• Uutiset
  • Puhdas ja riittävä pohjavesi on Kuusamossa myös matkailuvaltti

Puhdas ja riittävä pohjavesi on Kuusamossa myös matkailuvaltti

Julkaistu: 01.08.2019

Kuusamossa pohjavesi on laadultaan parempaa kuin pullovesi –
jopa 80 prosenttia matkailijoista käyttää Kuusamossa hanavettä

 

Pohjavettä kannattaa hyödyntää vahvemmin osana luontomatkailua ja alueen imagoa Koillismaalla, sanoo Sanna Vienonen Suomen ympäristökeskus. Hän oli mukana selvittämässä Kuusamossa ja Taivalkoskella vuosina 2017–2019 toteutettua pohjavesivarojen monipuolisempaan, kestävään hyödyntämiseen tähtäävän Posibiliti-hanketta. Myös Kuusamon Energia- ja vesiosuuskunta EVO:n toimitusjohtaja Mika Mankinen sanoo, että puhdas vesi on tulevaisuudessa matkailuvaltti. Kuusamon Evo oli ensimmäinen vesiyhtiö Suomessa, joka brändäsi oman vetensä. Tulokset ovat olleet erinomaisia.

<!–more–>

Alkukesästä päättynyt Pohjavesivarat osana sinistä biotaloutta – mahdollisuudet monipuolisempaan hyödyntämiseen -hanke selvitti pohjavesivarojen kestävää hyödyntämistä Koillismaan alueella.

– Tulevaisuudessa globaalit vesiresurssit vähenevät, mutta kasvavan väestön vedentarve kasvaa. Pohjavesivarojen hyödyntäminen yhä vain syvempää maaperästä ei ole kestävää, ja maaperä vajoaa monilla mantereilla. Suomessa tilanne on toinen ja meillä on monin paikoin kapasiteettia lisätä pohjaveden hyödyntämistä kestävästi. Vain 12 prosenttia pohjavedestä hyödynnetään vuosittain; Koillismaalla luku on viisi. Silti Suomeen tuodaan pullovettä miljoonia litroja vuosittain. Tämä ei ole kestävä kehityssuunta, sanoo hankkeen projektipäällikkö Sanna Vienonen.

 

Luonnon lisäksi puhdasta vettä 

Vienosen mukaan Koillismaa voisi olla tulevaisuudessa puhtaan luonnon lisäksi erityisesti laadukkaasta pohjavedestään tunnettu alue, jossa matkailijat saavat nauttia puhdasta pohjavettä luonnossa liikkumisen lomassa.

Kuusamon lentokentällä tehtiin vuodenvaihteessa kysely, joka paljasti, että noin 80 prosenttia matkailijoista suosii Kuusamossa hanavettä. Suurimmalle osalle turisteista oli tärkeää, että hanavesi tulee puhtaasta luonnosta, ja on raikasta ja kylmää.

– Joidenkin mielestä Koillismaan hanavesi on jopa parasta koskaan maistamaansa! Monin paikoin Suomessakin hanaveden makuun vaikuttavat veden käsittelymenetelmät ja -kemikaalit, joita Koillismaalla ei käytetä, vaan vesi otetaan pohjavedestä suoraan hanaan käytännössä sellaisenaan, Vienonen kertoo.

 

EVO toi markkinoille monikäyttöpullot

Kuusamon EVO lanseerasi alkuvuodesta kampanjan, jolla korostetaan hanaveden puhtautta. Toimitusjohtaja Mika Mankinen sanoo, että kampanja on täyttänyt kaikki sille asetetut tavoitteet.

– Kyseessä on puhdas imagokampanja, jonka kylkeen olemme tuoneet markkinoille monikäyttömuovipulloja. Ne voi täyttää esimerkiksi kaupassa asioidessaan. Haluamme havahduttaa niin paikalliset kuin matkailijatkin siihen, että ei ole välttämättä järkevä ostaa kaukana pullotettua vettä tilanteessa, missä meillä on omasta takaa maailman puhtainta vettä.

Mankinen sanoo, että tästä eteenpäin vastuu veden mahdollisesta pullottamista on yrityksillä ja toisaalta matkailutoimialalla, jotta puhtaan veden arvo ymmärrettäisiin.

– On selvää, että mitä kauemmin vesi on pullossa, sitä enemmän sen laatu kärsii.

Mankisen mukaan vettä myös riittää Kuusamossa. Yhtiö selvitti pohjavesivarantonsa viime kesänä.

– Monet muut vesiyhtiöt kehottivat kuivuuden keskellä rajoittamaan vesien hupikäyttöä, mutta meillä sellaiseen ei ollut eikä ole tarvetta.

 

FAKTAT

Koillismaalla käytetään vain pohjavettä

Koillismaalla yhdyskuntien vedenhankinta perustuu kokonaisuudessaan pohjaveteen. Pohjavesi on alueella luonnostaan erittäin hyvälaatuista ja on yleensä otettavissa käyttöön sellaisenaan ilman vedenkäsittelyä.

Pohjavettä otetaan vuosittain yhdyskuntien vedenhankintaan Kuusamon ja Taivalkosken alueella yhteensä noin 1,4 miljoonaa kuutiometriä eli keskimäärin hieman yli 3.800 kuutiota vuorokaudessa.

Pohjavettä seudulla muodostuu arviolta 152.130 kuutiota vuorokaudessa; noin 79 000 kuutiota siitä 1-luokan pohjavesialueilla. Yhdyskuntien vedentarvetta palvelevan vedenoton osuus on siten alle 3 prosenttia muodostuvan pohjaveden määrästä.

Talousvesi on käsittelemätöntä ja suodattunut kivikautisten hiekkaharjujen läpi, joten erillistä puhdistusprosessia ei tarvita. Vettä ei käsitellä eikä siihen lisätä lisäaineita.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala