• Uutiset
  • Selkeä enemmistö vastustaa – kaivosyhtiöön ei luoteta

Selkeä enemmistö vastustaa – kaivosyhtiöön ei luoteta

Julkaistu: 05.04.2018

Ympäristöongelmat ovat kuusamolaisten ja posiolaisten mielestä kaivoshankkeen suurin riski

Tulos on aika tyrmäävä: 59 prosenttia kuusamolaisista ei hyväksy kaivostoimintaa paikkakunnalle, vaikka kaivossuunnitelma saisi viranomaisilta asianmukaiset ympäristöluvat. Kaivostoiminnan hyväksyisi tässä tapauksessa 34 prosenttia. Loput seitsemän prosenttia eivät osaa sanoa kantaansa. Asia käy ilmi Taloustutkimus O:n kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt Oy:lle tekemästä kyselystä. Sen tulokset julkaistiin tiistaina.


Taloustutkimus Oy:n kyselyyn kaivosasioista vastasi 986 kuusamolaista ja 353 posiolaista. Posiolaisten suhtautuminen mahdolliseen kaivostoimintaan alueellaan on suopeampaa kuin kuusamolaisten. Maaninkavaaran kaivoshanketta kannattaa lähes puolet vastaajista (45 %). Tasan neljännes ilmoittaa vastustavansa hanketta ja noin kolmannes (30 %) on kannastaan epävarma.
Sekä kuusamolaisista että posiolaisista vastaajista kriittisimmin kaivostoimintaan suhtautuvat nuoret ja koulutetut.
– Perustilanne näyttää olevan se, että Kuusamossa enemmistö vastustaa ja Posiolla tilanne on toisinpäin, kiteyttää Taloustutkimus Oy:n tutkimusjohtaja Juho Rahkonen.
Latitude 66 Cobalt on australialais-suomalainen kaivosyhtiö, jonka tavoitteena on käynnistää kobolttikaivokset Kuusamossa ja Posiolla tulevien vuosien aikana. Yhtiö on ilmoittanut tutkivansa maanalaisen kaivostoiminnan mahdollisuuksia Juomasuon alueella. Kaivoksen malmi kuljetettaisiin muualle prosessoitavaksi. Posion kaivosta suunnitellaan Maaninkavaaraaan.

Yhtiö jatkaa suunnitelmiaan

Kyselyn tilanneen kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer kertoo, että ym¬pä¬ris-töön liit¬ty¬vät huo¬let nou¬se¬vat esiin ja näis¬tä eri¬tyi¬ses¬ti ky¬sy¬mys ve¬sien hoi¬dos¬ta.
Hän sanoo, että yhtiö sai paljon arvokasta tietoa, jota se aikoo käyttää hyväkseen suunnitelman teossa.
– Tutkimus antaa hyvät lähtökohdat käydä asiallista ja alueen asukkaita kunnioittavaa keskustelua meneillään olevista kaivoshankkeista. Prosessi on alkuvaiheessa, tässä on kyse nykytilanteen kartoituksesta. Tulemme jatkamaan vastaavaa työtä, Hoyer sanoo.
Myös Rahkosen mukaan vastaajat kokevat kaivostoiminnan uhkaksi nimenomaan ympäristölle, ei niinkään matkailuelinkeinolle.
– Vaikka suuri osa vastustaa kaivostoimintaa Kuusamossa, niin kaivoksen tuomia asioita kannatetaan laajaksi. Alueelle toivotaan hyvinvointia ja koboltin kaivaminen voisi vastaajien mielestä tuoda sitä. Epäluulo kaivostoimijoita kohtaan on kuitenkin erittäin suurta.
Tutkimusjohtaja Rahkosen mukaan yllättävintä vastauksissa oli se, kuinka vähän alueella luotetaan kaivosyhtiöön.
– Siihen luotetaan todella vähän. Harva uskoo, että kaivosyhtiö pitäisi lupauksensa ja olisi likaamatta alueen vesiä. Talvivaaran haamu kummittelee vastaajien mielessä, Rahkonen sanoo.
Kyselyn mukaan luotettavinta tietoa hankkeesta tarjoavat viranomaiset ja tutkimuslaitokset.

Viimeiset puhelut kyselyn päätyttyä

Kyselyn tavoitteena oli 1.500 ihmisen otos, josta jäätiin jonkin verran. Viimeiset puhelut soitettiin vasta kyselyn päättymisen jälkeen eli kiirastorstaina.
– Kiire meille tuli. Vastaajamäärä ei ollut ihan täynnä ja siksi sitä täydennettiin vielä torstaina. Nämä parisenkymmentä kyselyn päättämisen jälkeen soitettua puhelua eivät olisi muuttaneet lopputulosta, tutkimusjohtaja vakuuttaa.
Hänen mukaansa tulos on niin luotettava kuin se pystyy olemaan. Tuhannen vastaajan otos on riittävä myös valtakunnallisissa kyselyissä.
– Kaivosyhtiö ei ole halunnut, että saamme heille mukavia tuloksia. Emme ole johdatelleet vastaajia eli tulos on täysin luotettava. Tämän neutraalimmin asioita ei olisi voinut kysyä.
Kaivosyhtiön edustajat toimitusjohtaja Hoyerin johdolla sekä Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Rahkonen ovat parhaillaan Kuusamossa esittelemässä kyselyn tuloksia. He tapaavat kuluvan viikon aikana sekä Kuusamon että Posion valtuustoryhmiä ja kuntien johtavia virkamiehiä. Tiedossa on myös muita sidosryhmätapaamisia.

Arseenia sisältävälle kobolttirikasteelle ei ole ottajaa

Aalto-yliopiston rikastustekniikan emeritusprofessori Kari Heiskanen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä laitosta, joka voisi vastaanottaa magneettikiisuvaltaisen kobolttirikasteen, varsinkin kun se sisältää arseenia.
– Rikasteen markkina-arvo Suomessa on siis tällä hetkellä nolla, kun ostajaa ei ole.
Heiskasen mukaan kaivos Juomasuolla Kitkajoen läheisyydessä olisi merkittävä ympäristöriski erityisesti vesistöille, koska louhittava mineralisaatio sisältäisi koboltin lisäksi paitsi arseenia, myös uraania.
– Sivukivellä ei ole kykyä hallita hapontuottoa eli se on hyvin huomattava ympäristöriski.
– Hanke on sama kuin ennenkin ja myös taloudelliset malmivarat ovat samat kuin ennenkin. Kobolttimineralisaation kokoa on kasvatettu hieman muuttamalla laskennan pitoisuusrajaa, mutta koboltin hinnan nousu ei ole muuttanut mineralisaatiota malmiksi. Käsitykseni mukaan Latitude 66 Cobalt Oy:n suunnittelema maanalainen kaivos ei ole taloudellisesti mahdollinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala