• Uutiset
  • Sesonkityöhön täsmäkoulutuksella

Sesonkityöhön täsmäkoulutuksella

Julkaistu: 10.11.2017

SOL:n Virpi Kellokumpu: On hyvä tietää mikä on prikka, ennen kuin lähtee saliin

Kuusamon SOL ottaa täsmäkoulutuksen avukseen sesonkityöntekijöiden rekrytoimiseen. Virpi Kellokumpu kertoo järjestävänsä halukkaille päivän mittaisia koulutuksia, joissa perehdytään sesonkityön luonteeseen ja muun muassa ravintola-alan slangiin. – On hyvä tietää, mikä on prikka ennen kuin lähtee saliin, hän sanoo.


Töitä riittää nyt tekeville niin Kuusamon taajama-alueella kuin Rukallakin, vakuuttaa SOL Kuusamon myynti- ja palvelujohtaja Teija Määttälä.
– Toisaalta kyllä tekijöitäkin on liikkeellä. Sesonkityö kiinnostaa erityisesti nuoria ja mahdollisuus työskennellä oman aikataulun mukaan ja omaan tahtiin hieman vanhempia, hän sanoo.
Ovi kävikin tiuhaan perjantaina, kun SOL:n Kuusamon toimistolla vietettiin avointen ovien päivää. Yritys sekä välittää työpaikkoja henkilöstövuokrauksen kautta sekä työllistää itse.
– Tarjoamme monenlaisia työtehtäviä monenlaisiin työsuhteisiin, Määttälä kiteyttää.
Matkailun kasvu ja suuret odotukset heijastuvat myös tunturikeskusten ulkopuolelle. Määttälä ja Kellokumpu kertovat, että työvoiman kysyntä on kasvussa myös Kuusamon taajama-alueella.
– Kasvu näkyy välillisesti kaikessa palvelutoiminnassa, Määttälä sanoo.
Hänen mukaan rekrytointia haastaa se, että lyhyt sesonki vaatii hyvän osaamispohjan. Muun muassa siksi SOL ottaa käyttöönsä uuden perehdytysmallin.
– Periaatteessa teknisen ammattitaidon on oltava kunnossa, sillä aikaa harjoitteluun ei ole. Sesonki vaatii monialaista osaamista, mutta ennen kaikkea asennetta.

Perehdytys mataloittaa kynnystä

Sesonkityöntekijöille tarjotaan Kuusamossa tänä vuonna erityistä perehdyttämispäivää, jossa käydään läpi alan sääntöjä ja tutustutaan työkohteisiin sekä opiskellaan terminologiaa.
– Uskon, että kynnys lähteä sesonkityöhön ravintoloihin on matalampi, kun alan rutiinit ja työpaikat ovat edes jonkin verran tuttuja, koulutuksen ideoinut Virpi Kellokumpu sanoo.
Sesonkityöntekijät ovat Kellokummun pääasiassa apukäsiä blokkauksessa, mökki- ja ravintolasiivouksessa ja saliapuna ravintoloissa.
– Etsimme ahkeria ja joustavia, tarvittaessa töihin kutsuttaviin keikkahommiin, myös pidempiaikaisiin työsuhteisiin. Joustavuus ja innokkuus sekä hyvä asenne monipuoliseen työhön ovat valttia.
Vastaavaa koulutusta SOL ei ole aiemmin järjestänyt. Perehdytyspäiviä järjestetään tarpeen mukaan viikonvaihteessa vauhtiin pääsevän talvisesongin ajan.

Vuokratyö on mahdollisuus vakituiseen

SOL:n, kuten muidenkin vuokratyön välittäjien, tarjoama työ on Määttälän mukaan potentiaalinen vaihtoehto työllistyä ja hyvä väylä myös vakituiseen työsuhteeseen. Toisaalta tulevaisuudessa työpolut rakentuvat yhä useammin monen työnantajan varaan.
– Vaatii meiltä kaikilta asennemuutosta tottua siihen, että työtä on tarjolla, mutta pirstaleisemmin. Osittain ajatukset vuokratyöstä ovat tässä mielessä vanhakantaisia. Tämä on erinomainen tapa työllistyä ja päivittää ajatusmallinsa. Tarjontaan kannattaa tutustua avoimin mielin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala