kuusamo lepää matkailun vain varassa.

– Meillä on monipuolinen elinkeinorakenne, joka perustuu leimallisesti perheyrittäjyyteen. Tämän Kuusamo-brändin alla on hyvä jatkaa, hän totesi.

Matkailutoimiala elää Kuusamossa tällä hetkellä pysähtyneisyyden tilassa. Pohjolan mukaan hyvä mittari on Rukan alueen vedenkulutus. Sen mukaan viimeiset kymmenen vuotta on tultu koko ajan alaspäin.

– Olemme jääneet merkittävästi esimerkiksi Kittilästä, jossa on onnistuttu siinä missä me olemme epäonnistuneet. Yöpymisvuorokausissa Levi on tuntuvasti meidän edellämme. Siellä alueen markkinoinnista vastaa Kittilän kunnan elinkeinoyhtiön ja matkailutoimijoiden yhteinen yritys. Ehkä meillä olisi jotakin opittavaa heiltä.

 

Haastava saavutettavuus

 

Pohjolan mukaan matkailun pysähtyneisyys Kuusamossa on monen tekijän summa. Kaikkein tärkeintä on saavutettavuus, hän korosti. Varsinkin kansainväliset yhteydet haastavat matkanjärjestäjät.

Matkailuväki ja kaupunki ovat sopineet Finnairin kanssa 25 prosentin lentovuorojen lisäyksestä ja aikataulujen parantamisesta kolmen seuraavan vuoden aikana. Pohjolan mukaan lähtökohta on hyvä, mutta lippujen hinnat ovat samalla nousseet niin kalliiksi, että matkanjärjestäjät joutuvat käyttämään Oulun ja ennen kaikkea Rovaniemen lentokenttiä.

Kaupunginjohtaja Halosen mukaan Finnair on kuitenkin kuusamolaisten kannalta ainoa varteenotettava yhteistyökumppani, sillä vain tällä yhtiöllä on riittävät kansainväliset lentoyhteydet Helsingistä eteenpäin.

– Kilpailua toki tarvitaan, mutta ei sitä synny ellei meillä ole matkailijavirtaa, kommentoi Halonen.

 

Venäläiset katosivat

 

Matkailutoimiala on haastavan talven edessä, sillä myös charterlentojen määrät on romahtanut takavuosista. Pohjolan mukaan Ukrainasta ei näillä näkymin tule tänä talvena yhtään lentoa Kuusamoon eikä Venäjän muista kohteistakaan ole vielä varmuutta.

– Emme kuitenkaan ole yksin tämän ongelman kanssa, sillä esimerkiksi Kittilään lentää tänä talvena vain neljä charteria Ukrainasta, kun niitä viime vuonna oli 12.

Venäläisten matkailuintoa suitsii Suomeen ennen kaikkea ruplan kurssi. Pohjolan mukaan se näkyy myös Kuusamon katukuvassa, mistä venäläiskilpiset autot ovat kadonneet lähes tyystin.

Pohjolan puheenvuoro sai aikaan lukuisia kommentteja valtuutetuilta ja johtopäätöksenä keskustelusta valtuuston puheenjohtaja Mikä Määttä totesi yrittäjien ja valtuutettujen yhteisen iltakoulun tarpeelliseksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala