• Uutiset
  • Rukan jätevedenpuhdistamon

Rukan jätevedenpuhdistamon

Julkaistu: 12.04.2018

Evon seuraava suurinvestointi on keskustan uusi puhdistamo – ympäristölupahakemus valmistunee kesäksi

Rukalle biolämpölaitoksen viereen syksyllä 2016 valmistunut nykyaikainen jätevedenpuhdistamo on osoittanut erinomaisen toimivuutensa ensimmäisen 1,5 vuoden käyttökokemusten perusteella, sanoo Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan toimitusjohtaja Mika Mankinen. Prosessitoimittaja Veolia Water Technologies Suomi on testannut laitteistoa ja prosessia talven 2108 aikana yhteensä kolmella eri prosessien takuuajojaksolla. Viimeisin tehtiin pääsiäisenä ja puhdistustulokset olivat erinomaiset. Seuraavaksi Evo rakentaa uuden puhdistamon keskustan tuntumaan.


Vuoden 2016 lopulla valmistuneen Rukan jätevedenpuhdistamon prosessitoimittajan suorittaman ensimmäinen takuuajo tehtiin tammikuussa, ja siinä laitoksen kahdesta puhdistuslinjasta käytettiin vain yhtä.
– Näin saatiin testattua laitoksen toimivuus matalan sesongin kuormituksella pienin käyttökustannuksin, mutta puhdistustuloksista tinkimättä, kertoo Evon toimitusjohtaja Mika Mankinen.
Toinen takuuajo ajoitettiin keskisesongin aikaan viikolle 8, joka on Etelä-Suomen hiihtolomaviikko. Tällöin laitoksen molemmat puhdistuslinjat olivat käytössä.
– Puhdistustulosten suhteen ei ollut mitään ongelmia ja kaikki arvot sekä ravinteiden (fosfori ja typpi) sekä orgaanisten aineiden osalta alittivat kirkkaasti laitokselle asetetut lupaehdot.

Kuormitushuippu
osuu pääsiäiseen

Ehdottomasti haastavin hetkellinen kuormitushuippu Rukan puhdistamolla on pääsiäisenä. Tuolloin puhdistamo käsittelee yhden vuorokauden aikana noin 2.000 kuutiota jätevettä eli saman verran kuin keskustan puhdistamo keskimäärin. Hiljaisina aikoina Rukan puhdistamon läpi kulkee vain yksittäisiä satoja jätevesikuutioita.
Kolmas ja viimeinen 10 päivän prosessitakuuajo haluttiin ajoittaa suurimpaan mahdolliseen kuormitustilanteeseen, jolloin raaka-aika on myös poikkeuksellisen väkevää.
– Ajankohtaan valmistauduttiin jätevedenpuhdistamolla mahdollisimman hyvin virittämällä prosessia ja pyrkimällä ennen pyhiä sellaisiin säätöihin, joilla saataisiin kasvatettua mahdollisimman suuri ja tehokas bakteerikanta biologiseen puhdistusosaan, ennen kaikkea typenpoistoa ajatellen.
– Typenpoistossa tarvittavien nitrifikaatiobakteerien lisääntymisaika on melko pitkä, 4–5 päivää, joten yksin pääsiäinen on liian lyhyt aika riittävän bakteerikannan kasvattamiseen. Rukan puhdistamolle on suunniteltu melko iso tasausallas, jota voitiin myös hyötykäyttää tasoittamaan pitkäperjantain äkillisesti kasvavaa kuormitushuippua.
Pääsiäisen ajan takuuajoissa päästiin Mankisen mukaan erittäin hyviin puhdistustuloksiin. Ympäristön kuormitus orgaanisen aineen ja fosforin osalta saatiin hyvin pysymään alle lupa-arvojen.
– Typenkin osalta äkillisesti kasvanut kuormitus aiheutti vain pienen ylityksen kolmen päivän aikana. Vesialueiden kuormitus ja edellä mainitut vuosi- ja puolivuosikeskiarvot typenkin suhteen alitetaan vuositasolla reilusti.

Erittäin tiukat
lupaehdot

Rukan jätevedenpuhdistamon lupaehdot ovat erittäin tiukat, Mankisen mukaan kenties Suomen tiukimmat.
– Varsinkin lupa typpipäästöistä ilman talven ajan helpotuksia ja fosforin ehdoton 40 kilon vuosimaksimi ovat poikkeuksellisen tiukkoja vaatimuksia. Kokonaistypen osalta raja-arvo lasketaan vuoden keskiarvon mukaan ja ammoniumtypen osalta puolivuotiskeskiarvon mukaan. Tämä edellyttää, että typenpoiston pitää onnistua kaikissa olosuhteissa ja vähintään tyydyttävästi myös hetkellisen kuormitushuipun aikana.
Rukan jätevedenpuhdistamolle valittu Suomen ensimmäinen biologinen bakteerien ja mikrobien altaissa liikkuviin kasvualustoihin perustuva MBBR-prosessi on Mankisen mukaan osoittautunut viisaaksi valinnaksi.
– Mikään muu käytössä oleva teknologia ei olisi kyennyt yhtä hyvään puhdistustulokseen, etenkään typen suhteen, vastaavissa äkillisesti kohoavissa kuormitusolosuhteissa.

Seuraavaksi
keskustaan

Evon seuraava suurinvestointi on uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen keskustan tuntumaan. Toimitusjohtaja Mankisen mukaan työn alla on parhaillaan ympäristölupahakemus, joka saataneen valmiiksi kesään mennessä.
– Lupaviranomaisen käsittelyn jälkeen alkaa varsinainen suunnittelutyö niin rakennuksen kuin puhdistusprosessin osalta. Prosessin sisältöä on vielä liian aikaista ennakoida. Keskustassa tuskin kuitenkaan otetaan käyttöön Rukan menetelmää, sillä täällä jätevesikuormituksen virtaama on paljon tasaisempi.
Uusi puhdistamo rakennetaan teollisuusalueelle Evon tuhkaläjityskentän viereen ja vedet johdetaan edelleen Torankijärveen. Investoinnin suuruus on Rukan puhdistamon mittaluokkaa eli noin 10 miljoonaa euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala