• Uutiset
  • Ruka Nordicista jäi Kuusamoon yli miljoona kulutettua euroa

Ruka Nordicista jäi Kuusamoon yli miljoona kulutettua euroa

Julkaistu: 01.03.2017

Taloudelliset kisat tuottivat viime vuonna keskimääräistä heikommin

Ruka Nordic 2016 -tapahtuman aikaansaama matkailukulutus Kuusamolle oli kokonaisuudessaan yli miljoona euroa. Matkailutulosta noin puolet tuli urheilujoukkueiden kulutuksesta ja toinen puoli yleisön ja median edustajien kulutuksesta. Tiedot ilmenevät Kajaanin ammattikorkeakoulun tekemästä selvityksestä. Katsojien kisoissa oli viime vuonna liki ennätysmäärä eli 20.500, mutta tapahtuman tuotto järjestäjille oli keskimääräistä heikompi.

 

Ruka Nordic 2016 -tapahtuman yleisölle tehtiin haastattelututkimus, johon vastasi 150 tapahtumaan osallistunutta. Kajaanin ammattikorkeakoulun tekemässä tutkimuksessa haastateltaviksi valittiin pelkästään Kuusamon ulkopuolelta tulleita eli matkailijoita.

Tapahtuman aikaansaama suora matkailutulo laskettiin arvioimalla erikseen pääsylipun ostaneen yleisön, kutsuvieraiden, urheilujoukkueiden sekä median ja FIS:n edustajien kulutusta Kuusamon alueella. Laskenta perustui matkailijoiden rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin. Urheilijoiden sekä median tuomien tuotot arvioitiin Hiihtoliitolta saatujen tietojen perusteella.

Selvityksen mukaan tapahtuman tuotosta 47,3 prosenttia tuli urheilijoiden majoituksista ja ruokailuista, 32,5 prosenttia pääsylipputuloista ja 15,5 prosenttia medialta.

Urheilijat käyttivät alueen palveluita lähes 500.000 eurolla ja pääsylipun ostaneet yli 330.000 eurolla. Median edustajat toivat paikkakunnalle lähes 160.000 euroa. Keskiviipymä kisojen aikana Kuusamossa majoittuneilla oli 4,6 vuorokautta.

 

Arvosanaksi lähes kiitettävä

 

Haastateltavia pyydettiin myös antamaan arvosana Ruka Nordic 2016 -tapahtuman järjestelyille asteikolla 1-10. Annetut arvosanat vaihtelivat kuutosesta kymppiin ja keskiarvoksi tuli 8,5.

Kehittämisehdotuksissa toivottiin lähinnä kisa-alueen informaatiotarjonnan parantamista, ruokailupalvelujen kehittämistä sekä lisää oheistapahtumia ja -ohjelmaa erityisesti lapsille. Myös katsomotilojen parantamista sekä lämmittelypaikkojen ja vessojen määrän kasvattamista toivottiin.

– Palautteessa välitettiin usein myös kiitokset kisajärjestäjille tyyliin ”Hyvät kisat, kiitos!” ja ”Jatkakaa samaan malliin, kiteyttää raportti.

 

Riski vahvasti seuran harteilla

 

Järjestelytoimikunnan loppuraportin mukaan kisoihin osallistui 28 maata ja viikonloppuna järjestettiin kaikki sovitut kahdeksan maailmancupin osakilpailua. Suorituspaikkoja kunnostettiin edellistalvella tehdyllä noin 12.000 kuutiolla varastolunta ja loput tykitettiin marraskuun aikana. Myös mäkeen tehdyt uudet investoinnit auttoivat mäkikisan järjestelyssä merkittävästi.

Akkreditointeja oli yhteensä 1.807, joka oli noin 60 henkeä edellistä vuotta enemmän. Toimitsijoita oli 747, joka oli uusi ennätys ja 12 henkeä edellisvuotta enemmän.

– Taloudellisesti kisat olivat keskivertoa heikommat tuotoltaan. Riski oli edelleen vahvasti seuran harteilla, vaikkakin Hiihtoliitto, kaupunki ja matkailuyhdistys takasivat tulosta yhdessä KEV:n kanssa. Ruka-Kuusamo matkailu oli edelleen vahvasti mukaan järjestelyissä ja lisäsi taloudellista panostaan markkinointiin, sanoo kisojen pääsihteeri Seppo Linjakumpu.

Alustava arvio tapahtuman tuotosta on noin 58.000 euroa. Takausten jälkeen Kuusamon Erä-Veikkojen tulos on noin 80.000 euroa. Kisatuotoista merkittävä osa käytetään n. 14.000 tunnin talkoopanoksen korvaamiseen seuran jaostoille ja alaosastoille.

 

Hiihtoliitolta vahva tuki

 

Hiihtoliiton Jari Töykkä sanoo, että lähtötilanne oli vaikea vuoden 2015 Ruka Nordicin jälkeen, jolloin SHL kärsi noin puolen miljoonan euron tappiot kisoista. Ruka oli vaarassa pudota FIS-kisakalenterista, mutta Suomen ja Rukan edustajat saivat vakuutettua päättäjät uudistuksista.

– Investointien toteutuessa Ruka palasi mukaan listoille ja vakuutti onnistuneella tapahtumalla FIS:n edustajat. Seuraavien tapahtumien haku Rukalle on huomattavasti helpompaa, Töykkä sanoo.

Hän muistuttaa, että tasoa ei voi jatkossakaan laskea, mikäli halutaan järjestää hyviä tapahtumia.

– Hiihtoliitolle Ruka Nordic on strategisesti tärkeä jatkossakin. SHL käyttää taloudellisia ja henkilöresursseja tapahtuman onnistumisen turvaamiseksi. Nyt ovat hyvät lähtökohdat seuraaville vuosille. Kalenterissa emme ole jatkossa jatkuvalla tarkkailulistalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala