hi5
  • Uutiset
  • Stadium palasi valmisteluun

Stadium palasi valmisteluun

Julkaistu: 12.06.2019

Valtuusto haluaa parlamentaarisempaa valmistelua Rukan jättihankkeesta
– ideana on, että Suomen Kuntakiinteistöt rakentaa ja kaupunki vuokraa

Rukan stadionille suunniteltu valmennuskeskus Stadium palautettiin valmisteluun maanantaina Kuusamon kaupunginvaltuuston toimesta. Periaatteessa valtaosa valtuutetuista on hankkeen takana, mutta sen valmistelu närästää erityisesti keskustalaisia. Ideana on, että Suomen Kuntakiinteistöt Oy rakentaa keskuksen noin 15 miljoonalla eurolla ja kaupunki vuokraa siitä osia kymmenen vuoden määräajaksi 7,5 miljoonalla eurolla. Investointia perustellaan valmennus-, tapahtuma- ja matkailuhankkeena.


Rukan Stadionin valmennuskeskusta on puuhattu määrätietoisesti jo reilun kolmen vuoden ajan. Nyt hankkeelle on löytynyt toteuttaja: Ylivieskaan rekisteröity, mutta Oulussa toimiva Suomen Kuntakiinteistöt Oy. Yrityksen taustalla vaikuttaa muun muassa Ukko-Hallasta, Paljakasta ja Ruskon laskettelukeskuksesta tuttu nimi, Kimmo Kyhälä. Hänen lisäkseen yrityksen taustalla ovat insinööri Antti Rantala ja sijoittaja Matias Itkonen. Suomen Kuntakiinteistöt Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa.
Stadiumin kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa ja ideana on, että Kuusamon kaupunki vuokraa sen toimintoja aluksi kymmenen vuoden määräajalla. Valmisteluun palautetun esisopimuksen mukaan vuosivuokra olisi 750.000 euroa. Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan kaupungin kokonaismenot hankkeessa olivat käyttökorvausten ja -kulujen jälkeen vuosittain noin 200.000 euroa.
Manninen perusteli valtuustolle hanketta valmennus-, tapahtuma- ja matkailuhankkeena. Stadium olisi toteutuessaan Suomen olympiakomitean valmennuskeskus ja se turvaisi osaltaan lukion oppilasmääriä, sillä Kuusamoon on tulossa merkittävä määrä lumilajeja edustavia nuoria urheilijoita.

Omistus- ja kustannus- pohjat selvitettävä

Keskustan Veli Määtän mukaan valtuustoryhmä on yksimielisesti hankkeen takana, mutta se halusi, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun omistus- ja kustannuspohjan selvittämistä varten.
Määtän esityksen jälkeen valtuustossa vallitsi hetken aikaa epäselvyys siitä, miten edetään. Vihreiden Pekka Virtasen mukaan valtuusto tekisi menettelyvirheen, jos se jatkaisi keskustelua hankkeesta, vaikka oli tehty esitys sen uudelleen valmistelusta. Neuvottelutauon jälkeen valtuusto äänesti uudelleen valmistelusta ja päätti palauttaa asian lautakunnille äänin 29-7. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.
Ennen äänestystä SDP:n Inka Hokkanen penäsi hankkeen taustalla olevia henkilöitä, mutta ei saanut vastausta kysymykseensä. Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi oli ainoa, joka määrätietoisesti vastusti hanketta.

Valtuustoon elokuussa

Valtuuston nyt tekemällä päätöksellä asia valmistellaan uudelleen ja siten, että kaupunginhallitus perustaa työryhmän, jossa ovat mukana yhdyskuntatekniikan ja kasvatus- ja sivistyslautakunnan edustajat. Työryhmä tekee asiasta esityksen, jonka lautakunnat sekä kaupunginhallitus käsittelevät elokuussa ja valtuusto siunaa esisopimuksen elokuun ylimääräisessä kokouksessaan.
Vihreiden Mika Flöjt esitti keskustelun kuluessa, että kaupunginjohtaja varmistaisi jo kokouksen aikana, sopiiko esitetty aikataulu hankkeen taustavoimille. Muutamien valtuutettujen pelkona oli, että jos esisopimusta ei hyväksytä, rakennuttaja vetäytyy hankkeesta ja toteuttaa sen jossakin muualla. Mannisen mukaan Suomen Kuntakiinteistöjen kanta esisopimuksen hyväksymisen lykkääntymiseen ratkeaa myöhemmin.

Kylpylän puute puhututti

Hanke eteni maanantaihin saakka myötätuulessa, sillä sekä kasvatus- ja sivistyslautakunta (kasi) että kaupunginhallitus olivat esittäneet sen hyväksymistä.
Kasi-lautakunnan mukaan ehtona on kuitenkin se, että Stadium ei saa vaikuttaa perusopetuksen määrärahoihin eikä investointeihin. Lautakunnassa myös epäiltiin arvioita valtionosuuksien lisääntymisestä ja kuntalaisten kiinnostuksesta uutta liikuntatilaa kohtaa liian optimistiksi.
Kaupunginhallitus puolestaan harmitteli sitä, että kokonaisuuteen ei ole tulossa kylpylää. Se myös vaati, että vuokrasopimuksen yhteydessä neuvotellaan tarkemmin yhteisten tilojen kustannusten jaosta.

FAKTAT

Valmennuskeskus ja sen kylkeen hotelli

Rukan Hiihtostadionin tuntumaan sijoitettava Stadium-hanke olisi valmennuskeskus eli monitoimiareena ja hotelli. Areenalla olisi 500 katsomopaikkaa ja se mahdollistaisi jopa tuhannen ihmisen kokoontumisen.
Hotelliin tulisi 37 huonetta sekä kahvila ja ravintola.
Kuntalaisilta arvioidaan saatavan käyttömaksuja vuodessa noin 50.000 euroa ja Ruka Nordicille uusi tila toisi noin 80.000 euron rahoitussäästöt.
Tontin myyntituloina kaupunki kirjaisi miljoona euroa.
Suomessa on tällä hetkellä kaksi Suomen Olympiakomitean valitsemaan valmennuskeskusta: kesälajeille Helsinki ja talvilajeille Vuokatti, johon Ruka nyt liittyisi.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala