• Uutiset
  • Talkootyön taitaja Ari Oikarainen tuntee pykälät ja taitaa polttopuiden teon

Talkootyön taitaja Ari Oikarainen tuntee pykälät ja taitaa polttopuiden teon

Julkaistu: 11.09.2014

 

Kuusamossa puhalletaan tekemisen henkeä kylille

 

Ari Oikaraisen moottorisaha soi, kun mies pätkii Nissinvaaralla tuulen kaatamaa koivua leivinuunin lämmikkeeksi. Käsistään kätevä talkootyön taitaja tuntee pikkutöiden tärkeyden ja naapuriavun merkityksen. Hän auttaa mielellään muita kyläläisiä kädentaitoja vaativissa askareissa. – Tärkeää on tietää, miten asiat tehdään oikein ja siten, että vaarat ennakoidaan, Oikarainen sanoo. Täsmäkoulutusta ja tekemisen henkeä Koillismaan kylille puhalletaan Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n Kylätalkkarikoulutuksissa.

 

Ikiaikainen väkivelka-kulttuuri elää yhä Koillismaalla, mutta perinteistä ”palvelu palvelusta” -toimintatapaa halutaan nyt terävöittää ja laajentaa ammattimaisempaan suuntaan. Viime kädessä tavoitteena on puhaltaa tekemisen henkeä kylille ja tarjota esimerkiksi ikäihmisille mahdollisuus kotona asumiseen mahdollisimman pitkään.

Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n Kylätalkkarikoulutus tarjoaa mahdollisuuden pienimuotoisen yritystoiminnan käynnistämiseen, mutta koulutuksesta on hyötyä myös kaikille vapaaehtois- ja järjestötyötä tekeville. Lisäbonuksena kurssipäivien aikana voi suorittaa monissa ammateissa vaadittavan tulityö-, tieturva- tai työturvallisuuskortin sekä Palveluja kotiin ja Hygieniaosaamiskoulutukset tavanomaista edullisemmin.

– Tuttu tarina kertoo mökin mummosta, jonka puoliso kuolee. Yhtäkkiä mummon pitäisi osata hoitaa miehenkin hommat.  Miten vaihdetaan sulake tai kuka pilkkoo polttopuut? Pienet asiat saattavat ratkaista sen, voiko mummo jäädä mökkiinsä. Jos lähiseudulta löytyy kylätalkkari, hänestä voi tulla ratkaiseva auttaja, sanoo Kylätalkkarikoulutusta koordinoiva Harri Kemppainen Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:stä.

 

”On hyvä tietää mitä vaaditaan”

 

Ari Oikaraiselle toisten auttaminen arjen askareissa on tuttua puuhaa monen järjestön ja vapaaehtoistyön kautta. Hän aikoo mukaan ainakin koulutuksen kahteen ensimmäiseen osioon päivittämään tietojaan.

– Kun on itse organisoimassa asioita, on hyvä tietää, mitä niiltä vaaditaan. Ajantasaisella tiedolla turvataan myös muiden tekeminen, hän sanoo.

Esimerkiksi ensi viikolla alkavan Ympäristönhoito-osion yhteydessä mahdollisesti suoritettava työturvallisuuskortti auttaa varautumaan varusteiden avulla mahdollisiin riskeihin vaikkapa metsätöissä. Pihapuuston raivaajalla on oltava turvajalkineet ja riittävän uusi kypärä.

Oikarainen näyttää Kemppaiselle jalkineitaan, joissa molemmissa on moottorisahan jäljet. Pienikin lipeämä sahasta voi saada aikaan pahaa jälkeä. Myös kypärällä on käyttöikä, sillä muovi hapertuu ja saattaa vuosien saatossa antaa periksi päälle kaatuvalle konkelolle.

 

Terttu Tuovila kertoo pihankunnostuksesta

 

Kylätalkkarikoulutus aloitetaan ensi tiistaina 16. syyskuuta ympäristön hoidolla. Harri Kemppaisen lisäksi ajankohtaisia asioita pihan ja lähiympäristön kunnostuksesta kertoo puutarhuri Terttu Tuovila. Kahden tapaamiskerran aiheita ovat myös tärkeimpien pihakoneiden käyttö ja kunnostus sekä jätehuoltomääräykset.

Lokakuun koulutuspäivinä perehdytään kiinteistöjen hoitoon. Aikuiskoulutus Oy:ssä kiinteistöalan kouluttajana aloittanut Asko Karjalainen kertoo muun muassa omakotitalon käytännön ylläpidosta. Luentojen lisäksi koulutuksessa tehdään asioita oikeasti ja tutustutaan mielenkiintoisiin kohteisiin, lupaa Harri Kemppainen.

Marraskuussa aiheena ovat kotityöpalvelut eli esimerkiksi ekologinen siivous, kotiruoka ja avustamisen apuvälineet. Eine Lohilahti antaa vinkkejä myös oikeasta vaatteiden pesutekniikasta.

Yrittäjyyttä lyhyesti ja menestyviä liikeideoita mietitään Anita Saarela-Myllylän johdolla loka-marraskuussa.

 

Lisätienestiä tai vaikka koko ansio

 

Harri Kemppaisen mukaan koulutuksen tavoitteena ei ole tehdä kaikista osallistujista kylätalkkari-yrittäjiä, vaan tarjota näkökulmia siihen, miten koillismaalaisten kylien elinvoimaa ja yhdessä tekemistä voidaan lisätä.

– Esimerkiksi työtön työnhakija saa nykymääräysten mukaan tienata muutaman sata euroa kuukaudessa menettämättä päivärahaansa. Polttopuiden pilkkominen tai viikkosiivous yksinäiselle vanhukselle tai kiireiselle perheenäidille tuovat lisäansion ohella varmasti myös paljon muuta hyvää koko kylälle, hän sanoo.pasi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala