• Uutiset
  • Ruka Nordic rakennettiin valmiiksi viikon etuajassa

Ruka Nordic rakennettiin valmiiksi viikon etuajassa

Julkaistu: 23.11.2016

 

Kuusamossa on kaikki valmista kaikkien aikojen kisoihin

 

Torstaina suurmäen karsintakisalla käynnistyvä Ruka Nordic kirittiin tänä vuonna kuntoon melkein viikko etuajassa. Kisojen pääsihteeri Seppo Linjakumpu sanoo, että on olemassa kaikki edellytykset kaikkien aikojen kisoille kaikissa lajeissa. Rukalla kisataan viikonvaihteessa yhteensä kahdeksan maailmancupin osakilpailua mäkihypyssä, maastohiihdossa ja yhdistetyssä. Ensimmäisenä tuleen pääsevät mäkihyppääjät, jotka testaavat perjantai-iltana Rukan suurmäen uuden vauhtiladun ja tuuliverkot.

 

Viikonvaihteessa järjestettävällä Ruka Nordicilla on tänä talvena erityinen kansain­vä­linen asema, sillä se avaa kaikkien kolmen pohjois­maisten hiihtolajin maailmancup-kauden. Lahden MM-kisat, Norjan dopingsotkut ja Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n vaatimusten täyttäminen tuovat omat jännitteensä kisoihin.

Suurmäen kunnosta vastaava Pasi Huttunen sanoo, että lunta on riittävästi niin mäessä kuin viiden kilometrin mittaisella kilpaladullakin. Kisaladun ja mäen pohjalla on viimetalvelta säilötty ja ensimmäisten pakkasten aikana tehty tykkilumi, jota on levitetty lähes 27.000 kuutiota. Luonnonlunta toivotaan koristamaan maisemaa.

Kisoihin on ilmoittautunut 29 joukkuetta eli enemmän kuin vuosiin.

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoo, että kansainvälisen median kiinnostus kisoja kohtaan on ennätysmäinen.

– Rukalta alkaa kilpailukausi, joka huipentuu keväällä Lahden MM-kisoihin. Odotan viikonloppua hyvillä fiiliksillä. Takana on yhteinen taistelumme kisojen puolesta ja vaikuttaa siltä, että edessä on todella hyvä kisaviikonloppu.

Kulmalan mukaan suurmäen uusi vauhtilatu ja tuuliverkot ovat saaneet roppakaupalla kiitosta mäessä harjoitelleilta joukkueilta.

Ruka Nordicin pääsihteeri Seppo Linjakumpu tietää, että tuuliverkot suojaavat, mutta eivät aivan kaikelta.

– Nyt näyttää hyvältä, mutta jos tuuli yltyy mahdottomaksi ja puhaltaa väärästä suunnasta, sille me emme tietenkään voi mitään.

Hän muistuttaa, että Ruka Nordicin 15-vuotisen historian aikana on jouduttu perumaan vain neljä kisaa. 120 on viety onnistuneesti läpi.

 

Katsomoissa riittää hulinaa

 

– Kisoilla on yli sata miljoonaa televisiokatselijaa, joten Ruka Nordic on myös merkittävä Kuusamon matkailun markkinoija, sanoo kisojen pääjärjestäjän, Kuusamon Erä-Veikkojen puheenjohtaja Tuomo Hänninen.

Tänä vuonna poikkeuksellisen tiiviinä järjestettäviin kisoihin odotetaan vähintään 20.000 katsojaa. Kisat jatkuvat perjantai-illan mäkikisan jälkeen kiivastahtisella lauantailla, jolloin hiihdetään sprinttikisat ja ratkotaan sekä yhdistetyn että mäen parhaat. Sunnuntaina ovat vuorossa pidemmät hiihtomatkat ja viikonlopun toinen yhdistetyn kilpailu.

Lauantai on työpäivä niin Kuusamon koululaisille kuin työntekijöillekin. Rukalle on tulossa noin 1.500 lasta ja noin 700 kaupungin työntekijää.

– Hulinaa riittää, hymyilee Kuopiosta kuusamolaisten avuksi tullut Jarkko Ruhanen.

Hän korostaa, että Ruka Nordic on oheistapahtumineen paljon enemmän kuin vain urheilutapahtuma. Lapsille on rakennettu oma hiihtomaa Rukan kokouskeskuksen edustalle ja stadionalueella on luvassa elävää musiikkia ja tietysti joulupukki, joka odottaa lapsia ja lastenmielisiä omassa kodassaan aivan kisa-alueen ytimessä.

 

Hartiavoimin talkootyötä

 

Rukalla on tehty töitä viime viikot hartiavoimin, jotta järjestelyt onnistuisivat paremmin kuin koskaan. Paljon julkisuutta saaneen mäkiremontin lisäksi latuprofiilia on hiottu ja myös muut FIS:n toivomukset on pyritty huomioimaan.

– Haluamme näyttää, että kisat ovat meille todella tärkeät, sanoo Tuomo Hänninen.

Ruka Nordicin järjestäminen ei olisi mahdollista ilman talkoolaisia. Ydinjoukon lisäksi kisoja järjestää 650 talkoolaista, joiden työpanos on reilut 14.000 tuntia.

– Ilmoittautuneita on nyt noin 600, josta toistasataa opiskelijoita eri puolilta maata, laskee talkoolaisia rekrytoiva Pipsa Taipalmaa.

Talkoolaiset vastaavat kisoissa muun muassa rakentamisesta, järjestyksenvalvonnasta, liikenteenohjauksesta ja ravintolatoiminnan sujuvuudesta sekä tietysti makkaranmyynnistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala