hi5
  • Uutiset
  • Romut nurkista ja kiertoon

Romut nurkista ja kiertoon

Julkaistu: 24.05.2017

Kuusamossa vietetään yhteistä kevätsiivouslauantaita – urakointi aloitettiin jo viime viikolla City-marketilla

Kuusamossa putsataan viikonvaihteessa nurkkia, kun paikkakunnalla vietetään yhteistä kevätsiivouslauantaita. Jäteasema on avoinna poikkeuksellisesti myös lauantaina. Siivousurakointi tosin aloitettiin jo viime viikon lopulla, kun Citymarketin pihalla kerättiin roskiin kertyneitä paperipinoja ja metalliromua yhteistuumin Kuusamon Jätehuollon, Kuusakosken, Paperinkeräyksen ja City-marketin voimin.

– Järjestimme vastaavan keräyksen nyt jo kolmannen kerran ja tapahtuma onnistui hienosti, kertoo Kuusamon Jätehuollon toimitusjohtaja Janne Koski.
Torstaina ja perjantaina City-marketin pihalle tuotuihin keräysastioihin toimitettiin paitsi kaikenlaista paperijätettä, myös metalli- ja elektroniikkaromua. Kontit pullistelivat kattopeltejä, rännejä, tikkaita ja vanhoja polkupyöriä, rakennusten metalliosia ja kottikärryjä, kattiloita, pannuja, ritilöitä, tölkkejä ja nauloja. Yksi kontti tulvi vanhoja televisioita, pyykinpesukoneita ja imureita.
– Otamme vastaan myös lyijyakkuja ja renkaita ja keräystulos oli hyvä niidenkin osalta, kertoo Koski.

Kierrätys toimii Kuusamossa

Toimitusjohtaja Janne Kosken mukaan kuusamolaiset kierrättävät jätteensä pääsääntöisesti kiitettävästi.
– Metallinkeräysastioissa on metallia ja lasinkeräyksessä puhdasta lasia.
Kuusamossa on neljä kierrätyspistettä, joista kaksi keskustassa, yksi Rukalla ja yksi Käylässä. Niissä lajitellaan paperit, pahvit, pienmetalli ja lasi. Muovijätettä voi toimittaa Prisman keräyspisteeseen.
– Systeemi toimii hyvin, Koski sanoo.

Kompostointi hyvä vaihtoehto

Takavuosina Kuusamossa kerättiin myös eloperäistä kotitalousjätettä kompostoitavaksi, mutta siitä luovuttiin, kun Kuusamo teki sopimuksen jätteenpolttamisesta Oulussa.
Kosken mukaan perinteinen kompostointi on kuitenkin erinomainen vaihtoehto niin taloyhtiöille kuin pientaloillekin eloperäisen jätteen kierrättämiseksi.
– Pienellä vaivalla jätemäärä vähenee ja samalla saa ravinnerikasta multaa, hän neuvoo.

Lauantaina ei ole pakko haravoida

Kaupunkilaisten yhteiset siivoustalkoot jatkuvat myös tulevana lauantaina, jolloin Kuusamon jäteasema on poikkeuksellisesti auki kello 9-13.
– Aiempina vuosina kevätsiivouslauantaina on jäteasemalle tuotu runsaasti haravointijätettä. Tänä vuonna voi olla, että määrä jää pienemmäksi – tai sitten kuormissa on myös lunta, arvelee yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen blogissaan.
Kuusamon asukkaat saavat tuoda jäteasemalle ilman eri maksua vaarallisia jätteitä, kuten jäteöljyä, akkuja ja maaleja, haravointijätettä, risuja ja oksia, puhdasta maalamatonta puuta, metalliromua, sähkö ja elektroniikkaromua sekä autonrenkaita ilman vannetta. Rakennustarvikkeiden kierrätyksessä palvelee Muuntamo ja käyttökelpoisia tavaroita voi tarjota kirpputoreilla ja Löytölään.
Kuusamolaisilta, olivatpa he sitten kokoaikaisia tai osa-aikaisia, peritään jätehuollon perusmaksu. Mankisen mukaan maksu peritään asunnon tai loma-asunnon perusteella, joten ihan jokaisen nimellä ei perusmaksulaskua kirjoiteta.
– Laskun saaminen ei aina ole iloinen asia, mutta jätehuollon perusmaksu on ikään kuin pääsymaksu seisovaan lounaspöytään – syö niin paljon kun jaksat, hän sanoo.

Kuusamon jäteasema on poikkeuksellisesti auki tulevana lauantaina 27.5.2017 klo 9-13.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala