• Uutiset
  • Suomalainen Kirjakauppa lopettaa Kuusamossa

Suomalainen Kirjakauppa lopettaa Kuusamossa

Julkaistu: 16.09.2020

Torikeskuksessa sijaitseva Suomalaisen Kirjakaupan Kuusamon myymälä lopettaa toimintansa tammikuussa.
Myymäläpäälikkö Heli Heleniuksen mukaan myymälän kannattavuutta ollaan tarkkailtu jo pidemmän aikaa.
-Tällaisia päätöksiä ei tehdä kevein perustein. Kuusamon myymälän osalta olemme menneet jo jonkin aikaa vuosi kerrallaan. Kaupanhan pitäisi aina olla kannattavaa, mutta näin ei Kuusamon osalta ole ollut enää viime aikoina, kertoo Helenius.
Helenius pitää erikoiskauppojen haastavaa tilannetta yleisenä ilmiönä. Suomalainen Kirjakauppa sulki viime vuonna muun muassa Tornion ja Raahen myymälät.
-Pieniä kirjakauppoja on tässä ajassa vaikeaa saada kannattaviksi. Ihmisten ajankäyttö on muuttunut, eikä lukemista harrasteta enää siinä määrin kuin aikaisemmin. Ja ne, jotka vielä lukevat, ovat siirtyneet suurelta osin e-kirjojen tai äänikirjojen pariin ja niiden myynnit eivät kivijalkakaupoissa näy.
Samoilla linjoilla on myös Kuusamon myymälässä työskentelevä Leena Juuma.
-Vielä pari vuotta sitten kirjojen myynti oli hyvällä tasolla, mutta heti kun e- ja äänikirjat alkoivat tulla markkinoille, alkoi se näkyä meidän myynnissä. Varsinkin nuoret siirtyivät niiden pariin lähes välittömästi.
Suomalaisen Kirjakaupan tarjonta on paljon muutakin kuin kirjat.
-Askartelutarvikkeiden myynti on meillä ollut välillä jopa huomattavasti suurempaa kuin kirjojen. Varsinkin heti sen jälkeen, kun Tiimari lopetti täällä toimintansa. Luulen, että niitä on vaikeampi ostaa netistä. Kivijalkamyymälässä tuotteita pääsee tutkimaan ennen ostopäätöstä.
Kuusamon myymälä työllistää kolme henkilöä. Juuman mukaan heille kaikille on tarjottu mahdollisuutta siirtyä ketjun eri toimipisteisiin, sikäli kun siellä on paikkoja avoinna.
Sekä henkilökunta että asiakkaat ovat ottaneet tiedon lopettamisesta vastaan haikein mielin.
-Kyllähän tämä harmittaa niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin. Tilanteelle emme vain voi mitään. Parhaamme olemme täällä myymälässä kuitenkin pyrkineet tekemään.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala