• Uutiset
  • Pulaa pienistä vuokra-asunnoista

Pulaa pienistä vuokra-asunnoista

Julkaistu: 09.01.2020

Kuusamoon suunnitellaan puurakenteista vuokrakerrostaloa
– myös Rukalla lisärakentamisen mahdollisuus selvitetään

Pula pienistä vuokra-asunnoista Kuusamon keskustassa ei ota hellittääkseen uudistuotannosta huolimatta. Kuusamon kaupungin vuokrataloyhtiö kartoittaa alkaneen vuoden aikana mahdollisuudet uuden puurakenteisen vuokrakerrostalon rakentamiseen ja suunnittelee uutta rivitalohanketta myös Rukalle.

Kuusamon kaupungin kuluvan vuoden talousarviokirjan tuloskorttiin kohtaan Kehittyvä Kuusamo on kirjattu tulevalle vuodella keskustan puurakenteinen vuokrakerrostalo. Suunnitelman mukaan talosta tehdään mahdollinen rakentamispäätös tämän vuoden aikana. Myös Rukalla suunnitellaan uutta puurakenteista vuokrataloa. Tavoitteena on, että tontti saataisiin valittua ennen vuodenvaihdetta.
Kuusamon Vuokratalojen toimitusjohtaja Taito Takkinen sanoo, että suunnitelmat ovat vasta alkutekijöissään eikä rakentamispäätöksiä ole tehty.
– Nyt edetään vielä selvittelyasteella. Selvityksen jälkeen tehdään päätöksiä, hän kommentoi.

Vanhenevan väestön tarpeisiin

Takkisen mukaan keskustaan rakennettavasta uudesta vuokratalokohteesta on keskustelu ja seuraavaksi selvitetään hankkeen kannattavuus ja tarve.
– Oma näkemykseni on, että jos lähdetään rakentamaan uutta, niin asiakkaidemme tarpeita ajatellen me tarvitsemme nykyistä enemmän pieniä asuntoja ja sellaisia, jotka soveltuvat myös vanhenevalla väestölle. Heidän tarpeitaan ajatellen keskusta olisi sijaintina tietysti erinomainen.
Puurakentaminen on osa Kuusamon kaupunkistrategiaa, jonka mukaan kaikissa kohteissa selvitetään puusta rakentamisen mahdollisuudet ja kustannukset suhteutettuina muihin vaihtoehtoihin.

Rukalle tarvitaan vuokra-asuntoja

Vuokra-asunnoista on erityisen suuri pula Rukalla, missä painitaan paitsi asuntojen, myös työntekijöiden saatavuuden haasteissa. Kuusamon Vuokratalot selvitti loppuvuodesta yrittäjien näkemykset mahdollisen uuden vuokratalon rakentamiseksi ja palautteen mukaan uusia vuokra-asuntoja tarvitaan.
– Tällä hetkellä kaikki Rukan kohteemme ovat täynnä ja pientä tarvetta uusille asunnoille on. Tässä vaiheessa selvitämme tonttikysymystä ja varsinainen rakentamispäätös tehdään myöhemmin ja erikseen, Takkinen korostaa.

Riittävästi ja kohtuuhintaisia

Takkisen mukaan kaupungin kannalta on tärkeää, että Kuusamossa on riittävä ja monipuolinen asuntokanta ja tarjolla on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kaupunki osallistuu vuokra-asuntoliiketoiminnallaan myös sosiaaliseen asuntopolitiikkaan, jolla halutaan turvata erityisryhmien asuminen.
– Asuntoliiketoiminnan osalta keskeiset yhtiöille asetettavat tavoitteet ovat toiminnan kannattavuus, käyttöasteen parantaminen ja siten yhtiön toimintaedellytysten vahvistaminen. Paikkakunnan työpaikka- ja väestökehityksellä on olennainen merkitys yhtiön toimintaedellytyksiin, hän sanoo.
Haastetta kunnalliselle vuokra-asuntotoiminnalle tuo myös asuntomarkkinatilanne. Kuusamossa on tällä hetkellä myytäviä käytettyjä asuntoja paljon, hintataso laskeva ja osa niistä tulee vuokramarkkinoille eli tarjonta lisääntyy samaan aikaan kun kysyntä pienenee. Eniten kysyntää on yksiöistä ja pienistä kaksioista hyvällä sijainnilla.

Vesikattoja ja putkia kuntoon

Yhtiön kuluvan vuoden investoinnit kohdistuvat korjaamiseen ja viihtyvyyden parantamiseen. Alkaneen vuoden aikana kunnostetaan Myllypalontie 1:n vesikatto ja piha-alue. Juhantie 10:ssa ja Kuusingintie 2:ssa suunnitellaan putkiremontit ja työn alle tullee myös Juhantien kohteen vesikattoremontti.
Mahdolliset putkiremontit pyritään Takkisen mukaan toteuttamaan niin, että asukkaiden ei tarvitsisi etsiä väliaikaistiloja.

FAKTAT

Kohtuuhintaisia asuntoja ja asuntopolitiikkaa

Kiinteistö Oy Kuusamon Vuokratalot on Kuusamon kaupungin 100-prosenttisesti omistama osakeyhtiö. Vuokrataloyhtiö on Kuusamon kaupungin keskeinen asuntopoliittinen väline.
Kiinteistö Oy Kuusamon Vuokratalot on Koillismaan suurin vuokranantaja. Yhtiöllä on asuntokannassa on noin 850 asuntoa ja ne sijaitsevat Kuusamon kaupungin keskustassa, Rukalla ja Käylässä.
Kuusamon Vuokratalot tarjoaa ja ylläpitää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja nykyisille ja tuleville kuusamolaisille. Keskimääräinen enimmäisvuokra on n. 9,7 €/m2/kk.
Yhtiön liikevaihto on 5,5 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto muodostuu asukkailta kerättävistä vuokrista ja käyttökorvauksista.
Yhtiön asiakkaina on vuositasolla joka kymmenes kuusamolainen ja sen arvoja ovat sujuva palvelu, turvallisuus, asiakasystävällisyys, yhteistyö ja kodikkuus.

KUVATEKSTI
Pienistä vuokra-asunnoista Kuusamon keskustassa on pulaa. Erityisesti ikääntyvän väestön tarpeisiin Kuusamossa viritellään nyt uutta vuokratalohanketta ja jos mahdollista, se toteutetaan puurakentamisen periaatteella. Kuvassa Louhen vuokrataloyhtiön postilaatikostoa Lahdentakana. Kuva: Ronja Heikkilä.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala