• Uutiset
  • Ruka Nordic tarjoaa haastavaa tekemistä

Ruka Nordic tarjoaa haastavaa tekemistä

Julkaistu: 26.10.2016

Rukan kilpalatu hiihtokuntoon pyhäinpäivään mennessä – myös mäen kunnostaminen aloitetaan

Ruka Nordiciin on aikaa tasan kuukausi ja kisavalmistelut ovat kuumimmillaan. Tällä viikolla on aloitettu kilpalatujen tekeminen viimetalvisella lumella. Tavoitteena on, että latu olisi myös yleisön hiihdettävissä jo ensi viikon lopulla. Talkooväkeä etsitään yhä kuumeisesti: muun muassa remontoidussa mäessä olisi tarjolla työtä haastavaa tekemistä kaipaaville talkoolaisille.

KEV:n toimiston ydinporukka – Ruka Nordin pääsihteeri Seppo Linjakumpu, johdon assistentti Jarkko Ruhanen, talkoolaisista vastaava Pipsa Taipalmaa ja Päivi Laiholaa vuoden loppuun tuuraava Anne-Mari Karjalainen – tekee töitä nyt hartiavoimin, jossa kahdeksan erillisen maailmancupin kisajärjestelyt Kuusamossa onnistuisivat.

Ydinjoukon lisäksi marraskuun viimeisenä viikonloppuna kisojen järjestämisestä vastaa noin 650 talkoolaista, joiden työpanos on yhteensä reilut 14.000 tuntia.

– Ilmoittautuneita on nyt noin 400, josta lähes puolet opiskelijoita eri puolilta Suomea. Talkooväkeä tarvitaan vielä lisää, sanoo Taipalmaa.

Aikataulutettua täsmätekemistä talkoolaisille

Erä-Veikoissa tiedetään nykyajan talkootyön haasteet ja tehtäviä pyritään jakamaan ja sovittamaan siten, että jokainen saisi mahdollisuuden tehdä mieleistään työtä mieleisensä ajan.

– Enää ei voi ajatella niin, että talkoolaisen työrupeama alkaa torstaina ja päättyy sunnuntaina. Talkooväen tarkka aikatauluttaminen on entistä tärkeämpää, sanoo Ruhanen.

Entistä enemmän tarvitaan myös tiettyyn tehtävään erikoistuneita osaajia. Esimerkiksi kesällä kunnostettuun suurmäkeen ei mennä enää moottorisahojen kanssa, vaan mäen vapaaehtoisten pitää tuntea mäen jäähdytystekniikka.

– Etsimme parhaillaan porukkaa, joka olisi valmis talkootöihin mäessä myös talven muissa mäkikisoissa, sanoo Linjakumpu.

Tauon jälkeen kaikkien lajien avauskisa

Kuusamossa kisataan marraskuun viimeisenä viikonloppuna kahdeksan maailmancupin kisaa kolmessa eri lajissa. Rukalla avataan muutaman vuoden tauon jälkeen niin hiihdon, mäkihypyn kuin yhdistetynkin maailmancupit.

– Lahden MM-kisat tuovat erityisen painon myös meille. Kansainvälinen luottamus on, nyt meidän pitää näyttää, että pystymme vastaamaan siihen, Linjakumpu sanoo.

Katsojatavoite on aiemmilta vuosilta tuttu 20.000. Mikäli säät sallivat, luku on mahdollista myös ylittää. Lauantai 26. marraskuuta on kuusamolaisten koulupäivä ja viikonvaihteessa vietetään myös kaupungin työntekijöiden ulkoilupäivää.

Jarkko Ruhanen sanoo, että tulevia vuosia ajatellen päällekkäisyyksiä pitäisi pystyä tapahtumilta poistamaan.

– Jo yksi jääkiekkopeli näkyy meidän katsojamäärissämme. Haasteita ovat myös hirvenmetsästys ja esimerkiksi lukiolaisten koeviikko, hän sanoo.

Lumetusta ja vanhaa lunta mäkeen ja ladulle

Muutoin kisajärjestelyille kuuluu hyvää. Lämmin syksy on viimein taittumassa alkutalveksi eli lumen tykittäminen sekä mäkeen että laduille voidaan aloittaa. Lunta tehdään kaupungin kahdeksalla lumitykillä ja tarvittaessa apuun saadaan myös Rukakeskuksen kalustoa.

Mäen ja latujen kunto varmistetaan noin 15.000 kuutiolla viimetalvista lunta, jonka levittäminen latupohjalle alkoi keskiviikkona.

Linjakumpu arvelee, että vähintään 2,5 kilometriä viidestä saadaan myös yleisön hiihdettäväksi marraskuun 5. päivään mennessä.

Talkoolaisia otetaan vastaan KEV:n toimistolla ja ilmoittautumisen voi tehdä myös netissä osoitteessa www.rukanordic.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala