• Uutiset
  • Satojen miljoonien suunnitelmat

Satojen miljoonien suunnitelmat

Julkaistu: 09.06.2016

Tropiikki rakentaa aiottua nopeammin, myös yksityisten loma-asuntojen rakentaminen on vilkastumassa Kuusamossa

Kuusamossa puhaltavat suotuisat tuulet rakentamisen suhteen. Tropiikki on rakentanut ja rakentamassa kylpyläalueelle vajaassa vuodessa jo kahdeksalla miljoonalla eurolla uusia loma-asuntoja. Myös yksityisten loma-asuntojen rakentaminen näyttää vilkastuvan. Kaikkiaan Kuusamossa on vireillä erilaisia hankkeita jopa 800 miljoonan euron edestä, laskee kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

– Meidän pitää tehdä kovasti töitä ja onneakin tarvitaan, jotta suunnitelmat toteutuvat. Todennäköisenä pidän vähintään 100 miljoonan euron investointien toteutumista lähivuosikymmeninä, kaupunginjohtaja Jouko Manninen sanoo.

Hän iloitse Tropiikin alueen kehityksestä, mutta muistuttaa, että listalla on seuraavien 20 vuoden aikana jopa 800 miljoonan euron investoinnit, jos kaikki suunnitelmat toteutuvat.

– Rukan alue, biojalostamo, toimistohotelli sekä tietysti Maaninkavaaran tuulipuisto, listaa Manninen julkisuudessa jo esillä olleita muita hankkeita.

Suurin yksittäinen kohde on Maaninkavaaran tuulipuisto. Kuusamon ja Posion rajamaille suunnitellaan jopa 70 voimalan suuruista ja 400 miljoonan euron arvoista puistoa. Hanke on edennyt ympäristövaikutusten arviointiprosessiin.

 

Kaupunki vauhdittaa kaavoittamalla

 

Mannisen mukaan kaupungin tehtävä on vauhdittaa hankkeiden toteutumista esimerkiksi kaavoituksella ja luomalla muita edellytyksiä.

Hyvä esimerkki kaupungin aktiivisesta otteesta on Tropiikin seutu. Kuusamon kaupungin ja Holiday Club Oy:n yhteistyösopimus velvoittaa yhtiötä rakentamaan alueelle kymmenen vuoden aikana kymmenellä miljoonalla eurolla.

Holiday Club Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tengmanin mukaan Tropiikin alueen voimallinen kehittäminen ei onnistuisi ilman Kuusamon kaupungin aktiivisuutta. Yhteistyösopimuksessa kaupunki möi rakennusmaata alueelta ja muun muassa sitoutui kustantamaan puolet uudesta avantouintikeskuksesta. Sen rakentaminen alkaa syksyllä.

– Alueelle tarvitaan lisää aktiviteetteja ja avantouintikeskus edustaa sellaista parhaimmillaan.

Tengman sanoo, että aluekehittämisessä kaupungin mukanaolo on oleellisen tärkeää.

– Mutta niin, että kaupungin investoinnit ovat toiminnoissa, joista ei tule suoraan tuottoja vaan välillisesti esimerkiksi rakentamisen mahdollistajana. Yksityiset kyllä investoivat seiniin ja tuoleihin.

 

Kysyntä määrää investoinnit

 

Holiday Club Oy ja Kuusamon kaupunki solmivat yhteistyösopimuksensa reilu vuosi sitten. Sen jälkeen Tropiikin alueella on valmistunut tai rakenteilla vapaa-ajanasuntoja yli viiden miljoonan euron arvosta.

– Vastikään olemme tehneet päätöksen seuraavasta, kolmen miljoonan euron hankkeesta eli vajaassa vuodessa ollaan jo kahdeksassa miljoonassa, Tengman laskee.

Hän vakuuttaa, että sovitut kymmenen miljoonaa täyttyvät jo lähivuosina ja sen lisäksi rakennetaan merkittävästi enemmän.

– Onko se 15, 20 vai 25 miljoonaa euroa, sen päättää kysyntä.

 

Usko matkailun kasvuun vahva

 

Holiday Clubin mittavien investointien taustalla on myös usko matkailun kansainvälistymisen kasvuun.

– Olemme olleet Kuusamossa kohta 20 vuotta ja kehittyneet vuodesta toiseen suunnitelmien mukaan. Jos seinät kumisisivat täällä tyhjyyttään, emme tietenkään investoisi alueeseen tällaisia summia. Asiakkaat ovat kiinnostuneita kohteesta ja se riittää meille.

Tähän asti Holiday Clubin ykköskohteita ovat olleet Vuokatin Katinkulta ja Saimaa. Kuusamo on keikkunut kolmantena.

– Tänä vuonna Kuusamo on meidän investoinneissamme selvä ykkönen.

 

Rakennuslupia aiempaa enemmän

 

Myös yksityinen lomarakentaminen on vilkastumassa Kuusamossa parin hiljaisemman vuoden jälkeen. Johtava rakennustarkastaja Hannu Hiltula sanoo, että rakennuslupia on haettu tänä vuonna edellisvuosia vilkkaammin.

Vuoden ensimmäisen viiden kuukauden aikana rakennuslupa on myönnetty 24 uudelle vapaa-ajanasunnolle. Edellisvuonna rakennuslupia myönnettiin 44:lle, vuonna 2014 58:lle ja vuonna 2013 peräti 71 uudelle vapaa-ajanasunnolle.

– Hienoista kasvua notkahdusvuoden jälkeen on havaittavissa, hän tulkitsee tilastoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala