• Uutiset
  • Porkkatörmän lastensairaala myydään mutta sitä ei pureta

Porkkatörmän lastensairaala myydään mutta sitä ei pureta

Julkaistu: 20.12.2018

Kuusamon valtuusto päätti talousarviokokouksessaan Nilonkankaan koulun 13 miljoonan euron investoinnista

Porkkatörmän vanha lastensairaala sai aikalisän Kuusamon kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa kun valtuusto päätti, että kiinteistö kyllä myydään, mutta sitä ei pureta. Talon tarvitsema miljoonan euron arvoinen remontti on Kuusamon kaupungille liian kallis. Noin 13 miljoonaa euroa sitä vastoin investoidaan lähivuosina Nilonkankaan uuteen kouluun, jonka rakentamisesta valtuusto päätti kahden äänestyksen jälkeen.


Täydeltä tuholta sodassa säilynyt Porkkatörmän vanha lastensairaala laitetaan myyntiin, mutta toisin kun talousarvioesityksessä alun perin luki, kiinteistöä ei pureta. Muun muassa kokoomuksen Tuula Mustonen ja Martti Turunen ja vihreiden Helena Karjalainen esittivät talon säilyttämistä ja työryhmän perustamista sen kunnostamista ja tulevaa käyttöä pohtimaan.
Vastaesityksen tehnyt keskustan Veli Määttä esitti, että talo myydään, mutta päätöksestä otetaan pois sana puretaan. Määtän esitys voitti Karjalaisen esityksen äänin 27–11.
Mustosen mukaan vanha lastensairaala on ainoa rakennus Kuusamossa, joka voisi olla suojelukohde. Hän korosti, että kaupungin ei tarvitse tehdä kaikkea itse, vaan rahoitusta talon noin miljoonan euron kunnostamiskustannuksille voitaisiin hakea esimerkiksi EU:lta.
Kuusamon kaupunki rakentaa vielä tämän vuoden aikana uuden historiakeskuksen Karhuntassun yhteyteen. Investoinnin arvo on 186.000 euroa ja historiakeskukseen on tarkoitus siirtää myös Porkkatörmällä oleva vanhan Kuusamon pienoismalli.

Investointitahti hirvittää päättäjiä

Kaupunginvaltuusto löi Kuusamon 150-vuotisjuhlavuoden viimeisessä kokouksessaan lukkoon ensi vuoden talousarvion. Suurimmat investoinnit ovat Kitkantien remontti ja Nilonkankaalle rakennettavan uuden koulun suunnittelutyöt. Vuosina 2019–22 rakennettavan koulun kustannusarvioksi on uumoiltu jopa 18 miljoonaa euroa. Talousarviosuunnitelmassa hinta on 13 miljoonaa euroa. Uuteen kouluun siirretään myös taajaman läheisten kyläkoulujen oppilaat. Näitten koulujen lopettamisista tosin tehdään erilliset päätökset valtuustossa.
Kuusamon hurja investointitahti hirvittää jo päättäjiä itseäänkin. Valtuuston kokouksessa pidetyissä ryhmäpuheenvuoroissa penättiin malttia ja toivottiin lisää tukijalkoja matkailun ja metsäsektorin rinnalle. Rukalle suunniteltu uusi, noin seitsemän miljoonan euron hintainen Stadium sai vihreää valoa päättäjiltä, mutta ehdolla, että kaupungin ei tarvitse osallistua monitoimiareenan kustannuksiin.
Keskustan Veli Määtän mukaan matkailu ei riitä kantamaan Kuusamoa tuleviin vuosiin, vaan tarvitaan muutakin.
– On valitettavaa, että populismi ottaa valtaa julkisessa keskustelussa. Pitäisi ymmärtää ottaa asioista selvää ja kommentoida suunnitelmia vasta sitten, hän totesi viitaten lehdissä ja sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun.
Vihreiden Pekka Virtasen mielestä Kuusamon ongelmat löytyvät ylimitoitetuista investoinneista ja velkaantumisesta.
– Nyt otetaan uutta velkaa 12 miljoonaa mutta vanhaa maksetaan pois vain kuusi miljoonaa. Yhtälö on haasteellinen, hän varoitti.
Vihreät esittivät kokouksessa, että uutta koulua ei rakenneta, vaan Nilonkankaan oppilaat sijoitettaisiin muihin, vielä hyväkuntoisiin alakouluihin.
– Tämä olisi ollut järkevä ratkaisu, jolla olisi säästetty toistakymmentä miljoonaa euroa.

Tasapuolisempaa elinkeinopolitiikkaa

Myös Kokoomuksen Hannu Ervastin mielestä velkaantumisesta on otettava tiukka ote. Hän penäsi tasapuolisempaa elinkeinopolitiikkaa ja sellaista, mikä ei sulje pois mitään elinkeinoa.
– Nyt haetaan kolmatta tukijalkaa. Löytyisikö se bioklusterista vai mistä? Pitää muistaa, että sellaista elinkeinoa ei olekaan, mikä ei kuormittaisi luontoa. Pelottelun sijaan meidän pitää vain löytää ratkaisut, miten elää mahdollisimman vähän luontoa kuormittaen.
Demarien Päivi Käkelä muistutti, että investointeja on vaadittu kuriin jo vuosia, mutta ajatus on osoittautunut valtuustossa mahdottomaksi. Edessä ovat investointien suhteen megavuodet.
Vasemmistoliiton Tarmo Raatikainen huomautti puheenvuorossaan virkamiesten toimintaa ohjaavasta hallintosäännöstä.
– Luottamusmiesten oikeus ja velvollisuus on valvoa virkamiesten toimintaa.
Hän nosti esiin Ruskarinteen lopettamisen, missä johtava viranhaltija ensin päätti yksikön lakkauttamisesta ja vasta tämän päätöksen jälkeen perusturvalautakunta päätti asiasta.

Kuusamoa uhkaa veropakolaisuus

Joukamo Kortesalmen mielestä kaupungin velkaantumistahti ennakoi veropakolaisuutta pois Kuusamosta.
– Täällä on tavattu tehdä kaikki asiat toisin ja nyt ollaan suurissa vaikeuksissa myös rakentamisen, asuntokaupan ja syntyvyyden suhteen. Kyläkoulujen massateurastus voi olla viimeinen niitti, perussuomalaisten äänellä puhunut Kortesalmi totesi.
Hän esitti, että kyläkoulujen lakkauttamisista luovutaan ja sen sijaan nykyisten kyläkoulujen oppilaspohja turvataan koulupiirirajojen joustavin muutoksin, koululaiskuljetuksin kyläkouluille ja tehokkaalla maaseutukyliä tukevalla kuntapäätöksenteolla.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala