• Uutiset
  • Rukan jättihankkeet liikkeelle

Rukan jättihankkeet liikkeelle

Julkaistu: 14.09.2016

 

Itä-Rukan kaavoittaminen käynnistää 113 miljoonan euron investoinnit Jos rahoitus järjestyy, tunturin ylittävä gondolihissi valmistuu jo ensi kesänä

 

Rukan 113 miljoonan euron jättihankkeet otti kelpo loikan maanantaina, kun kaupunginhallitus hyväksyi alueen kehittämisen puitesopimuksen sekä gondolihissin rakentamisen ja päätti käynnistää Itä-Rukan alueen kaavoittamisen. Perussuomalaiset äänestivät hallituksessa sekä puitesopimusta että gondolihissiä vastaan. Investointisuma menee vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

 

Kaupunginhallitus nuiji pöytään ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi puitesopimuksen Rukan matkailukeskuksen kehittämisestä vuosina 2017 – 2027. Perussuomalaiset Vuokko Käsmä ja Joukamo Kortesalmi olisivat halunneet palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi, jotta suunnitelmaa voitaisiin järkevöittää. Esitys hävisi äänin 9-2. Kortesalmi jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä.

Samoin lukemin äänestettiin myös Länsi- ja Itä-Rukan ylittävästä gondolihissistä. Kortesalmi esitti, että puitesopimusta ei kyseisessä muodossa hyväksytä. Kaupungin osuus neljän miljoonan euron investoinnista olisi puolet ja se katettaisiin Itä-Rukan maankäyttökorvauksilla. Mikäli hanke toteutuu eli siihen saadaan miljoonan euron investointiavustus, rakennetaan hissi jo ensi kesän aikana.

Kortesalmen mukaan gondolihissin voi rakentaa yksityisellä rahalla ja normaalilla yritysriskillä.

– Kaupungin perustehtäviin tällainen kerskarakentaminen ei kuulu, hän totesi ja jätti eriävän mielipiteensä myös tähän pykälään.

Kolmannen kerran kaupunginhallitus äänesti, kun piti päättää investointien ehtona olevan Itä-Rukan kaavoituksen käynnistämisestä. Kortesalmi esitti, että Rukan asemakaavan muutoksessa ei tehdä varausta gondolihissille. Käsmän kannattama esitys hävisi äänin 9-2.

 

Ruka matkailukeskuksen hurja loikka vuoteen 2027

 

Kuusamon kaupungin, Rukakeskuksen ja Metsähallituksen Laatumaan vuosille 2017–2027 tehtävän puitesopimuksen tarkoitus on mahdollistaa Rukan kansainvälisen matkailukeskuksen kehittäminen – erityisesti uuden Itäkylän rakentuminen vuosina 2017–2027. Strategisena tavoitteena on tehdä Rukasta maan suosituin hiihtokeskus ja maailman paras hiihtokeskus perheille.

Puitesopimus antaa raamit siinä mainittujen seitsemän hankkeen ja investointien toteutukselle. Hankkeet ovat yksittäisiä siten, että jotkut niistä voidaan toteuttaa, vaikka muita ei jostain syystä voitaisikaan toteuttaa.

Tavoitteena on 113 miljoonan euron suuruisen investoinnin toteuttaminen. Itä-Rukan kylän osuus on 70 miljoonaa euroa ja muut yhteensä 43 miljoonaa euroa.

Hankkeiden toteutuksen on arvioitu luovan investointiaikaisina työllisyysvaikutuksina noin 625 henkilötyövuotta, josta karttuu verotuloa 3,2 miljoonaa euroa. Kohteet työllistävät toimintavaiheessa noin sata henkilöä, joka lisää vuotuisia verotuloja 0,5 miljoonaa euroa. Kaupungin vuotuiseen kiinteistöverokertymään tulee lisäystä 0,4 miljoonaa euroa.

 

Rukan kevyen liikenteen gondoliyhteys kylien väliin

 

Rukan kevyen liikenteen gondoliyhteys kylien välille maksaa neljä miljoonaa euroa. Hissiä pidetään perusedellytyksenä Itä-Rukan kehittämisessä ja se aiotaan toteuttaa jo kesällä 2017. Kaupunki maksaa kaksi ja Rukakeskus yhden miljoonaan. Hankkeelle haetaan miljoonan euron investointiavustusta. Kaupungin kustannus katetaan maankäyttösopimuksen mukaisista, 3,8–4,5 miljoonan euron korvauksista.

 

Itä-Rukan kylän alueen asemakaavoitus

 

Tavoitteena on kehittää itäkylästä omaleimainen, ihmisläheinen ja pääosin puurakenteinen kyläkokonaisuus. Itäkylän rakennettava volyymi on kokoluokaltaan 25.000 – 30 000 km2. Vuodepaikkoja arvioidaan syntyvän noin 1.500 kpl, joista 70 prosenttia tavoitellaan pysyvästi kaupalliseen käyttöön. Itäkylään halutaan sijoittaa kaikki Rukan alueen lasten palvelut sekä safari- ja ohjelmapalvelut.

 

Rinnealueiden kehittäminen

 

Rinnealueiden kehittäminen on Rukakeskuksen vastuulla. Seuraavan kymmenen vuoden aikana rinnealueita kehitetään noin 16 miljoonalla eurolla. Muun muassa molemmat Saaruan hissit korvataan uudella 8 hengen hissillä. Eturinteen hissi muutetaan 6 hengen kuvulliseksi hissiksi ja myös Talvijärven hissi uusitaan. Rinnealueita muokataan ja lumetusjärjestelmiä uusitaan.

 

Stadionin alueen kehittäminen

 

Alueen investointien kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa ja sitä toteutetaan sekä kaupungin että yksityisellä rahoituksella. Mäkihypyn katsomon uudistaminen mäkimontun pohjoislaidalle, 2 tenniskenttää, jalkapallokenttä, monitoimihalli (n.1500 k-m2), päiväpaikoitusalueet ja uusia huoneistoja.

 

Rukan uusi asuntovaunualue

 

Suunnitellaan nykyiselle Maston paikoitusalueelle. Uuden asuntovaunualueen kapasiteetti on samaa kokoluokkaa kuin nykyinenkin eli 150 vaunupaikkaa + 200 k-m2 huoltorakennus. Operaattoriksi pyritään löytämään ns. kolmas taho, joka tekisi myös tarvittavat, noin 0,7 miljoonan euron investoinnit.

 

Rukan näköalaravintola & sauna

 

Tavoitteena uusi vetovoimatekijä ympärivuotiseen käyttöön gondolin yhteyteen, Saaruan huipulle voisi valmistua vuonna 2020. Ylläpitovastuu olisi Rukakeskuksella mutta operaattorin voisi toimia ulkopuolinen yritys. Kustannusarvio 1,5 miljoonaa euroa.

 

Reitistöjen kehittäminen

 

Ympärivuotisuuden ja laadun kehittäminen, siten, että kylät yhdistävää gondolia voi hyödyntää reittiverkoston käytössä. Kaupungin toteuttaman hankkeen kustannusarvio on 1 – 1,5 miljoonaa euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala