• Uutiset
  • Suonensisäisten huumeiden käyttö lisääntynyt Kuusamossa

Suonensisäisten huumeiden käyttö lisääntynyt Kuusamossa

Julkaistu: 03.04.2014

 

Kuusamo ei ole enää mikään lintukoto toteavat poliisin, päihdetyön ja apteekkihenkilöstön edustajat. Kuusamossa suonensisäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Koillismaan Uutisten videoklippihaastattelussa 26-vuotias paikkakuntalainen nuorimies kertoo tuntevansa parikymmentä kuusamolaispiikittäjää ja arvelee suonensisäisten aineiden käyttäjiä olevan paikkakunnalla jopa 50.

Suonensisäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt Kuusamossa räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana.

Kuusamon kaupungin mielenterveys- ja päihdetyöyksikön apulaisosastonhoitaja Jari Jaakkonen pitää ilmiötä huolestuttavana, koska piikitettävien huumeiden käyttöön liittyy hyvin monenlaisia terveydellisiä riskejä, kuten esimerkiksi C-hepatiitti ja HIV.

– Enää ei välttämättä ole sitä aikaisemmin koettua ketjua, jossa huumeiden käyttö aloitettiin kannabiksesta, vaan nyt siirrytään jo hyvinkin nopeasti suonensisäisiin huumeisiin ja se on todella huolestuttavaa. Kynnys piikitettävien huumeiden käyttöön on meillä Kuusamossa selkeästi madaltunut, toteaa Jaakkonen.

Tarkkaa tilastointia huumeiden käyttäjistä ei Kuusamon kaupungin mielenterveys- ja päihdetyöyksiköllä ole, mutta Jaakkosen mukaan suonensisäisten huumeiden käyttäjistä puhuttaessa kyse on pääsääntöisesti nuorista miehistä.

– Eräs entinen käyttäjä kertoi, että suonensisäinen huumeiden käyttö on suun kautta käytettäviin huumausaineisiin verrattuna edullisempaa, mikä osaltaan houkuttelee näitä nuoria piikittämään itseään.

Jaakkosen mukaan ajankuvasta kertoo jotakin myös se, että vielä viitisen vuotta sitten ei Kuusamossa toteutettu juuri lainkaan opiaattikorvaushoitoja ja nyt täällä on seitsemän opiaattikorvaushoidonpiiriin kuuluvaa henkilöä.

 

Piikittäjät myös poliisin tiedossa

 

Myös poliisi on huomannut huumeiden käytön lisääntyvän Kuusamossa.

– Kyllä se on viime kevään jälkeen selkeästi lisääntynyt ja epäilen sen johtuvan osittain näiden design- eli muuntohuumeiden ilmestymisestä markkinoille, joiden saatavuus on netin kautta tilattuna helpottunut, sanoo ylikonstaapeli Keijo Siikaluoma Kuusamon poliisista.

Kannabiksen käyttäjät eivät Siikaluoman mukaan niinkään poliisia työllistä, vaan sekakäyttäjät, jotka tulevat poliisille ilmi eri työtehtävien kautta.

– Sekakäyttäjillä on taipumus laittaa nuppi sekaisin kaikella mahdollisella aina pillereistä ja alkoholista lähtien. Nyt alkuvuodesta on tullut eri tehtävien yhteyksissä ilmi aikaisempiin vuosiin verrattuna poikkeuksellisen paljon suonensisäisten huumeiden käyttäjiä.

Sekä Siikaluoma että Jaakkonen toteavat Kuusamon katukaupassa liikkuvan heroiinia lukuun ottamatta ihan samat huumausaineet kuin muuallakin Suomessa.

– Vastaan tulee niin subutexia kuin amfetamiiniakin. Ainetta virtaa Kuusamoon postikuljetuksien lisäksi muun muassa Oulusta ja Rovaniemeltä. Eihän sieltä ole tänne kuin reilun parin tunnin ajomatka, toteaa Siikaluoma.

 

Likaiset huumeruiskut huomioitava

 

Suonensisäisten huumeiden käytön lisääntyminen on näkynyt Kuusamossa erityisesti Kuusamon Keskusapteekin tilastoissa.

– Neuloja, ruiskuja ja antiseptisia pyyhkeitä sisältävien niin kutsuttujen stoppi-pussien myynti on lisääntynyt selkeästi viimeisen kahden kuukauden aikana. Stoppi-pussien ostajakuntaan on ilmaantunut selvästi uusia kasvoja ja nuoriakin heidän joukossa kyllä on, vahvistaa sairaanhoitaja Anu Väätäjä Kuusamon Keskusapteekista.

Kuusamon I Apteekissa on stoppi-pussien myynti kääntynyt puolestaan hienoiseen laskuun.

Sekä päihdetyöntekijöiden, poliisin että apteekkihenkilökunnan suusta tulee sama lause: Kuusamo ei ole enää mikään lintukoto.

– Jos nuori tipahtaa koulu- tai työputken ulkopuolelle, kasvaa aina myös riski ajautua ja syrjäytyä näiden aineiden käyttäjien maailmoihin, muistuttaa Siikaluoma.

Siikaluoma pyytää ihmisiä kiinnittämään erityistä huomiota käytettyjen huumeruiskujen käsittelyyn.

– Poliisin tuntemat piikittäjät ovat kaikki erilaisten hepatiitti- eli maksasairauksien kantajia, joten näiden huumeruiskujen turvallinen käsittely on tätä päivää myös meillä Kuusamossa ja koskee niin siivoajia kuin hiekkalaatikolla leikkiviä lapsia.

 

Katso myös aiheeseen liittyvä videoklippi, jossa 26-vuotias kuusamolaismies kertoo omista kokemuksistaan suonensisäisten huumeiden käyttöön liittyen.

www.koillismaanuutiset.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala