• Uutiset
  • Pohjoisen Kuusamon puolesta

Pohjoisen Kuusamon puolesta

Julkaistu: 17.01.2019

Alueen yrittäjät laittoivat hynttyyt yhteen ja lupaavat
palveluja ja toimintaa niin paikallisille kuin matkailijoille

Pohjois-Kuusamon yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa ja perustaneet oman yhdistyksen. Tarkoituksena on tarjota yhdestä paikasta palveluja niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Pohjois-Kuusamo tarjoaa vaikka mitä, vakuuttavat ideapalaveria pitäneet yhdistykseen liittyneet Hans Heiman, Sami Räisänen, Leena Haataja, Miia Määttä ja Anni Mettälä.


Takkusalmen kohdalla Kitkalle on aurattu reilun kolmen kilometrin mittainen luistelurata. Jään sileyttä ja kestävyyttä Hans Heimanin Kiekerönmaan kohdalla tutkivat pohjoiskuusamolaiset yrittäjät ovat innoissaan.
– Kuvitelkaa tapahtuma, joka tuo matkailijat tänne Samin ja Miian katetuilla rekikelkoilla. Sitten Annin koirat ja Hansin porot voivat ajeluttaa vieraita samalla kun osa porukasta luistelee. Ja minä teen ruokaa, visioi Käylän Koskituvan yrittäjä Leena Haataja.
Pohjoiskuusamolaisten yrittäjien yhdistys on myös tätä: se haluaa yhdistää alueen yrittäjien voimavarat ja tarjota matkailijoille elämyksiä Rukan pohjoispuolella.
– Kun useampi yrittäjä kantaa vastuuta, kokonaisuudesta tulee komeampi eikä kaikki ole yhden harteilla, Hans Heiman sanoo.

Alueella on osaamista

Yrittäjät korostava, että yhdistys on perustettu palvelemaan myös alueen vakituisia asukkaita. Osaamista yhdistyksen jäsenillä on: Pohjois-Kuusamossa rakennetaan, huolitaan, ruokitaan, kalastetaan, viljellään maata ja tehdään ties mitä.
– Monelle pienelle yrittäjälle pieni yhdistys tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin esimerkiksi Ruka-Kuusamo matkailuyhdistys, jossa näkyvät parhaiten ne yrittäjät, jotka maksavat eniten jäsenyydestä. Me toimimme hieman toisin, Heiman sanoo.
Vuodenvaihteessa toimintansa aloittaneessa yhdistyksessä on jäseniä myös muualta kuin Pohjois-Kuusamon alueelta, mutta pääpaino toiminnassa on täällä, Leena Haataja korostaa.
– Pohjoinen Kuusamo tarjoaa sitä, mitä matkailijat kaikkialta maailmalta etsivät: monipuolisia palveluja puhtaassa ja hiljaisessa luonnossa. Haluamme korostaa toiminnallamme myös sitä, että tämä on erinomaista seutua myös lapsiperheiden asua.

Koiravaljakoita ja luksus-rekiä

Koiravaljakkoyrittäjä Anni Mettälä on löytänyt perheelleen ja koirilleen kodin Airisniemeltä. Hän sanoo arvostavansa alueen luontoa ja toivoo, että yhteistyö toisten yrittäjien kanssa poikisi myös työmahdollisuuksia.
– Viime talven olimme Iivaaran kupeessa, mutta siellä oli kovin hiljaista, hän kertoo.
Northern Lights Expeditionin yrittäjät Sami Räisänen ja Miia Määttä ovat puolestaan konkareita Rukan ja Kuusamon matkailukentässä. Voimansa yhteen laittanut parivaljakko on hankkinut yritykselleen katettuja ja lämmitettäviä luksus-rekiä, joilla matkataan moottorikelkan vetämänä ihastelemaan revontulia, täysikuuta ja talvista maisemaan. Katto on lasia ja kyytiin pääsee vaikka lastenvaunujen kanssa.
– Rekemme ovat uniikkeja ja ensimmäisenä Suomessa käyttöönotettuja. Uskomme, että tuotteella on kysyntää, Sami Räisänen vakuuttaa.

Käylä Wild Food –menussa kiteytyy alueen osaaminen

Leena Haatajan ideoima ja Pohjois-Kuusamon ruokapaikoissa, kuten Kiekerönmaassa, erillisestä tilauksesta tarjottava Käylä Wild Food -menu kiteyttää Pohjois-Kuusamon osaamisen ja alueen yrittäjien yhteistyön.
– Menu alkaa porokeitolla, jonka jälkeen nautitaan alkupaloiksi turkkilaisittain maustettuja lammaspyöryköitä, muikkuja, rieskaa, paikallisia marmeladeja ja kuusamolaisia juustoja. Pääruoaksi tarjotaan avotulella ja liuskekivillä kypsennettyä Kallunkijärven siikaa ja jälkiruoaksi luomumansikoilla höystettyä hillakiisseliä.
Liha tulee paikalliselta poromieheltä, muikut alueen järvistä, lampaanliha Käylän lampureilta, hillot Arolan Maalaispysäkiltä, marjat Pohjois-Kuusamon metsistä ja rieskan Haataja leipoo itse.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala