• Uutiset
  • Rukan uuteen jätevedenpuhdistamoon huipputekniikkaa

Rukan uuteen jätevedenpuhdistamoon huipputekniikkaa

Julkaistu: 16.04.2014

Rakennustöiden arvioidaan käynnistyvän vielä tämän vuoden puolella

 

Rukan uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen käynnistynee vielä tämän vuoden puolella. Prosessi rakennetaan uudenlaisella kantoaineprosessilla, jollaista ei Suomessa aiemmin ole toteutettu. Vastaavanlaisia puhdistusprosesseja on toiminnassa useissa laskettelukeskuksissa muun muassa Norjan Lillehammerissa. Rukan puhdistamohankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 9,5 miljoonaa euroa.

Rukan uuden jätevedenpuhdistamon hanke etenee siitäkin huolimatta, että Vaasan hallinto-oikeudessa on puhdistamon ympäristölupaa koskevia valitusprosesseja edelleen kesken.

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta (Evo) allekirjoitti maanantaina ensimmäiset puhdistamon rakentamista koskevat urakkasopimukset.

– Saimme viime kesänä toimeenpanoluvan ja se tarkoittaa sitä, että valitusprosesseista huolimatta voimme rakentaa sekä ottaa käyttöön uuden puhdistamon, kunhan asetamme Aluehallintovirastolle 20.000 euron vakuuden, toteaa Evon toimitusjohtajan Keijo Pesonen.

Puhdistamon rakentaminen pyritään käynnistämään vielä tämän vuoden aikana. Rakentaminen kestää noin vuoden ja se työllistää arviolta 20 henkilöä.

 

Ensimmäinen laatuaan Suomessa

 

Rukan uuden jätevedenpuhdistamon prosessi rakennetaan aivan uudenlaisella tekniikalla.

– Perinteisillä puhdistustekniikoilla olisi ollut sekä haastavaa että kallista päästä Rukan vaihtelevissa olosuhteissa ympäristöviranomaisen esittämiin tiukkoihin lupaehtoihin, toteaa Pesonen.

Puhdistamon biologinen osa toteutetaan kantoaineprosessilla, jollaista ei ole aiemmin Suomessa rakennettu.

Kyseistä tekniikkaa on käytetty paljon muun muassa Norjan ja Keski-Euroopan hiihtokeskuksissa, koska kyseinen puhdistusprosessi sietää hiihtokeskuksien puhdistamoille tyypillistä virtaaman suurta vaihtelua ja se toimii myös kylmillä jätevesillä.

– Perinteisissä ratkaisuissa biomassa kelluu vapaana vedessä, mutta tässä tapauksessa biomassa on kiinnittyneenä pieniin muovikappaleisiin (Anox), joita reaktorit ovat täynnä. Tämä prosessi vastaa paremmin nopeisiin kuorimutusvaihteluihin ja toimii paremmin ja tehokkaammin varsinkin typenpoistossa kylmillä vesillä eli sopii hyvin Rukan olosuhteisiin. Tämä menetelmän avulla saadaan myös bakteerikanta pienempään tilaan, mikä tarkoittaa pienempää kokonaistilavuutta puhdistamolle ja sitä kautta kustannussäästöjä niin rakentamisessa kuin lämmityskustannuksissa, sanoo projektin totetusvastaava Pauli Hyvärinen Aquaflowsta.

Hyvärisen mukaan Rukalle tuleva tekniikka on myös perinteistä ratkaisua turvallisempi.

– Tässä ei ole sitä vaaraa, että biomassa pääsee karkaamaan luontoon, koska se on kiinnittyneenä näihin muovinkappaleisiin (Anox), vakuuttaa Hyvärinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala