• Uutiset
  • Rukan mäkeen äänestettiin remontti

Rukan mäkeen äänestettiin remontti

Julkaistu: 22.06.2016

Perusturva sai Kuusamon kaupunginvaltuustolta 2,8 miljoonan euron lisämäärärahan

Kuusamon kaupunginvaltuusto haluaa turvata Ruka Nordicin jatkon ja myönsi maanantaina äänestyksen jälkeen mäkiremontille 200.000 euron lisämäärärahan aiemmin myönnetyn 800.000 euron lisäksi. Mäkiremontilla vastataan Kansainvälisen Hiihtoliiton vaatimuksiin uusista tuuliverkoista ja vauhtiladun remontista. Perusturvan talousarviota korotettiin 2,8 miljoonalla, sillä muuten rahat eivät riitä muun muassa erikoissairaanhoidon turvaamiseen.

Valtuuston viisituntinen kokous oli puhetta rahasta. Viime vuoden nippanappa plussalle päätynyt tilinpäätös hyväksyttiin Joukamo Kortesalmen eriävällä mielipiteellä. Jo kolmas perättäinen ylijäämävuosi sai päättäjiltä kiitosta, mutta monessa puheenvuorossa penättiin perusturvan budjetointia. Alibudjetoinnista halutaan eroon.

Vihreiden Pekka Virtasen mukaan on harhaanjohtavasti sanottu, että perusturva alitti budjettinsa, sillä se sai viime vuonna 2,5 miljoonaa euroa lisää.

– Nyt ollaan jakamassa 2,8 miljoonan lisäpottia. Haluaisin tietää miten palveluille käy, kun sote-uudistuksen jälkeen pitää pysyä budjetissa.

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Hemmo Heiskasen (kesk.) mukaan on poikkeuksellista, että rahaa tarvitaan lisää jo nyt. Yleensä tarve on tullut ilmi vasta loppuvuodesta.

– Perusturvan talousarvio tulee ensimmäisen osavuosiraportin pohjalta arvioituna ylittymään noin 2,8 miljoonaa euroa. Talousarvion ylitykseen vaikuttavat ensisijaisesti erikoissairaanhoidon (2,1 miljoonaa euroa) ja terveyskeskuslääkäreiden toiminnan (0,7 miljoonaa euroa) kustannusten talousarvioon varattuja määrärahoja suurempi toteutuminen. Coronaria-yhteistyö on parantanut palveluja, mutta ei ole vielä tuonut tavoiteltuja säästöjä, hän totesi.

Lisämääräraha myönnettiin lopulta yksimielisesti.

Mäkiremontti puhutti valtuustoa

Äänestämään sen sijaan jouduttiin, kun päätettiin 200.000 euron lisämäärärahasta Rukan suurmäen remonttiin. Joukamo Kortesalmi esitti, että määrärahaa ei myönnetä ja Kimmo Karjalainen kannatti ehdotusta. Äänestyksessä rahan epäämisen puolesta äänestivät perussuomalaiset Kortesalmi, Karjalainen ja Esko Törmänen. Vuokko Käsmä äänesti tyhjää.

– On aivan satavarma, että tämä päätös tietää kylmää kyytiä kyläkouluille ja maksuja ja taksoja tullaan korottamaan. En hyväksy tällaista törsäämistä tässä maailmantilanteessa. Tämä kisakiristämisen linja johtaa väistämättä siihen, että joka vuosi sinne tullaan mättämään miljoona lisää, Kortesalmi epäili.

Kimmo Karjalainen penäsi yrittäjien panostuksia kisojen tueksi.

– Edelleenkään niitä ei näy, vaikka kisojen tuotoksi on arvioitu jo 32 miljoonaa euroa. Olen kisojen kannalla, mutta tällaiseen meillä ei ole rahoja, hän totesi.

Vasemmistoliiton Tuija Karjalainen kertoi jatkuvan määrärahojen lisäämisen mäkiremonttiin herättävän ristiriitaisia tunteita.

– Pikkuisen hirvittää. Mutta kuten Saapunki sanoi, se olisi aika kallis monumentti jättää lahoamaan. Olen esityksen takana.

Kokoomuksen Martti Turusen mielestä mäkiremonttia pitää katsoa pidemmällä tähtäimellä.

– Nyt tehdään useiden vuosien investointia. Ruka on meille moottori.

Vihreiden Mika Flöjt muistutti ilmastonmuutoksesta. Kun lumi häviää ilmastonlämpenemisen vuoksi muualta, Kuusamossa sen odotetaan vahvistuvan. Flöjtin mukaan Kuusamo ja Lappi kilpailevat 2020-luvulla hiihtolajien MM-kisojen paikoista.

– Rahasumma on suuri ja itselläkin se nikottelee, mutta asia on tärkeä meille.

Keskustelussa nousi voimakkaasti esiin myös kisojen arvo matkailumarkkinoinnille erityisesti Keski-Euroopan suuntaan, missä mäkihyppy on vielä voimissaan.

Tuula Mustosesta varapuheenjohtaja

Kokouksessa päätettiin myös kaupunginvaltuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan vaihdoksesta.

Varapuheenjohtajan tehtävää hoitanut Kokoomuksen Matti Ervasti haki ja sai eron tehtävästä henkilökohtaisten syitten perusteella. Hän tilalleen Kokoomuksen mandaatille valittiin yksimielisesti valtuutettu Tuula Mustonen. Ervasti jatkaa rivivaltuutettuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala