• Uutiset
  • Puukauppa käy ennätystahtiin

Puukauppa käy ennätystahtiin

Julkaistu: 23.03.2017

Havukuitupuun päätehakkuuhinta ylitti 20 euron rajan – sahat nostivat pikkutukin minimiläpimitan 12 senttiin

Kuusamossa tehdään puukauppaa nyt ennätystahtiin. Metsänhoitoyhdistys Kuusamon toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaaran mukaan puukauppa on lähtenyt viime vuotta paremmin liikkeelle ja kuluva vuosi on puukauppamäärissä vuosikymmenen toiseksi paras tähän mennessä. Hinnannousut ja pikkutukin minimiläpimitan nousu ovat siivittäneet osaltaan kaupantekoa.

– Puukauppaa on lähtenyt liikkeelle todella hyvin, hymyilee Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara.

Kilpivaaran mukaan myönteisiä merkkejä Metsä Groupin Äänekosken tehtaan puunhankinnan käynnistymisestä alkaa näkyä jo Koillismaan puukaupassa.

– Päätehakkuulla ylitettiin maaliskuussa 20 euron pystyhinta havukuitupuussa, mitä ei Kuusamossa ole tapahtunut vuosiin, hän kertoo.

Maltillista puukaupan piristymistä ja hintojen nousua odotetaan varsinaisesti elo-syyskuusta lähtien, kun Äänekosken tehdas käynnistyy.

– Tällä hetkellä on mahdollista saada leimikkonsa nopeasti korjuuseen ja talvikorjuukelpoisiakin leimikoita kannattaa tarjota, kunhan puut saa varastoitua kesäkuljetuskelpoisen tien varteen.

Mhy:n kautta kantorahoja Kuusamoon 5,1 miljoonaa

Puukaupalle on Kilpivaaran mukaan nyt otollinen tilanne Hän neuvoo metsänomistajia teetättämään leimikkonsa metsänhoitoyhdistyksen ammattilaisilla ja kilpailuttamaan leimikkonsa kaikilla ostajilla.

Metsänhoitoyhdistys Kuusamo hoiti vuonna 2016 lähes 180.000 kuution verran puukauppoja metsänomistajien valtakirjalla. Näistä puukaupoista maksettiin metsänomistajille kantorahaa 5,1 miljoonaa euroa.

Pikkutukin minimikoko kasvoi hieman

Myönteinen signaali metsänmyyjille on myös pikkutukin minimiläpimitan nostaminen. Sahat nostivat viime syksynä pikkutukin minimilatvaläpimittaa kymmenestä sentistä 12- 13,5 senttiin.

– Pikkutukin mittojen heikennys hillitsi puuntarjontaa, joten sahat muuttivatkin pikkutukin mittojaan hieman takaisinpäin eli parempaan suuntaan maaliskuussa. Tällä hetkellä pikkutukkia ostetaan 12 sentin minimiläpimitassa, Kilpivaara kertoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että kymmenen sentin läpimittaluokkaan oltaisiin ainakaan lähiaikoina palaamassa.

Hyvät korjuukelit siivittävät kauppoja

Puukauppaa on tehty ennätystahtiin myös muualla Pohjois-Suomessa. MTK:n kenttäpäällikkö Markku Ekdahlin mukaan tammi-helmikuun ostomäärä on noin 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kuutioina ostomäärä on reilut 1,1 miljoonaa.

– Hintakehitys on jatkunut poikkeuksellisen tasaisena. Hyvien korjuukelien siivittämänä puuta on myös korjattu alkuvuonna erittäin vilkkaasti. Puun kysyntä kasvaa ennusteiden perusteella ja toteutusvaiheessa olevien investointien myötä, Ekdahl sanoo.

Halutuimpia ostokohteita ovat edelleen havutukkileimikot. Nykyinen kuitupuun ylitarjonta korosta puukauppojen Ekdahlin mukaan kilpailutuksen sekä tukin tarkan talteenoton merkitystä.

– Koivukuitu on muodostunut kotimaan puukaupassa menekin osalta hankalimmaksi puutavaralajiksi, eikä se tahdo kelvata puun ostajille edes katkottuna. Puun tuontia nykyisessä kotimaan puukauppatilanteessa voitaisiinkin merkittävästi supistaa. Ruplan vahvistuminen onneksi osaltaan rajoittaa puun tuontia.

Sahateollisuudelle kuuluu myös hyvää

Sahateollisuudesta kuuluu Ekdahlin mukaan sekä hyvää että huonoa. Tuotanto- ja vientimäärien kehitys on jatkunut hyvänä kuusi- ja mäntylankulla. Tammi-helmikuussa sahatavaran tuotanto lisääntyi miltei viidenneksellä viime vuodesta.

– Havutukkia sahoilla siis tarvitaan jatkossakin. Metsänomistajienkin etu on, että sahoilla on riittävästi raaka-ainetta.

Toisaalta sahatavaran vientihinnassa mollivoittoinen kehitys jatkuu.

– Tämä sekä sahatavaran tuotannossa syntyvien sivutuotteiden heikko menekki on sahateollisuuden kannattavuutta heikentävä tekijä, mutta puuta sahurit kuitenkin tarvitsevat. Pohjois-Amerikassa sahatavaran hinta on alkuvuonna kivunnut 40 prosenttia, mutta Eurooppaan tällä nousulla ei toistaiseksi ole ollut mitään vaikutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala