Taide katsojien luokse

Julkaistu: 26.03.2015

 

Kuusamo-opiston opiskelijat kuvittavat Porkkatörmän Taidekäytävän

 

Taidetta sinne, missä katsojat ovat, ajatteli Kuusamon vanhustyön johtaja Satu Kangas. Hän pestasi Kuusamo-opiston taide- ja valokuvaajaopiskelijat kuvittamaan Porkkatörmän uuteen päivätoimintayksikköön johtavan käytävän. Entiselle Reetankodille kuljetaan huhtikuusta lähtien vanhojen muistojen viitoittamaa tietä: suuret akryylimaalaukset kertovat neljästä vuodenajasta ja entisaikojen työstä, valokuvat puolestaan Porkkatörmän asiakkaille rakkaista maisemista ja eläimistä.

 

Raija Hietala viimeistelee kevään kuvaa: mies kylvää peltoaan vaaramaisemassa ja kaksi kanaa nokkii etualalla ohilentäneitä siemeniä. Piia Rapo on maalannut kesäkuvaan tukkilaisen, syksyllä nuotataan ja poimitaan marjoja Sini-Georgia Tsilosin maalauksessa ja talvella ajetaan puita metsästä Paula Jakobssonin työssä.

– Nämähän ovat kognitiivisia harjoitteita parhaimmillaan. Kuinka monta lintua löydät kuvasta, huomaatko metsästäjän, kysyy ohikulkenut fysioterapeutti Jaana Tuovila talvikuvan edessä.

– Uskomattoman hieno työ, yhtä aikaa lämmin ja talvisen hyytävä, hän ihastelee.

 

Muistoja neljältä vuodenajalta

 

Kuvataideopiskelijoita ohjannut opettaja Elina Piiroinen on myös tyytyväinen työnjälkeen. Kokonaisen käytävän kuvittaminen on ainutlaatuinen tilaisuus opiskelijoille, hän myöntää.

– Toivomuksena oli neljä vuodenaikaa, joihin me loimme sisällön. Maalaukset kuvaavat niitä töitä ja askareita, joita tämän talon asiakkaat ovat aikuisiällään tehneet.

Opiskelijat maalaisivat koululla pienet työt malliksi, jotka nyt sitten toteutetaan pitkälle käytävälle.

Raija Hietalan mukaan työ on haastavaa, mutta mahdottoman mielenkiintoista.

– On tietysti erilaista maalata akryyliväreillä valtavaa tiiliseinää kuin pientä kangasta. Hyvin olemme silti edenneet, Hietala kommentoi vielä keskeneräisen työnsä äärellä.

Parasta palautetta ovat kuulemma antaneet ohikulkeneet talon asiakkaat. Taiteilijan kunnianhimoisena tehtävä on toistaa kuusamolaisen miehen saapas sellaisena kuin se oli ja saada taivaanrantaan juuri kevään sävyt.

 

Asiakkaat valitsivat valokuvat

 

Toiselle käytävälle nousee valokuvanäyttely. Valokuvauksen opiskelijat kokosivat opettajansa Risto Raunion johdolla kukin kuvasarjoja, joista Porkkatörmän asukkaat valitsivat ne, jotka he haluavat käytävän seinälle.

– Hieman yllättäen halutuimmiksi kuviksi nousivat kuvat, joissa on jotakin konkreettista kuten kotieläimiä tai tuttuja maisemia, Raunio sanoo.

Myös Satu Kangas myöntää yllättyneensä talonväen valinnoista.

– Jos me olisimme päättäneet, suurennokset olisi tehty kenties näistä taidekuvista, hän sanoo.

 

Hyvä idea ei vaadi euroja

 

Taidekäytävän kuvittaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Reetankodin asukkaat muuttivat uuteen Kotirannan hoivayksikköön. Vapautuneita tiloja remontoidaan parhaillaan päivätoiminnan tarpeisiin.

– Pitkä valkoinen käytävä tuntui meistä kaikista ankealta. Nyt se ei enää ole sitä, Satu Kangas iloitsee.

Euromääräisesti kyse ei ole suurista rahoista, vaan hanke onnistui, koska idea oli hyvä ja kaikilla osapuolilla halua sen toteuttamiseen. Taidekäytävän virallisia avajaisia vietetään huhtikuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala