• Uutiset
  • Taloustyöryhmä löysi ensi vuodelle

Taloustyöryhmä löysi ensi vuodelle

Julkaistu: 28.10.2014

 

Kuusamon valtionosuudet tulevat putoamaan reilut kaksi miljoonaa euroa

 

Kuusamon kaupunginhallituksen nimeämä taloustyöryhmä on löytänyt kuukaudessa 1,7 miljoonan euron säästöt ensi vuodelle. Valtionosuudet putoavat vuonna 2015 reilut kaksi miljoonaa euroa. Puuttuvat 350.000 euroa tinkii vielä perusturva. – Ollaan tilanteessa, missä kunnan tulot eivät riitä kattamaan sen menoja. Suurin syy on valtionosuuksien merkittävä väheneminen, sanoo työryhmän puheenjohtaja Tuomo Hänninen.

 

Kaikista valtuustoryhmistä koottu talousryhmä onnistui vajaan kuukauden aikana löytämään kaupungille 1,7 miljoonan euron säästöt. Työryhmä kävi yhdessä kaupungin johtoryhmän kanssa läpi kaikki tulosalueet, joista jokainen ryhtyy nyt taloustalkoisiin.

– Ongelmamme on siinä, että tulorahoitusta ei kerry riittävästi. Velkaantumista on kuitenkin hillittävä, jotta emme vie tulevilta päätöksentekijöiltä ja sukupolvilta kykyä rahoittaa tulevia rahoitustarpeita. Tämä on meidän moraalinen tehtävämme, sanoo taloustyöryhmää johtanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hänninen (kesk).

 

Säästäminen tuntuu aina

 

Kuusamon valtionosuudet putoavat tämän hetkisen arvion mukaan ensi vuonna 2,05 miljoonaa euroa. Tänä vuonna kaupunki sai valtionosuuksia lähes 48,6 miljoonaa euroa eli pudotus on merkittävä.

– Säästäminen ei onnistu ilman, että se tuntuu jossakin. Kokonaisuus on tiukka, mutta ei vie meitä lakisääteisen alle, hän sanoo.

Nyt hyväksytty, ensi vuotta koskeva talouspaketti on laadittu ja se käsitellään Hännisen mukaan yhtenä kokonaisuutena.

 

Suurimmat säästöt henkilöstömenoista

 

Kaupunki säästää ensi vuonna 1,7 miljoonaa euroa lähinnä tinkimällä henkilöstömenoistaan. Noin 50 eläköityvän työntekijän tilalle palkataan ainoastaan 30 uutta.

Henkilöstökuluja karsitaan myös esimiesten määrää sekä sijaisten käyttöä vähentämällä.

– Kaupungin työntekijöitä kannustetaan palkattomille vapaiden ja virkavapaiden käyttöön. Ketään ei kuitenkaan lomauteta tai irtisanota, lupaa Hänninen.

 

Perusturvan on säästettävä lisää

 

Toimialoista kaikki perusturvaa lukuun ottamatta ovat löytäneet tarvittavat säästöt. Perusturvan tehtäväksi jää tinkiä ensi vuoden menoistaan vielä 350.000 euroa.

Talousryhmän paperissa toimiala sitoutuu säästämään muun muassa sijaisten ja vakituisten palkoissa, karsimaan erikoissairaanhoidon menoja sekä pienentään työllistämismäärärahoja ja toimeentulotukia. Tuomaantupa lakkautetaan ja seniorineuvola liitetään osaksi kotisairaalatoimintaa.

Sivistystoimi karsii koulutusmenojaan 30 prosentilla eli tavoiteltu säästö on niistä 82.000 euroa. Kaikkiaan toimialan on karsittava menojaan raamiin pääsemiseksi 212.000 eurolla. Sivistystoimen mukaan tämä tarkoittaa myös käyttömaksujen korottamista ainakin pienten koululaisten aamu- ja iltapäivähoidoissa.

 

Työryhmä jatkaa vuoteen 2017

 

Talouden tasapainotustyöryhmän nyt valmistunut säästöpaperi on vasta ensimmäinen. Työryhmä jatkaa työtään valmistelemalla kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa aina vuoteen 2017 saakka.

– Työryhmän tehtävänä on selvittää Kuusamon kaupungin taloudellinen asema, tutkia palvelurakenteen muutosta suhteessa kuntaan itseensä ja suhteessa muihin kuntiin, selvittää talouden tilassa tapahtuneet muutokset ja arvioida talouden kehitys lähitulevaisuudessa, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.

– Prosessin tuloksena tiedetään, onko talous tasapainossa ja jos ei, kuinka suuri tasapainottomuus on ja miten se vaikuttaa nettoinvestointeihin.

Talousryhmän säästöpaketti esiteltiin tiistaina ensin henkilöstölle ja sitten lehdistölle. Kaupunginvaltuusto käsitteli sitä talouden tasapainottamis-iltakoulussaan.

 

Muun muassa näissä säästetään

50 eläköityvän tilalle palkataan vain 30 uutta.

Tuomaantupa lakkautetaan.

Henkilöstölle tulevia lehtiä karsitaan.

Kokoustarjoiluista tingitään ja ne tasapuolistetaan.

Kilometrikorvauksia vähennetään 30 prosentilla.

Koulutusmenoja karsitaan 30 prosentilla.

Tilauksia ja hankintoja keskitetään.

Siivouspalvelut takaisin kaupungin omaksi työksi.

Eläinlääkintäsubventioista tingitään.

Työterveyshuollon kulurakennetta karsitaan.

Kirkkokedon punatiilisiiven purkua lykätään.

Kaavoituskuluja karsitaan.

Työ- ja virkavapaita suositaan siten, että sijaista ei palkata.

Otetaan käyttöön kannustevapaat: kun ottaa 5 päivää palkatonta, saakin 6 päivää vapaata.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala