• Uutiset
  • Posio ottaa kaikki keinot käyttöön taloustaistossa

Posio ottaa kaikki keinot käyttöön taloustaistossa

Julkaistu: 13.05.2015

 

Sote-palvelujen ulkoistaminen selvitetään, lääkäripäivystystä lyhennetään, uutta kunnanjohtajaa ei haeta ja kymmenen työntekijää vähennetään

 

Posion kunnanvaltuusto oli kovan paikan edessä perjantaina, kun se päätti talous- ja sote-kurimukseen joutuneen kunnan lähivuosien suuntaviivoista. Valtuuston päätöksellä Posiolla ryhdytään selvittämään sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistaminen, tullaan toimeen nykyisellä kunnanjohdolla eli uutta johtajaa ei tässä vaiheessa haeta ja kuluvana vuonna säästetään henkilöstömenoissa 0,5 miljoonaa euroa vähentämällä 10 kunnan työntekijää.

 

Posion kunnan talous on ollut vuodesta 2010 jatkuvasti alijäämäinen, vaikka talouden tasapainottamiseksi ja tulojen ja menojen epäsuhdan korjaamiseksi on tehty jo vuosia määrätietoisesti työtä. Muun muassa kaikki kunnan koulut yhtä lukuun ottamatta on lakkautettu. Sote-uudistuksen vesittyminen ja siirtyminen hamaan tulevaisuuteen eivät helpota itsenäisyydestään kiinni pitävän pienen kunnan asemaa.

– Kunnan itsenäisyyden takaamiseksi ja kriisikuntakriteerien välttämiseksi tarvitaan edelleen merkittäviä lisätoimenpiteitä, sanoo Posion määräaikaiseksi kunnanjohtajaksi perjantaina valittu hallintojohtaja Heli Knutars.

 

Henkilöstöä vähemmäksi

 

Alkuvuodesta käynnistyneiden ja huhtikuussa päätökseen saatujen yt-menettelyiden seurauksena kunnasta vähennetään seuraavaksi kymmenen työntekijän työpanos. Henkilötyövuosivähennyksillä säästetään tämän vuoden aikana 0,5 miljoonaa euroa.

Vähennykset toteutetaan eläköitymisillä ja määräaikaisten tehtävien lakkauttamisilla. Vähennyksistä seitsemän kohdentuu tälle vuodelle ja loput toteutuvat vuoden 2016 aikana.

Posion kunta säästää myös rajaamalla lääkäripäivystystä. Omaa lääkäripäivystystä lyhennetään kesäkuun alusta lähtien siten, että lääkärin vastaanotolle pääsee tiistaisin ja torstaisin vain klo 8-16 välisenä.  Maanantai-, keskiviikko- ja perjantaipäivinä päivystys säilyy nykyisellä tasolla klo 8-18. Lääkäripäivystyksen supistamisella kunta säästää vuosittain 11.440 euroa. 9.600 euroa säästetään irtisanomalla Posion kunnan ja Posion LKV:n yhteistyösopimus.

 

Sote-palvelut ulkoistetaan

 

Huomattavasti suurempia säästöjä haetaan mahdollisuudesta ulkoistaa kaikki kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut. Valtuusto päätti kokouksessaan äänin 12-8 kilpailuttaa kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon. Kilpailutuksen valmisteluun käytetään ulkopuolista asiantuntijaresurssia.

Asiasta käydyn keskustelun kuluessa Ulla-Maija Perttunen esitti, että sote-palveluja e kilpailuteta eikä asiassa mennä jatkovalmisteluun.  Perttusen esitys sai kahdeksan ääntä (Kari Karasti, Eero Laine, Irja Lohilahti, Heli Määttä, Ulla-Maija Perttunen, Riitta-Liisa Ruokamo, Antti Hämeenniemi ja Anja Joenkaari), mutta se ei riittänyt kaatamaan kunnanhallituksen esitystä kilpailutuksen järjestämisestä. Kunnanhallituksen esitys voitti 12 äänellä ja sen puolesta äänestivät Olavi Lehtiniemi, Leila Luksua, Toini Määttä, Pekka Oikarainen, Olli Ronkainen, Eila Seppänen, Tuija Suonnansalo, Ari Takapuro, Markku Tuomivaara, Salla Pätsi, Pentti Määttä ja Marko Kemppainen.

Ulla-Maija Perttunen, Heli Määttä ja Riitta-Liisa Ruokamo jättivät eriävän mielipiteen kunnanvaltuuston päätökseen.

 

Sote-uudistus vaatii vuosia

 

Posion kunnan sote-kustannukset olivat viime vuonna noin 19,4 miljoonaa euroa. Kustannukset nousivat edellisvuodesta lähes 900.000 eurolla eli viidellä prosentilla.

– Huomioitavaa on se, että omana toimintana tuotettujen palvelujen kustannukset ovat joko laskeneet tai pysyneet samana, kun vastaavasti erikoissairaanhoidon, tehostetun palveluasumisen, lastensuojelun ostopalvelujen sekä vammaispalvelujen laitoshoidon kustannukset ovat nousseet merkittävästi, Knutars sanoo.

Kunnanjohtajan mukaan ostopalvelumenojen kustannuskehitys on pitkällä aikavälillä kestämätön ja on siten ajamassa kuntaa kohti taloudellista kriisitilannetta. Myös sote-uudistuksen siirtyminen uuden hallituksen päätettäväksi asettaa Posion kunnalle kovan paineen pohtia palveluiden järjestämisen edellytyksiä itsenäisesti.

– Realismia on, ettei koko valtakunnan tason sote-uudistus konkretisoidu ennen vuotta 2020.

 

Knutars johtaa määräaikaisena

 

Sote-uudistus sotkee myös Posion kunnanjohtajan valintaa. Vuosi sitten Pudasjärvelle siirtyneelle Tomi Timoselle ei ole löytynyt viran kaikkia kelpoisuusehtoja täyttävää hakijaa useista hakukerroista huolimatta. Kunnanjohtajan tehtävää on hoitanut viransijaisena hallintojohtaja Heli Knutars.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Lehtiniemen mukaan Posion kunnan tulevaisuus on pitkälle riippuvainen sote-uudistuksen sisällöstä.

– Kunnanjohtajan ja hallintojohtajan tehtävien täyttö määräaikaisena on tullut ajankohtaiseksi valtakunnallisen Sote-uudistuksen lykkäännyttyä. Siksi on perusteltua täyttää virat määräaikaisina, kunnes selviää, onko Posion kunnalla edellytyksiä toimia itsenäisenä kuntana.

Posion valtuusto nimitti perjantaina kunnanjohtajaksi Heli Knutarsin ja hänen tehtäväänsä hallintojohtajaksi Eija Aholan. Molemmat nimitykset ovat voimassa 1.7.–31.12.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala