• Uutiset
  • Puukauppa käy vilkkaana neljän ostajan voimalla

Puukauppa käy vilkkaana neljän ostajan voimalla

Julkaistu: 28.05.2015

 

Myös Metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelulle on ollut kysyntää Kuusamossa varsinkin vajaatuottoisissa leimikoissa

 

Puukauppa käy Kuusamossa hyvin ja lähes viime vuoden tahtiin, iloitsee Metsänhoitoyhdistys Kuusamon toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara. Puukauppaa on piristänyt Koillismaalla Kemijärvelle ostot aloittanut Keitele Forest. Osaan leimikoista Metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelu on kuitenkin usein ainoa tarjouksen tekijä. Valtaosa Kuusamon puukaupasta tehdään Metsänhoitoyhdistyksen valtakirjoilla.

 

– Kyllä, puumarkkinoilla on tällä hetkellä positiivinen vire. Keitele Forestilta on tullut nyt ensimmäiset tarjoukset leimikoihin ja kauppaakin on päästy tekemään, kertoo toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara.

Neljä ostajaa on enemmän kuin kolme ja myös siksi Kilpivaara odottaa kuluvasta vuodesta viime vuotista parempaa puukaupan suhteen. Koillismaalla puuta ostavat Pölkky Metsän ja Keitele Forestin lisäksi Stora Enso Metsä ja Metsä Group.

 

Valtakirja-kaupalla

 

Valtaosa puukaupasta tehdään nykyään Metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupalla. Valtakirjakauppa on yleistynyt metsänomistajien rakennemuutoksen vuoksi. Jo noin kolmasosa metsistä on yhteisomistuksessa ja toisen kolmanneksen omistajat asuvat ulkopaikkakunnilla. Kivuttomin tapa on näissä tapauksissa antaa metsänmyynti asiantuntijalle. Metsänhoitoyhdistys Kuusamo on mukana yli 70 prosentissa yksityismetsien puukaupoista.

– Metsänomistajalle tehdään puunmyyntisuunnitelma ja yhdistys hoitaa puukaupan metsänomistajan edustajana, kertoo Metsänhoitoyhdistys Kuusamon alueneuvoja Jaakko Palosaari.

– Meillä on vuosien ajalta kertynyt vahva markkinatieto myydyistä leimikoista ja niiden hinnoista. Olennaista tässä on aikaisemmin hoidetusta puukaupoista peräisin oleva ostajakohtainen runkojen katkonta-aineisto, jolla vertailemme tarjoukset. Tämä takaa metsänomistajalle mahdollisimman hyvän tuloksen kulloisessakin markkinatilanteessa, sanoo toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara.

 

Oma Korjuu-palvelu hakkaa

 

Vaikka Kuusamossa toimii nyt neljä puunostajaa, on tilanteita, missä leimikon ostoon ei saada yhtään tarjousta. Toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaaran mukaan ostajat ovat tietysti kiinnostuneita isoista leimikoista.

– Haluttuja ovat nyt kohteet, joista saadaan tukkia ja pikkutukkia. Kuitupuu on sahaajille vähempiarvoista. Vaikeampaa on saada kaupaksi ensiharvennuskohteita ja talviharvennuksia.

Jotta nämä vähempiarvoiset ja vajaatuottoiset leimikot saataisiin hoidettua, on metsänhoitoyhdistys ottanut niitä myyntiinsä oman Korjuupalvelun kautta.

– Teemme metsänomistajalle tarjouksen muitten rinnalla, ja jos pärjäämme, korjaamme puun ja kilpailutamme sen myynnin. Esimerkiksi tästä Korjuupalvelun kaatamasta leimikosta on tukit myyty Pölkylle ja kuitupuu odottaa metsäautotien kuivumista ja ajoa Kemiin, kertoo Kilpivaara kuusamolaisen Ville Oikaraisen puupinon juurella.

 

Ammattimaista puukauppaa

 

Metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajien apuna puukaupassa. Halutessaan koko ketjun voi antaa yhdistyksen hoidettavaksi tai poimia sieltä vain itseään parhaiten palvelevat asiantuntijapalvelut.

Puukauppa lähtee liikkeelle puunmyyntisuunnitelmasta, jonka metsänhoitoyhdistys tekee maksutta jäsenilleen. Suunnitelma räätälöidään metsänomistajan toiveet ja tarpeet huomioiden ja se perustuu vallitsevaan markkinatilanteeseen ja metsien hoitotarpeeseen.

Puunmyyntisuunnitelma sisältää myös suunnitelman hakkuun jälkeen tarvittavista metsänhoitotöistä kustannusarvioineen.

Suunnitelman jälkeen metsänhoitoyhdistys pyytää tarjoukset kaikilta varteenotettavilta puunostajilta, vertailee tarjoukset ja laskee vaihtoehtoisten kauppatapojen kokonaisarvon ja edullisuuden.

Yhdistys voi myös hoitaa kaikki kauppaan liittyvät asiapaperit.

Metsässä metsänhoitoyhdistyksen alueneuvoja valvoo, että hakkuu tehdään kauppaehtojen mukaisesti ja tukkirungot hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Hakkuun jälkeen yhdistyksen edustaja tarkastaan kaupan päättämiseen liittyvät paperit ja allekirjoittaa ne metsänomistajan edustajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala