• Uutiset
  • Taksikyytien kysyntä hiipunut Kuusamossa

Taksikyytien kysyntä hiipunut Kuusamossa

Julkaistu: 20.03.2014

 

Kelan korvaamien kyytien ohjaaminen oman paikkakunnan taksiyrittäjälle lisäisi tuntuvasti ajoja

 

Kuusamon taksit ovat menettäneet viimeisen viiden vuoden aikana tuhansia ajoja muun muassa liikematkailun hiipumisen seurauksena. Eniten murros on koskettanut maaseututakseja, joille ajojen vähentyminen matkailun parissa on merkinnyt rajuimmillaan jopa 60 prosentin menetystä. Nyt taksiyrittäjät toivovat, että esimerkiksi erikoissairaanhoidon vuoksi Ouluun matkustava Kelan korvaamaan kyytiin oikeutettu asiakas muistaisi käyttää oman kylän tai paikkakunnan taksia myös paluukyydin osalta.

Paikkakunnan suurimman, Kuusamo-Ruka taksikeskuksen ajot ovat vähentyneet viidessä vuodessa kolmanneksella. Ajomäärissä se tarkoittaa 16.000 vuotuisen kyydin menetystä.

Tilausmäärien laskuun johtaneet syyt tiedetään. Suurin selittävä tekijä löytyy lento- ja liikematkustamisen hiipumisesta.

– Esimerkiksi taksipalveluita paljon käyttävien liikematkustajien määrä on vähentynyt Kuusamossa vuodesta 2008 lähes 40 prosentilla, toteaa taksiyrittäjä, Kuusamon Yrittäjien puheenjohtaja Matti Pohjola.

Matkailun lisäksi syntyvyyden lasku ja väestön vanheneminen nakertavat niin ikään taksikyytien tilausmäärää.

–  Kun itse aloitin taksiyrittäjänä toimimisen vuonna 1988, muodostivat ravintola-asiakkaat yhden merkittävimmistä asiakasryhmistä. Nyt ravintolapalveluita käyttävien ikäluokat ovat pienentyneet, eikä kyydittäviä ole viikonloppuisin enää siinä määrin kuin takavuosina. Tuolloin myös kunta osti taksipalveluita runsaasti. Lähtöjä saattoi olla jopa 30 päivää kohden, kun taas tässä välillä niitä oli pienimmillään nollasta kahteen lähtöä päivää kohden. Nyt tilanne on onneksi jälleen hieman parantunut.

 

Taksikiintiöt ajantasalle

 

Vaikka kyydittävien määrä on vuosi vuodelta vähentynyt, ei se ole näkynyt paikkakunnalle myönnettävien taksilupien määrässä millään tavalla.

Paikkakuntakohtaisten taksilupien vuosittaisesta vahvistamisesta päättävä Ely-keskus on pitänyt Kuusamon taksikiintiön 41:ssä vuodesta 2008 saakka.

– Viime syksynä esitimme Ely-keskukselle, että taksikiintiö pudotettaisiin 38:aan, mutta se ei mennyt läpi, vaikka kuinka perustelimme sitä ajomäärien ja liikevaihdon merkittävällä pudotuksella, ihmettelee Kuusamo-Ruka taksikeskuksen hallituksen puheenjohtaja Teppo Lehto.

Taksiyrittäjien mukaan lupien vähentäminen olisi toiminnan kannattavuuden kannalta aivan välttämätöntä.

– Tämän hetken kiintiö perustuu vuoden 2008 ajomääriin, jolloin lupia lisättiin tuntuvasti Kuusamon matkailun sen hetkisen voimakkaan kehityksen myötä, huomauttaa Pohjola.

Taksikiintiön pienentämisellä varmistettaisiin se, että eläkkeelle jäävän taksiyrittäjän tilalle ei myönnettäisi uutta lupaa, vaan kiintiötä voitaisiin näin ollen pienentää hiljalleen luonnollisen poistuman kautta.

 

Kelan korvaamat kyydit tärkeä lisä

 

Väestön ikääntyminen on lisännyt niin kutsuttujen Kelan korvaamien taksikyytien käyttöä Kuusamossa.

Viime vuonna taksit ajoivat kuusamolaisasiakkaiden toimesta lähes 10.000 Kelan korvaamaa ajoa, mikä takoittaa rahaksi muutettuna noin 1,6 miljoonaa euroa.

– Puhutaan isosta summasta ja siksi olisikin tärkeää, että erityisesti näiden valtion korvaamien kyytien osalta kuusamolaiset muistaisivat vaatia Kelakeskuksesta paluukyytiä tilattaessa aina sitä oman paikkakunnan taksia, johon heillä on myös täysi oikeus, muistuttaa Pohjola.

Oman paikkakunnan taksia suosimalla saadaan valtion kassasta tuleva raha kuusamolaiseen kiertoon.

– Taksit työllistävät tälläkin hetkellä Kuusamossa 60 henkilötyövuotta, joten miksi emme tukisi näitä työpaikkoja käyttämällä esimerkiksi näissä Kelan korvaamissa ajoissa myös paluukyytien osalta kuusamolaisia taksiyrittäjiä esimerkiksi oululaisten sijaan, toteaa Lehto.

– Ja kun muistaa tilata sen paluukyydin sieltä Kelakeskuksesta heti lääkärikierron ja kotiuttamispäätöksen jälkeen, ehtii taksi ajaa helposti Ouluun, ennen kuin asiakas on kotiuttamisvalmis. Mutta kyytiä tilattaessa kannattaa muistaa mainita se, että haluaa nimen omaan oman paikkakunnan taksin, sillä automaattisesti he eivät sitä tarjoa, lisää Lehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala