• Uutiset
  • Särki nousi saaliskakkoseksi

Särki nousi saaliskakkoseksi

Julkaistu: 21.12.2016

Ammattikalastajat rakentavat Kuusamossa uutta kalustoa vähempiarvoisen kalan pyyntiin

 

Särki on noussut taloudellisesti Koillismaalla toiseksi tärkeimmäksi kalaksi muikun jälkeen. Kysynnän kasvu on oikeasti hurjaa, sanoo ammattikalastaja ja Koillismaan Luonnonkala Oy:n osakas Juha Korhonen. Vastatakseen paremmin kysyntään koillismaalaiset ammattikalastajat rakentavat kalustoaan nykyaikaan: Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n autohallissa on työn alla kahdeksan uutta kalastusvenettä.

– Kaikki särkimassa ja jalosteet, mitä syksyllä saatiin tehtyä, on nyt myyty. Sitä menisi huomattavan paljon enemmän, kertoo kalastaja Juha Korhonen.

Koillismaalainen kalamassa menee lähinnä elintarviketeollisuudelle kalapullien- ja pihvien raaka-aineeksi. Suurimmat asiakkaat pyörittävät kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa.

– Vesien kunnon kannalta ei ole järkevää keskittyä vain muikkuun ja siikaan. Kokonaistuotto paranee, kun kalastaminen on mahdollisimman monipuolista. Särki on tullut kalamarkkinoille uutena tuotteena ja otettu todella hyvin vastaan.

Särjen rinnalla niin sanottuna vähempiarvoisena kalana Koillismaalla pyydetään myös ahventa ja haukea. Myös niiden kysyntä on noussut viimeisten parin vuoden aikana rajusti.

Korhosen mukaan kyseessä on valtakunnallinen ilmiö, jonka taustalla on muun muassa Norjan lohen ja muitten kasvatettujen kalojen hinnannousu.

– Tämä tekee järvikalamassoista hinnaltaan paljon edullisempia. Vielä suurempi syy on ekologisuus: ihmiset haluavat tietää, mistä ruoka tulee ja mitä he syövät. Lähellä tuotettua arvostetaan.

 

Koillismaalla ainutlaatuinen keskittymä

 

Koillismaalla mennään kehityksen kärjessä kalaelinkeinon kehittämisessä. Korhonen sanoo, että valtakunnassa ei ole toista samanlaista keskittymää: vuonna 2011 valmistuneen Kalatalon ympärille on kasvanut nuorten kalastajien yhteisö, joka haluaa ja pystyy vastaamaan kysyntään.

– Vaaditaan paitsi raaka-ainetta, myös tiettyä intoa, ammattiosaamista ja hyvä laitteisto. Meillä kaikki nämä asiat ovat kunnossa.

Korhonen antaa kiitosta alan kehittymistä myös KalaLeaderille, koulutushankkeille ja ympäristölle.

– Meillä on hyvät kalastamat ja erinomaiset vedet. Yhtälö rakentuu kaikesta tästä ja lisäksi Kuusamon kaupungin asenteesta. Se on satsannut alaan ja sen elinkeinopolitiikka on oikeansuuntaista.

– Se mitä seuraavaksi tarvitaan, on jatkojalostuksen kehittäminen. Suurin osa kalasta lähtee Koillismaalta edelleen raakana. Jalostusasteen nostamiseen pitäisi panostaa.

Koillismaalla eli Kuusamossa ja Posiolla on tällä hetkellä noin 20 ammattikalastajaa, joiden hankkiman liikevaihto kalastuksesta on yli 10.000 euroa vuodessa. Kakkosluokan eli 10.000 euron alle jääviä, ammattimaisesti kalastavia koillismaalaisia suurin piirtein yhtä paljon.

 

Uusille veneillä särjenpyyntiin heti keväästä

 

Alan kehittämistä on myös kaluston uusiminen. Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n tiloissa valmistuu parhaillaan kahdeksan venettä, jotka on suunniteltu erityisesti vähempiarvoisen kalan pyyntiin.

– Särjenpyynnissä pyöritetään useampia tonneja kerralla ja siksi on tärkeää, että kalusto kestää. Tämä on myös selkeä turvallisuustekijä ja oikeasti tärkeä asia työergonomian kannalta, sanoo itselleen venettä rakentava Jari Pitkänen.

– Tällä pystyy ottamaan enemmän lastia ja alus liikkuu huonommallakin kelillä.

Työn alla olevat veneet on suunniteltu kuivaniemeläisen veneenrakentaja Hannu Hietalan ohjeiden mukaan. Suunnitteluun ovat vaikuttaneet myös kalastajat itse.

– Tämä on vähän niin kuin mehiläispesä. Aluksen kennorakenne tukee joka suuntaan ja on iskun- sekä väännönkestävä, Hietala kertoo.

7,5-metriset veneet tehdään 15-millisestä vanerista ja ne laminoidaan lasikuidulla. Itsetyhjentyvät veneet kantavat noin kahden tonnin kuorman. Materiaalina lasikuitu on Koillismaalla uusi, sillä perinteisesti kalastusveneet on alueella tehty aina puusta.

– Lasikuidun huoltaminen ja puhtaana pitäminen on paljon helpompaa. Hygienia parantuu, Pitkänen tietää.

Uusilla veneillä vesille päästään aikaisemmin keväällä ja vene kestää myös syksyn pienet riitteet. Jari Pitkänen sanoo, että kauden jatkuminen erityisesti keväällä on tärkeää nyt, kun särki on noussut merkittäväksi saaliskalaksi muikun rinnalle.

Käytännössä hommasta tulee ympärivuotista. Pitkäsen kalavesiä ovat tällä hetkellä Muojärvi, Kirpistö ja Kuusamojärvi. Ammattikalastajana hän on työskennellyt kuusi vuotta.

– Vähempiarvoisen kalan merkitys kasvaa koko ajan ja se on meille luonnollisesti suuri mahdollisuus. Kun kulut kasvavat koko ajan, mutta kalan hinta ei nouse, on tärkeää kasvattaa saalismääriä. Särjen pyytäminen, jos mikä, on myös kalavesien hoitoa.

Nyt tehtävät veneet on suunniteltu lähinnä katiska- ja isorysäpyyntiin. Alus taipuu mainiosti myös nuottaveneeksi, kun sen etuosaan asennetaan keluu-laitteisto.

One thought on “Särki nousi saaliskakkoseksi

  1. Mikä on Koilismaan alueen särjen ja lahnan saalismäärä? Onko jalostajalla joku minimi mittavaatimus, esim perkkuukoneiden vuoksi?
    Onko särkikalat ongelma arvokalan pyytäjille? Näihin asioihin toivoisin vastauksia samoin siihen, minkälainen pyydys särkikalojen pyyntiin on kehitetty?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala