• Uutiset
  • Roskat nurkista ja kiertoon

Roskat nurkista ja kiertoon

Julkaistu: 12.05.2016

 

Kuusamossa kerätään viikonvaihteessa paperia ja metalliromua Kaatopaikalle voi viedä maksutta haravointi- ja ongelmajätettä

 

Kuusamossa putsataan viikonvaihteessa nurkkia, kun Citymarketin pihalla järjestetään perjantaina ja lauantaina paperin ja metalliromun keräys. Jäteasemalle voi lauantaina puolestaan toimittaa maksutta pihojen haravointi- sekä ongelmajätettä.

 

Kuusamon jäteasema on perinteisesti näin keväällä avoinna kahtena lauantaina eli 14. ja 28. toukokuuta kello 9-14 välisen ajan.

Kotitaloudet voivat viedä jäteasemalle maksutta risu-, oksa- ja haravointijätteet sekä ongelmajätteet. Muusta jätteestä peritään taksan mukainen jätteenkäsittelymaksu.

 

Mehut ja makkarat vaivanpalkaksi

 

Citymarketin pihalle kerätään paperia ja metalliromua yhteistyössä Kuusamon Jätehuollon, Kuusakosken, Paperinkeräyksen ja Citymarketin kanssa. Keräykseen osallistuneille on tarjolla vaivanpalkaksi mehua ja makkaraa.

– Järjestimme vastaavan keräyksen viime syksynä ja se onnistui yli odotusten. Tänä vuonna keräys toteutetaan näin keväällä, kertoo Kuusamon Jätehuollon toimitusjohtaja Janne Koski.

Keräykseen voi toimittaa kaikenlaisten paperijätettä eli sitä, mitä postilaatikkoon tulee. Vanhat kirjatkin käyvät, kunhan niistä irrottaa ensin pahvikannet.

Metalliromuksi keräyksessä kelpuutetaan muun muassa elektroniikkaromu, kattopellit, rännit, tikkaat ja vanhat polkupyörät, rakennusten metalliosat ja kottikärryt, kattilat, pannut, ritilät, tölkit ja foliot, naulat, aitaverkot ja piikkilangat, kiukaat, liedet ja ruohonleikkurit, pesu- ja astianpesukoneet, porakoneet ja sähkötyökalut sekä maatalouskoneet ja sähkötyökalut.

– Otamme vastaan myös lyijyakkuja ja renkaita, kertoo Koski.

Romuautoja, ongelmajätettä, loisteputkia, maaleja, kaasupulloja ja kotitalousjätettä sitä vastoin ei huolita.

 

Kierrätys toimii Kuusamossa

 

Kosken mukaan kuusamolaiset kierrättävät jätteensä pääsääntöisesti kiitettävästi.

– Metallinkeräysastioissa on metallia ja lasinkeräyksessä puhdasta lasia.

Kuusamossa on neljä kierrätyspistettä, joista kaksi keskustassa, yksi Rukalla ja yksi Käylässä. Niissä lajitellaan paperit, pahvit, pienmetalli ja lasi.

– Systeemi toimii hyvin. Muovijätteen keräys alkanee tulevan kesän aikana, Koski sanoo.

Kompostointi hyvä vaihtoehto

 

Takavuosina Kuusamossa kerättiin myös eloperäistä kotitalousjätettä kompostoitavaksi, mutta siitä luovuttiin, kun Kuusamo teki sopimuksen jätteenpolttamisesta Oulussa.

Kosken mukaan perinteinen kompostointi on kuitenkin erinomainen vaihtoehto niin taloyhtiöille kuin pientaloillekin eloperäisen jätteen kierrättämiseksi.

– Pienellä vaivalla jätemäärä vähenee ja samalla saa ravinnerikasta multaa, hän neuvoo.

 

Paperin ja metalliromun keräyspäivät Kuusamon Citymarketin pihalla pe 13.5. klo 1018 ja 14.5. klo 9-14. Kuusamon jäteasemalle voi toimittaa maksutta ongelmajätettä la 14.5. sekä la 28.5. klo 9-14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala