• Uutiset
  • Robotit ovat enemmän mahdollisuus kuin uhka

Robotit ovat enemmän mahdollisuus kuin uhka

Julkaistu: 20.09.2018

Robotiikan asiantuntija Cristina Andersson Kuusamossa

Robotit ovat mahdollisuus, eivät uhka, sanoo robotiikan asiantuntija Cristina Andersson. Hän vieraili maanantaina Kuusamossa ja luennoi aiheesta ensin perusturvan työntekijöille ja illalla Muistiviikon tiimoilta Kuusamo-opistolle kokoontuneille kuulijoille. Osa kuulijoista suhtautui luennon jälkeenkin robotteihin vahvalla varauksella.


Kaikki uusi pelottaa, Christina Andersson myöntää. Hän vakuuttaa kuitenkin, että robotit ovat valtava mahdollisuus muun muassa vanhusten hoidossa ja sairaaloissa eikä niihin tarvitse suhtautua science fiction -henkisenä utopiana.
Esimerkiksi Kuusamon perusturvan kotihoidon käytössä on jo toistakymmentä robottia, jotka huolehtivat ikäihmisten lääkityksestä.

– Palautteen perusteella lääkeroboteista ei haluta luopua. Eräs vanhempi mies totesi, että asioi mieluummin robotin kuin jatkuvasti vaihtuvien hoitajien kanssa, kertoi lääkerobottiyleisölle esitellyt Susanna Veteläinen. Hän työskentelee palveluohjauksen ja kuntoutuspalvelujen esimiehenä Porkkapirtillä.

Veteläisen mukaan robotit vapauttavat hoitohenkilökuntaa töihin, missä ihmisen läsnäolo on tärkeämpää.

– Lääkeannostelu ja -jakelu ovat tehtäviä, jotka on helppo uskoa robotin hoidettavaksi.
Robotti kertoo asiakkaalle milloin lääke on otettava ja antaa sen automaattisesti.

Christina Andersson kertoi puolestaan Hollannin Rotterdamissa tehdystä kokeilusta, jossa sosiaalipalveluissa otettiin käyttöön vastaanottorobotti, joka neuvoi ihmisiä eteenpäin ja ratkaisi ongelmia.

– Siellä huomattiin, että kantaväestö, eli valkoiset, hakeutuivat yhä ihmisen luo, kun taas maahanmuuttajat menivät robotin luo. Oletan, että syrjintää kokeva vähemmistö menee varmaan mielellään robotin luokse, koska se ei ajattele ihmisestä mitään, vaan vain auttaa.

Robotit auttavat parempaan elämään

Andersson uskoo, että jo lähivuosina robotit alkavat olla yhä enemmän läsnä ihmisten arjessa.


– Ne auttavat meitä ihmisiä elämään parempaa elämää.
Alalla on tapahtunut viime aikoina suuria teknologisia läpimurtoja, joiden ansiosta roboteista on tullut teknisesti taitavampia. Keinoälyn ja robotiikan yhdistämisen myötä robottien kanssa voi jopa keskustella.

– Paitsi arkisissa asioissa ja monissa erityistehtävissä, robotit voivat auttaa meitä lievittämään myös yksinäisyyttä. Kuulluksi tulemisen tarve on suuri, tietää Andersson.

Robotisaatiosta puhutaan vähän

Andersson on alun perin kasvatustieteilijä, joka päätyi robotiikan ja keinoälyn parissa työskenteleväksi henkilöksi sattumalta. Hän kirjoitti dosentti Jari Kaivo-ojan kanssa Bohobusiness – ihmiskunnan voitto koneesta -kirja. Kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2012 ja englanniksi se käännettiin vuonna 2016.

– Kirjaa tehdessä huomasimme nopeasti, että maailmalla on tällainen ilmiö kuin robotisaatio, josta ei puhuta Suomessa mitään.

Andersson viesti on, että robotit ovat ihmiskunnan mahdollisuus, mutta ne on valjastettava käyttöön harkiten.

– Uskon, että kaikki ihmiskunnan isot ongelmat voidaan ratkaista teknologian avulla. Robotti ei koskaan korvaa ihmistä, mutta se auttaa meitä olemaan parempia toisillemme.

Nyt vietetään muistiviikkoa

Muistiviikko on Muistijärjestön tärkein toimintaviikko.
Sitä vietetään vuosittain Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) yhteydessä aina syyskuussa.

Viikon tarkoituksena on tuoda tietoa muistisairauksista sekä vaikuttaa muistisairaiden ja läheisten hyvän elämän puolesta.

Muistiliiton kattojärjestön Alzheimer’s Disease Internationalin (ADI) johdolla on vietetty Maailman Alzheimer-päivää (World Alzheimer’s Day) jo vuodesta 1994 ja vuodesta 2012 myös Maailman Alzheimer-kuukautta.
Kuusamon Muistiviikon tapahtumia on koottu muun muassa Koillismaan Seudun Muistin nettisivuille. Ne ja muuta tietoa yhdistyksen toiminnasta löytyy osoitteesta www.koillismaanseudunmuisti.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala