• Uutiset
  • Stora Enso vauhdittaa puukauppaa

Stora Enso vauhdittaa puukauppaa

Julkaistu: 12.04.2019

Yhtiö lisää puunhankintaansa pohjoisessa satoja tuhansia kuutioita vuodessa
– Kuusamon toimisto avasi ovensa kahden vuoden jälkeen – nyt Kitkantiellä

Stora Enso lisää puunhankintaansa pohjoisessa satoja tuhansia kuutioita vuodessa ja vahvistaa puunhankintaorganisaatiotaan Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Kuusamon toimisto avataan uudelleen kahden vuoden tauon jälkeen – nyt Kitkantiellä Osuuspankin talossa, missä palvelevat metsäasiantuntijat Tytti Taivalkoski ja Janne Harjukelo.

Stora Enso on avannut hiljattain Pohjois-Suomessa yhteensä neljä uutta hankintatoimistoa: Kuusamon lisäksi Limingassa, Ristijärvellä ja Sotkamossa. Yhtiön osto-organisaatioon on palkattu 12 uutta kasvoa, joista Tytti Taivalkoski ja Janne Harjukelo työskentelevät Kuusamossa. He ostavat puuta ja auttavat metsänomistajia esimerkiksi metsänhoitopalveluiden hankkimisessa ja sukupolvenvaihdosten suunnittelussa.
Kuusamon lisäksi Stora Enso ostaa metsää Koillismaalla myös Posiolla ja Taivalkoskella. Posiolla metsäasiantuntijana työskentelee Matti Kylmäniemi ja Taivalkoskella Olavi Kainulainen. Pudasjärvellä ostomiehiä on kaksi.
Stora Ensolla oli ostotoimisto Kuusamossa vielä kaksi vuotta sitten, mutta henkilövaihdosten myötä se suljettiin. Viimeiset vuodet Kuusamon puukaupoista ovat huolehtineet naapurikuntien metsäasiantuntijat.

Puun tarve voi kasvaa paljonkin

Stora Enso on kertonut lisäävänsä puunhankintaansa satoja tuhansia kuutioita vuodessa. Mikäli suunnitelmat Oulun hienopaperinkoneen muuttamisesta kartonkikoneeksi toteutuvat, kasvaa Oulun tehtaan puuntarve aluejohtaja Esa Ojalan mukaan nykyisestä kahdesta miljoonasta kuutiometristä yli kolmeen miljoonaan kuutiometriin. Lisäys olisi havukuitupuuta.
Oulun lisäksi Stora Enso ostaa puuta Veitsiluodon tehtaalleen Kemiin. Veitsiluoto tarvitsee puuta vuosittain noin 2,5 miljoonaa kuutiota, josta tukin osuus on puoli miljoonaa kuutiota. Yhtiö tekee toimituspuukauppoja myös alueellisten sahojen kuten Pölkyn ja Kontiotuotteen kanssa.

Hakkuita voisi lisätä viisi miljoonaa kuutiota

Stora Ensolla on monta hyvää syytä ottaa lisää osaajia töihin.
– Pohjois-Suomen alueella on runsaasti hyvää metsää. Luonnonvarakeskuksen tekemästä valtakunnallisesta metsäinventoinnista ilmenee, että alueella olisi mahdollisuuksia lisätä hakkuita kestävästi vielä noin viisi miljoonaa kuutiota – samalla metsistä ja niiden tulevaisuudesta huolta pitäen, Ojala kertoo.
Toinen näkökulma lisärekrytointeihin on luonnon arvaamattomuus. Viime talvi alkoi märissä olosuhteissa ja pahimmillaan metsäkoneet upposivat pehmeään maahan. Puunkorjuu takkusi monilla paikkakunnilla. Henkilöstölisäyksillä Stora Enso pystyy kartuttamaan puuvarantoa ja siten entistä paremmin varmistamaan puuhuoltosuunnitelmiensa toteutumisen.

Nuori metsä vaatii hoitoa

Yhtiö kykenee rekrytointien avulla palvelemaan entistä paremmin alueen metsänomistajia henkilökohtaisesti ja huolehtimaan heidän kanssaan metsien hyvinvoinnista.
– Tarjoamme metsänomistajalle koko puukaupan ketjun. Valttejamme ovat henkilökohtainen palvelu ja laadukas työnjälki, Kuusamossa kolmisen kuukautta työskennellyt Tytti Taivalkoski kertoo.
Metsätalousinsinöörin koulutuksen saanut Taivalkoski on paljasjalkainen kuusamolainen, joka asuu Käylän suunnalla, mutta jonka ostoaluetta on Etelä-Kuusamo. Pohjois-Kuusamosta puuta Stora Ensolle ostaa posiolainen Janne Harjukelo. Hän on tuttu kasvo Posion Metsänhoitoyhdistyksestä.
– Kuusamossa on merkille pantava paljon nuorta metsää, jonka kasvusta on huolehdittava. Parhaan tuoton metsätilaltaan saa, kun hoitaa metsää silloin, kun metsän kasvu sitä tarvitsee.
Metsänomistajalla on Tytti Taivalkosken mukaan useita vaihtoehtoja leimikkonsa käsittelemiseksi ja päätökset tehdään luonnollisesti aina yhdessä metsänomistajan kanssa.
Stora Enson metsäasiantuntijat lupaavat puusta kilpailukykyisen hinnan.
– Neuvotteluvaraa on aina, myöntää Taivalkoskella puuta ostava Olavi Kainulainen.

Stora Enson Kuusamon toimiston avajaiset perjantaina 12.4.2019 Kitkantiellä Osuuspankin talossa. Tarjolla on kakkukahvit ja arvontaa.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala